Adrenal Yorgunluğa Karşı Beslenme Önerileri
Adrenal yorgunluk ve tükenmişlik nedir? Tükenmişlik neden olur? Adrenal yorgunluğa ne iyi gelir? İşte, tükenmişlik ve adrenal yorgunluk için 5 farklı besin grubu:

Uzun süredir devam eden fiziksel ve zihinsel yorgunluk beraberinde düşük motivasyonu, negatif düşünceleri, uykusuzluğu ve bozulan beslenme düzenini getirir. Tüm yaşamı bir anda tersine döndüren bu duruma adrenal yorgunluk, yanı tükenmişlik hissi denir. Tükenmişlik hayatın her alanında yaşanabileceği gibi genelde iş veya eğitim sırasında duyulan ani enerji düşüklüğü, beyin sisi, odak kaybı, yorgunluk ve zihinsel olarak çalışmadan uzaklaşma olarak tanımlanabilir. Bu semptomlar kişinin hayatını doğrudan negatif yönde etkiler. 

Tükenmişlik Hissi Neden Olur?

Kronik stres, hem fiziksel, hem de zihinsel olarak dinlenecek vakit bulamamak, mükemmeliyetçilik, aşırı çalışma ve teknoloji sayesinde sürekli ulaşılabilir olmak, tükenmişlik sendromunu yaygınlaştıran bir durumdur. İş ve eğitim alanlarına çok fazla zorluk yaşamak, aile ve sosyal ilişkileri kötü yönde etkileyebilir. Özellikle kendine hiç vakit ayıramayan insanlarda görülen tükenmişlik hissi, günlük hayattaki stresin daha fazla artmasına ve adrenal yorgunluğa dönüşmesine yol açabilir. 

Adrenal Yorgunluğa Karşı Beslenme Önerileri

Adrenal bezlerinin düzgün çalışmasını destekleyen gıdaları tüketmek, kronik yorgunluğun, beyin sisinin ve tükenmişlik hissinin hafiflemesine yardımcı olur. İşte, adrenal yorgunluğa iyi gelen besinler:

  1. Makro Besinler

Makro besinler; sağlıklı yağlar, proteinler ve glisemik indeksi düşük karbonhidratlardan oluşur. Protein seçiminde omega 3 bakımından zengin yağlı balıklar (somon, ringa balığı, uskumru), kırmızı et seçiminde ölçülü davranmak, rafine şeker ve beyaz unu beslenmeden çıkartmak, adrenal yorgunluğun hafiflemesine yardımcı olabilir.

  1. Lektin Tüketimine Dikkat

Lektin, bitkilerin savunma mekanizmasının bir parçasını oluşturur. Ancak insan bağırsağında sindirilmek için uygun değildir. Lektin tüketiminin çok olması, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Genelde pişirme teknikleri, besinlerdeki lektin seviyesini azaltmak için yeterlidir. 

  1. Mikro Besinler

Mikro besinler; Vitamin, mineral ve elementlerden oluşur. Mikro besinler bol miktarda antioksidan içerir ve vücuttaki oksidatif stresi azaltıp bağırsak mikrobiyotasını dengelemeye yardımcı olur. Kemik suyu, soğan, orman meyveleri ve avokado, mikro besinlere örnektir.

  1. Adaptojenler

İnsan sağlığını optimize etmek için kullanılan bazı antioksidan ve anti-inflamatuar besinlere adaptojen denir. Adaptojenler strese karşı dayanıklılığı artırır ve kortizol hormonunu düşürür. Meyan kökü, rhodiola ve ashwagandha gibi besinler, uzman önerisiyle kullanılabilir.

  1. Süper Gıdalar

Acai, spirulina, maca gibi süper gıdalar, günlük besin ihtiyaçlarının büyük kısmını tek başına karşılayabilir.


Önemli Not: Yukarıdaki besinler adrenal yorgunluk semptomlarını hafifletmek için verilmiştir ve kesin bir tedavi değildir. Tükenmişlik semptomları yaşayan kişilerin en doğru tedavi için mutlaka bir uzmana başvurması gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Dopamini artırmanın yolları
  2. Kan şekerini düşüren besinler
  3. Antosiyanin içeren besinler
  4. Kabızlığa neden olan yiyecekler
  5. Kolesterol hastaları için beslenme önerileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı