Mükemmel bir ızgara biftek yapmak düşündüğünüzden çok daha kolaydır, sadece pratik olmalı ve zamanlamayı iyi yapmanız gerekir.
Izgara biftek yaparken net bir süre vermek mümkün değildir, etin cinsine, kalınlığına ya da türüne göre değişir. Her zaman eşit şekilde ve aynı kıvamda et pişirmek isterseniz et termometresi alarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kusursuz bir ızgara biftek yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz;
-Biftek
-Tuz ve Karabiber (veya tercih ettiğiniz baharat)
-Sıcak Izgara
-Et Termometresi (isteğe bağlı)
-Zamanlayıcı
İyi bir biftek çok fazla baharat gerektirmez, bu yüzden aşırıya kaçmamak önemlidir. Tuz ve karabiber tadı artıracak ve az miktarda ot ve baharat uzun bir yol kat edebilir. Ne kullanırsanız kullanın eşit bir uygulama aldığınızdan emin olun. Bu baharatların bir kısmının pişirme sırasında çıkacağını unutmayın. Lezzetin iyice birbirine geçmesi için bir süre önceden baharatlayabilirsiniz. Etin iki tarafını baharatladıktan sonra elinizde eşit bir şekilde yayabilirsiniz. Bifteklerinizin ızgaraya yapışmadan iyi bir şekilde temas etmesi için pişirme yüzeyi temiz ve yağlanmış olmalıdır. Izgarayı hazırlayın. Pişirme ızgarasını yağlamanın en kolay yolu, yağlı kağıt havlu ve ızgarayı temizlemek için kullanılan metal fırçadır. Izgara temizleme fırçanızın boyutuna gelene kadar bir kağıt havluyu ikiye katlayın. Dumanlanma noktası yüksek bir yağla ıslatın. Bunu pişirme ızgaralarının üzerine eşit şekilde fırçalayın. Biraz tüttürecek, ancak ızgara yapmadan önce ızgarayı en yüksek sıcaklıkta çok uzun süre bırakmadığınız sürece ızgaralarda yeterli yağ kalacaktır. İyi bir bifteği mangalda pişirmek için sıcak ve hızlı bir şekilde ızgara yapmanız gerekir. Biftekleri kızartmak, karamelize bir yüzey ve bol miktarda lezzet verir. Izgaranızı olabildiğince sıcak tutun. En yüksek sıcaklığı ulaştığında biftekleri koyun. Az pişmiş, orta az pişmiş ya da orta pişmiş biftekler için sıcaklığı olabildiğince yüksekte bırakın. Bifteğinizin orta derecede (orta veya iyi) pişmesini istiyorsanız, ızgarayı en yüksek sıcaklığa getirin, ardından ısıyı biraz azaltın. Bunu yapmazsanız, ortası bu yüksek sıcaklıklara ulaşmadan bifteğin yüzeyi yanabilir ve kuruyabilir. Tüm dikkatinizi ızgaraya vermek için biftekleri koymadan önce her şeyi elinizin altında bulundurun. Izgaranın ısısını tutmak için mümkün olduğunca kapalı tutun. Biftekleri koymadan önce onlara iyi bakın. Hangi tarafa "üst" diyeceğinize karar verin. Biftekleri dört pozisyonda pişireceksiniz, pozisyondaki her değişikliği zamanlayacaksınız. Orta Az Pişmiş; -2 cm’den az biftek için pozisyon başına 45 saniye -2,5 cm kalınlığında bir biftek için pozisyon başına 1 dakika -2,5 ila 5 cm arasında bir biftek için pozisyon başına 1-1,5 dakika Orta İyi veya İyi Pişmiş; Pişirmeye yüksek ısıda başlayın ve biftekleri ekledikten sonra orta-yüksek seviyeye getirin. -2 cm’den az biftek için pozisyon başına 1 dakika -2,5 cm kalınlığında biftek için pozisyon başına 2 dakika -2,5 ila 5 cm biftek için pozisyon başına 3 dakika En iyi sonuçlar için ızgaranızı bilmek önemlidir. Bazı ızgaralar 370 derecenin üzerindeki sıcaklıklara rahatça ulaşırken, diğerleri 260 dereceyi toplamakta sorun yaşar. Izgaranız daha düşük bir sıcaklıkta çalışıyorsa, bu süreleri iki katına çıkarmanız gerekebilir. Başlamak için, ızgarayı açın ve biftekleri sizden en uzaktaki ızgaraya yerleştirin - yani bifteğin üst kısmı ızgaranın arkasına veya saat 12 konumunda. Biftekler ızgaradayken kapağı kapatın ve yukarıda belirtildiği gibi süreyi saymaya başlayın. İlk dakikadan sonra (orta az 2 cm’lik biftek için) döndürme zamanı. Bifteği çevirmiyorsunuz, bifteği saat 12 konumundan 1:30 konumuna 45 derece döndüreceksiniz. Bu size bifteklerde profesyonel görünümlü bir elmas ızgara izi deseni verecektir. Biftekleri hızlıca çevirin ve kapağı kapatın. Zamanlayıcıyı başlatın. Artık pişirme süresinin yarısındasınız. Izgara kapağını kaldırdığınızda, biftek üstte (pişmemiş taraf) gri görünmelidir. Izgara ısısı, bifteği yüzeyin etrafında pişiriyor. Biftek üstte çiğ görünüyorsa, kapağı çevirmeden kapatın ve bir dakika daha bırakın. Biftek griyse, bifteği ters çevirin (pişmemiş taraf şimdi aşağıda), üst tarafı saat 12 konumuna getirin. Kapağı kapatın ve zamanlayıcıyı yeniden başlatın. Bifteği son kez çevirmeye hazırlanırken, pişip pişmediğini kontrol etmeye başlamanın zamanı geldi. Biftek yanlarında kırmızı görünmemeli ve üst tarafı zengin bir kahverengi renge sahip olmalıdır. 45 derece döndürmek için (çevirmeden) bifteği kaldırdığınızda, bifteğin yoğunluğunu hissedin. Orta az pişmiş bir biftek sağlam olmalı, ancak yine de iyi miktarda vermelidir. Mangalın kapağını kapatın ve ızgaraya devam edin. Bu son konumdan sonra ızgaranızın ısısını kısın ve gerekirse bifteğin sıcaklığını test edin. Farklı pişme seviyeleri için iç sıcaklıklar: Az pişmiş: 49-54 derece -Orta Az Pişmiş: 55-57 derece -Orta Pişmiş: 60-66 derece -Orta Çok Pişmiş: 68-74 derece -İyi Pişmiş: 77 ve daha fazla Bifteğinizin daha fazla pişme süresi gerekiyorsa, olduğu yerde bırakın ve bitene kadar orta ateşte ızgaraya devam edin. Bifteğiniz ızgaradayken, ızgaradan alıp bir tabağa almanın zamanı geldi. Tabak oda sıcaklığında veya sıcak olmalı, soğuk olmamalıdır. Eti dinlendirmek ızgara yaparken en önemli adımlardan biridir. Servis yapmadan önce bifteğinizi beş dakika dinlendirin, etin rahatlamasına ve ısının ve et sularının dağılmasına izin verin. Bifteğinizi yedikten sonra beğendiyseniz eğer düşüncelerinizi ve pişirme sırasında gözlemlediklerinizi not etmeyi unutmayın. Bifteğin kalınlığını ve kesimini, ızgaranızdaki ızgara sıcaklığını ve pişirmek için harcanan süreyi takip edin. Sonra nasıl yapıldığını düşünün. Bifteğiniz sonunda az pişmişse ve daha fazla zamana ihtiyaç duyuyorsa, dört pişirme süresini artırmak için not alın. Fazla pişmişse, dört pişirme süresini azaltın. Pratik ve gözlem, biftek ızgara yapmanın ustası olmanın anahtarıdır.