Çay, Türk mutfağının en sevilen içeceklerinden biridir. Özellikle kahvaltıda, beş molasında ve akşam yemeğinden sonra tüketilmesiyle bilinir. Ancak sabah erken saatlerde çay içmek, ne yazık ki vücudu olumsuz etkileyebilir. Çalışmalar, sabahları ılık su içmenin aç karnına ılık çay içmekle aynı şey olmadığını göstermiştir. Araştırmacılara göre, kahve ve yeşil çay, sütlü çay, oolong çayı, siyah çay vb. gibi her türlü kafeinli içecek aç karnına tepki verebilir ve sıcak olması riski daha da artırır.
Bir çalışmada, insanların aç karnına çok demlenmiş çay içtikten sonra mide tahrişi yaşayabileceği gösterilmiştir. Çalışmada ayrıca, aç karnına tahammül edilemeyecek kadar sıcak çay içilmesinin yemek borusu ve mide kanseri riskini artırdığından da bahsedilmektedir. Ayrıca çayda bulunan güçlü antioksidanlar ve polifenoller asitliğe yol açar .
İnsanlar uyanır uyanmaz çay içmezlerse baş ağrısı çektiklerinden şikayet ederler, peki ya baş ağrınızın sebebi çay içmekse? Bir araştırmada, çayın özellikle aç karnına alındığında mide bulantısı ve baş ağrısına neden olabileceğini belirtiyor. Kafein içerir ve uykusuzluk, ajitasyon veya titreme gibi merkezi sinir sistemi aşırı uyarılmasıyla ilişkilendirilebilir.
Aç karnına çok fazla çay içildiğinde, tanen ve kafein gibi polifenollerin varlığı, vücudun yiyeceklerden demir gibi besinleri emme yeteneğini azaltabilir.
Tam da bu yüzden, çayın sabah aç karnına içilmemesi önerilir. Çay içmek için en ideal zaman, yemekten 1 saat sonradır. Çay içerken, su sıcaklığının kaynar olmamasına da dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde çay mide ve yemek borusu gibi alanlarla tahrişe neden olabilir. Çayın yanı sıra kahve, yeşil çay gibi kafein içeren içecekler de aç karnına tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;