Küçük büyük demeden herkesin favorisi olan köfte ve patates kızartması, hem lezzetiyle, hem de iştah açan görünümüyle midelerimizi şenliğe dönüştürüyor. Meşhur anne köftesi fırında veya ızgarada pişirilebilmesine rağmen, en çok yağda kızartılarak tüketiliyor. Ancak yapım aşamasında yapılan bazı yanlışlar, o özlediğimiz tada ulaşmamızı engelliyor ve günün sonunda mideyi rahatsız eden yağlı köfteler ortaya çıkıyor. Tam da bu yüzden hem mükemmel kıvamıyla, hem de lezzetiyle tadına doyamayacağınız köfteler yapmak için, hazırladığınız köfteleri yağ çekmeden pişirmenin sırlarını açıklıyoruz.
Yağ çekmeden köfte pişirmenin püf noktalarına geçmeden önce, bir an önce denemek isteyenler için anne köftesi tarifini buraya bırakıyoruz.
Nefis köftelerin en önemli sırrı, tabi ki kıyma seçiminde saklı. Kıymayı, mutlaka güvendiğiniz bir kasaptan veya marketten almanızı öneriyoruz. Alacağınız kıymanın orta yağlı dana kıyması olmasına da çok dikkat edin. Kıymayı alırken, 2 kez çekmelerini rica edin. Bu sayede kıvamını tutturmanız daha kolay olacaktır.
Kıymayı aldıktan sonra içine rendelenmiş soğan, sarımsak ve baharatları ekleyin. Harcın güzelce tutmasını sağlamak ve dağılmasını önlemek için, ufalanmış ekmek ve galeta unu kullanabilirsiniz. Eğer ekmek kullanacaksanız, ekmek kabuğunun harca girmemesine çok dikkat edin.
Mutfaklarda en çok yardıma koşan malzemelerden biri olan karbonat, aynı zamanda yağ çekmeyen köftelerin de en önemli sırrı. Köfte harcına bir tutam karbonat ekleyerek yağ çekmesini önleyebilir ve kabarmasını sağlayabilirsiniz. Harcı hazırladıktan sonra, mutlaka buzdolabında dinlendirin. Bu sayede daha az yağ çekecektir.
Yağ çekmeyen bir köfte yağmak için, tencereye çok az yağ dökün. Yağ kızmadan köfteleri içine atmayın. Tüm köfteleri tek seferde pişirmeye çalışmayın. Bunun yerine bölümlere ayırarak yavaş yavaş kızartmayı deneyin. Pişirme işlemini mutlaka orta ateşte yapın. Eğer çok yüksek sıcaklıkta kızartmaya çalışırsanız, köfteler çok hızlı pişecek, içi yağlı dışı ise kuru kalacaktır. Köfteleri pişirdikten sonra, kağıt havlu serili bir tabağın içine alarak fazla yağın süzülmesini sağlayın. 10 dakika dinlendirdikten sonra temiz bir taba alarak servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;