Şiveydiz

Şiveydiz
02 Haziran 2024

Gaziantep yöresine ait olan şiveydiz, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında yapılır. Ana malzemeleri kuzu eti ve taze sarımsak olan bu besin, protein deposu olarak da bilinir. Özellikle gribal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Sindirim sistemine iyi gelmesinin yanı sıra kanser riskini de düşürür. Antioksidan kaynağı olarak bilinen sarımsak, şiveydiz tarifinin en önemli malzemesidir. Hazırsanız, ev yapımı şiveydiz nasıl yapılır birlikte görelim:

1 Porsiyon Şiveydiz Kaç Kaloridir?

100 gramı 80 kalori olan şiveydiz tarifinin bir porsiyonu, yaklaşık 500 kaloridir. Protein ve demir bakımından zengin olsa da, kilo kontrolünde olanların dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekir.

Farklı tekniklerle hazırlanan yöresel yemekler sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Gaziantep'in bir başka yemeği olan Ali Nazik tarifine göz atabilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Şiveydiz için

Malzemeler

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 250 g kuzu kuşbaşı
  • 500 g ayıklanmış taze sarımsak
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Sıcak su

Üzeri için

  • Tereyağı
  • Nane
Şiveydiz

Nasıl Yapılır

  1. Kuzu etini tencereye alın. Üzerini hafif geçecek kadar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Zeytinyağını ekleyip bir kaç dakika daha pişirin.
  2. Taze sarımsakları beyaz kısımlarını 3’er santimlik parçalar şeklinde kesin. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak suyla birlikte tencereye ilave edin.
  3. Yumuşayana kadar pişirin. Ardından haşlanmış nohutları ekleyip 10 dakika daha pişirin.
  4. Başka bir kasede süzme yoğurt, un ve yumurta sarısını ekleyip çırpın. Yemeğin sıcak suyundan yavaş yavaş ilave ederek yoğurdu ılındırın.
  5. Karışımı azar azar tencereye ilave edip 5 dakika daha pişirin ve tuzla tatlandırın. Tereyağını eritip naneyi ekleyin. Naneli sosu yemeğin üzerinde gezdirin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi

Şiveydiz yemeğini, pirinç pilavı ve kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Kullanacağınız etin kuş başı olmasına özen gösterin. Dilerseniz tarife başlamadan önce küp küp doğrayabilirsiniz.
  • Haşlama esnasında su bittiği halde kuzu eti çiğ kaldıysa, su takviyesi yapabilirsiniz.
  • Yemeğin ekşimemesi için süzme yoğurt kullanın.
  • Nohutu bir gece öncesinden suda bekletebilirsiniz. Bu sayede daha kolay yumuşayacak ve çabuk pişecektir.
  • Yemek için hazırladığınız sosa, karabiber ve pul biber ilave edebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo