Acur Turşusu

Acur Turşusu
20 Ekim 2024

Kabakgiller familyasına ait bir bitki olan acur, yeşil, koyu yeşil ve beyaz renklidir. Tadı salatalığa benzer. Hem çiğ, hem de pişirilerek yenilebilir. Düşük kalorili bir besin olan acur, kan basıncını da dengeler. Nörolojik hastalıklara karşı vücudu koruyan acur, aynı zamanda kalp sağlığına da iyi gelir. Güneydoğu Anadolu'da 'tirozi' ismiyle bilinir. Acurun en yaygın kullanımı ise turşu yapımıdır. Tarifte verdiğimiz ölçülerden 3 kiloluk turşu bidonları hazırlayabilirsiniz. Peki, acur turşusu nasıl yapılır? Malzemeleri hazır ettiyseniz acur turşusu tarifine geçebiliriz.

1 Porsiyon Acur Turşusu Kaç Kalori?

  • Acur turşusunun bir porsiyonu, yaklaşık 40 kaloridir. Bir porsiyonun içerisinde 3 adet acur bulunmaktadır.

Farklı turşu çeşitleri arayanlar için, yeşil erik turşusu ve pratik közlenmiş biber turşusu tarifini de buraya bırakıyoruz.

Hazırlanma Süresi : 5 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Acur Turşusu için

Malzemeler

  • 2 kilo ince acur
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 baş sarımsak
  • Bidonun 3'de 1'i oranında sirke
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Taze fesleğen
  • 1 avuç nohut
  • Su
Acur Turşusu

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak sarımsakların kabuklarını soyun ve küçük diler haline getirin.
  2. Ardından acurların üzerine kürdan yardımıyla delik açın. Ve deldiğiniz acurları bidona yerleştirin.
  3. Üzerine soymuş olduğunuz sarımsakları ekleyin.
  4. En üst kısma ise taze fesleğen dalları koyun.
  5. Tuz, sirke, limon tuzu ve suyu da bidonun içerisine ekleyin.
  6. Bidonun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve güneş almayan serin bir yerde 3 hafta saklayın.
  7. 3 haftanın ardından kapağı açarak tadına bakabilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Acur turşusunu, güveçte kuru fasulye ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Öncelikle tarifte kullanacağınız acurların taze olmasına özen gösterin.
  • Turşu yapımında kaya tuzu kullanmak, daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
  • Turşuyu hazırlarken metal eşya kullanmamaya özen gösterin.
  • Acur turşusu ortalama 21-24 gün içerisinde tamamen hazır olur. Bu süre içerisinde turşunun kapağını açmayın ve hava almadığından emin olun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo