Zeytinli Açma

Zeytinli Açma
14 Ağustos 2024

Hasat zamanı ağaçlardaki tüm zeytinler toplanmaz ve kuşların hakkı gözetilir. Ayrıca eskiden ihtiyaç sahiplerinin de zeytinden faydalanması için ağaçlarda bırakılırmış. Zeytinle ilgili hoş söylemler vardır. “Sığırcıklar, kara tavuk kuşları zeytin çekirdeği yağmuru yapar”, “elden kaçan yuvarlanan zeytin eşinin yanına gider” gibi. Birlikte toplandığı için de hoş sohbetlere vesile olur zeytin. Toplamak, çizmek, kurmak ayrı bir keyiftir ve bu sürede sohbetler koyulaştıkça koyulaşır. 

Pratik açma tarifini de deneyin.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Zeytinli Açma için

Malzemeler

  • 4 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 8 g kuru maya
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı dilim zeytin 
  • 2 adet yumurta sarısı

Üzeri için

  • Çörek otu
Zeytinli Açma

Nasıl Yapılır

  1. Un, şeker ve tuzu birlikte bir kapta, tereyağı hariç diğer sıvı malzemeleri de birlikte başka bir kapta karıştırın. 
  2. Kuruların içerisine sıvıları katarak yoğurmaya başlayın ve hamur elastik bir hale gelene kadar yaklaşık 6 dakika makinada, makinanız yoksa 15 dakika el ile yoğurun.
  3. Hamuru 8 parçaya bölün ve teker teker tezgah üzerinde açın ve yağlayın. Çok ince bir hamur elde edene kadar esneterek açmaya devam edin.
  4. Her hamurun arasına zeytin dilimlerini yerleştirin ve rulo yaparak kapatın.
  5. Daha sonra kendi çevresinde havlu büker gibi döndürerek bükün ve uçlarını halka şeklinde birleştirip gül böreği yapar gibi katlayarak tepsiye yerleştirin.
  6. Üzerini naylon ile kapatarak 50 dakika süreyle mayalanmaya bırakın. 
  7. Mayalandıktan sonra iyice çırpılmış yumurta sarısını sürün ve çörek otuyla süsleyerek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
Püf Noktası
  • Sabah kahvaltısını kolaylaştıran zeytinli açmayı pişmiş ya da çiğ dondurabilirsiniz. Pişirmeden dondurduysanız fırınlamadan önce çözdürün, mayalayın ve yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış fırında pişirin. 
  • Yumurta kokusuna karşı hassassanız, yumurta sarısını biraz koyu kıvam alana kadar çırpın. Böylece piştikten sonra kokusunu almayacak kadar azaltmış olursunuz. 
  • Sabah açma gibi hamur işi yiyorsanız günün diğer öğünlerinde hem kendiniz hem de sevdikleriniz için aşırıya kaçmamaya önem verin. Afiyet olsun!
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo