Pizza, İtalyan mutfağından dünyaya yayılan ve yediden yetmişe herkesin severek tükettiği yemeklerden biridir. Hem öğle, hem de akşam menülerinde yer verilen pizza tarifleri, birçok farklı şekilde hazırlanabilir. Tabanında klasik pizza hamuru ve pizza sosu kullanılır. Üzeri ise zeytin, domates, kaşar peyniri, mozzarella, sucuk, sosis, salam, kuşbaşı et, kabak, brokoli ve mısır gibi malzemelerle zenginleştirilir. Peki, en sağlıklı pizza çeşitleri hangileridir. İşte, sofranızdan eksik etmeyeceğiniz 10 nefis pizza tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Hamuru bütün malzemeleri karıştırarak yoğuralım ve oda sıcaklığında 1,5 saat dinlendirelim. Guacomole sos için bütün malzemeleri çok ince şekilde kıyalım. Dinlenen hamurumuzu merdane yardımıyla açalım kabarmaması için çatalla delikler açalım ve 220 derecede ısıttığımız fırına atalım. 10 dakika piştikten sonra çıkaralım ve üzerine sosumuzu ekleyip tekrar 5 dakika fırınlayalım. Ilık servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Karnabaharları haşlayalım ve süzelim. Henüz sıcakken üzerine chia tohumlarını ekleyelim ve 10 dakika soğumasını bekleyelim. Karnabaharlar soğuduktan sonra chilarla beraber blenderden geçirelim ve kalan malzemeyi ekleyip karıştıralım. Hamurdan cıvık mücver kıvamında bir karışım elde edeceğiz. Yaptığımız tabanı yarım saat buzdolabında bekletelim. Balkabaklarını üzerine bir kaşık zeytinyağı sürüp 200 derecede 15 dakika fırınlayalım. Domatesleri rendeleyelim ve 2 kaşık zeytinyağında pişirelim tuzunu ekleyelim. Pişen domateslerimizi blenderden geçirelim ve elimizle küçülttüğümüz fesleğenleri ekleyelim. Dinlenen tabanımızı bir tepsinin tabanını yağladıktan sonra tepsiye yayalım ve 220 derece fırınımıza atalım. 10 dakika piştikten sonra çıkaralım ve üzerine domates sosumuzu ve diğer malzemelerimi ekleyip geri fırına sürelim. 10 dakika da üst malzemesiyle piştikten sonra sıcak sıcak servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Hurmaların çekirdeklerini temizleyip 10 dakika sıcak suda bekletelim. Yumuşayan hurmalarımızı mutfak robotuna alalım ve kalan tüm malzemeyi üzerine ekleyelim. Robotta 5-6 dakika boyunca çekelim. (Eğer kıvamı koyu olursa hurmaları ıslattığınız suyla açabilirsiniz.) Üzeri için tam olgunlaşmış Trabzon hurmalarını temizleyelim ve bir kâseye alalım. İçerisine labne, bal ve tarçını ekleyelim. Hazırladığımız tabanı pizza şekline getirelim ve kenarlarını kıvıralım. Ortasına Trabzon hurmasıyla yaptığımız harcı dökelim ve kavrulmuş bademleri serpiştirelim. 1 gece buzdolabında dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Tabanı için kabakları rendeleyelim, biberleri ince ince kıyalım, maydanoz ve dereotunu doğrayalım karıştıralım. Yumurtaları içerisine kıralım ve unu ekleyelim. Yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine pizza şeklide dökelim ve 200 derece ısıttığımız fırına atalım. 20-25 dakika pişirelim ve çıkaralım. Üzerine kaşar peynirimizi ve tereyağını ekleyelim domatesleri ince ince halkalar halinde dilimleyip yerleştirelim. Tekrar fırına atıp peynir eriyene kadar bekleyelim ve çıkarıp sıcak sıcak servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Suyu tencereye alalım ve ısıtalım. Isınan suya yavaş yavaş mısır unu ilave edelim ve karıştıralım. Bütün mısır ununu eklediğimizde 2-3 dakika kadar sürekli karıştırarak kavuralım ve tencerenin altını kapatalım. Lor peyniri ve baharatları da ekleyip hamuru elde edelim. Hazırladığımız hamuru sıcakken yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine yayalım ve 15-20 dakika boyunca soğumasını bekleyelim. Bu arada domatesi rendeleyelim, biberleri ve soğanı halka halka doğrayalım. Hamurumuz soğuduğunda üzerine rendelenmiş domatesi dökelim ve kaşar peynirini ekleyelim. Reyhan hariç kalan malzemeleri de üzerine yerleştirelim ve 180 derece ısınmış fırında 15-20 dakika pişirelim. Çıkınca üzerine reyhanları ekleyip servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Hamur malzemelerini bir kapta karıştıralım ve 15 dakika dinlendirelim. Hamur dinlenirken biberlerimizi halka halka doğrayalım. Mısırı yıkayalım ve jambonu dilimleyelim. Salçamızı yarım çay bardağı sıcak suyla açalım. Dinlenen hamurumuzu 24-26 cm’lik yanmaz tavaya göre açalım ve ısınan tavaya yerleştirelim. Hamurun bir yüzü pişince çevirelim ve üzerine domates sosunu sürelim. Kaşar peynirini ve diğer malzemeleri ekleyelim, zeytinyağını gezdirelim ve tavanın kapağını kapatalım. 10 dakika kısık ateşte tavanın kapağını açmadan pişirelim. Sıcak servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Akşamdan haşlanmış kinoayı robotta diğer hamur malzemeleriyle beraber 6-7 dakika boyunca çekelim. Hamur haline gelen kinoaları bir yağlı kâğıdın üzerine dökelim ve üzerine başka bir yağlı kâğıt kapatıp şekil verelim. 180 derece ısıtılmış fırında üzerindeki yağlı kâğıdı çıkarmadan 15 dakika pişirelim. Daha sonra çıkaralım ve ters çevirip alt yüzeyine pizza malzemelerini ekleyelim. 10 dakika tekrar fırınlayalım ve ılıkken servis edelim. (Sıcakken dilimlerseniz pizza tabanımız dağılabilir.)
Malzemeler;
Yapılışı: Brokoliyi 10 dakika haşlayıp süzelim. Blenderden geçirelim ve diğer hamur malzemelerini ekleyip karıştıralım. Karışımımızı yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dökelim. 200 derece ısıttığımız fırında 12-14 dakika pişirelim. Bu arada 2 yemek kaşığı zeytinyağında domates salçasını kavuralım, sıcak su ve baharatlarımızı ekleyip sosumuzu oluşturalım. Fırında pişen tabanımızı çıkarıp üzerine sosumuzu ve üzeri için olan malzemeleri ekleyelim. Fırının fanını ve alt ısıtmasını kapatıp 10 dakika boyunca pizzanın yüzeyini kızartalım. Ilık servis edelim. Not: İsteğe göre havuç, kırmızı biber, zeytin gibi sevdiğiniz malzemeleri de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Patatesleri soyup rendeleyelim ve diğer hamur malzemelerini karıştıralım. Yanmaz tavayı ısıtalım ve patatesli karışımı 20 cm’lik tavanın dibine yayalım. Kısık ateşte 8-9 dakika pişirelim. Bu arada zeri için kullanacağımız malzemeleri hazırlayalım. Soğanları ve biberleri halka halka doğrayıp kaşarı rendeleyelim, çeri domatesleri ikiye bölelim. Bir tarafı pişen patatesli tabanı çevirelim ve kızaran yüzeye kaşar peyniri ve diğer üst malzemelerini ekleyelim. Tavanın kapağını kapatıp 10 dakika boyunca pişirelim. Patatesli tabanın dağılmaması için ılıdıktan sonra servis edelim.
Malzemeler;
Yapılışı: Hamurun sıvı malzemelerini yoğurma kabına alalım ve homojen hale gelene dek çırpalım. Ardından karbonat ve tuzu ekleyelim. Mısır ununu kontrollü bir şekilde azar azar ekleyelim. (Evdeki mısır ununun inceliğine göre ölçü değişiklik gösterebilir.) Hazırlanan hamurumuzu yağladığımız metal bir tepsiye alalım ve pizza şekli verelim. Hamuru fazla inceltmeyelim mısır unu olduğu için kolayca kuruyabilir. Salçayı sıcak suda açalım ve hamurun üzerine dökelim. Ardından kaşar peynirini serpiştirelim ve dilimlediğimiz diğer pizza malzemelerini serpiştirelim. Elimizle hamurun üzerine birkaç fiske su atalım ve 180 derece ısıttığımız fırında üzeri kızarana dek pişirelim. Ilık servis edelim.
Malzemeler:
Yapılışı: Patlıcanları halka halka dilimleyin. Çatalla delin. Fırın tepsisine dizdiğiniz patlıcanların üzerine zeytinyağı karışımını (zeytinyağı , tuz , kekik , paprika , pul biber, limon suyu) sürün. 200 derece fırında, hafif bir renk alana kadar fırınlayın. Fırından çıkan patlıcanların üzerine domates sos sürün , peynir , kapya biber , sivri biber , siyah zeytin ilave edin . Üzerine tekrar peynir ilave edip , zeytinyağı gezdirip tekrar fırınlayın. Afiyet olsun
Malzemeler:
Yapılışı: Zeytinyağı tavaya alınır ve yulaflar eklenerek karıştırmadan pişirilir. Yumurta çırpılır ve üzerine eklenir, tuz ve karabiber serpildikten sonra kapağı kapatılarak pişirilir. Cheddar peynirleri dilimlenir ve yumurtanın üzerine koyularak kapağı kapatılır. Pastırma ince ince doğranır ve ayrı bir tavada pişirilir. Yumurtanın üzerindeki peynir eriyince servis tabağına alınır. Pastırmalar eklenir, roka koyulur ve servis edilir. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Yapılışı: Rendelenmiş karnabaharı 5-6 dakika haşlayın ve iyice süzün. İçine labne peynirini ekleyin ve karıştırın. Tuz, karabiber ve yumurtayı ekleyin tekrar karıştırın. Karnabahardan hazırladığınız hamuru, yağlı kağıt serdiğiniz iki fırın tepsisine eşit bir şekilde paylaştırın ve kaşıkla daire şeklini verin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Konserve domates, balzamik sirke ve sarımsağı rondodan geçirin. Pizza hamuruna önce sos, sonra ıspanak, mantar ve mozerallayı ekleyin peynirler eriyene kadar pişirin. Afiyet olsun.
Malzemeler:
Pizzanın üst malzemesi:
Yapılışı: Önce ince doğranmış kuru soğan ve zeytinyağını biraz pişirilir. Ardından biber, domates, mercimek ve baharatları atıp 2-3 dakika soteledim. Karışımı soğutmak üzere bir kenara alınır. Hamuru için; tam buğday unu yoğurt zeytinyağı ve karbonatı güzelce yoğurulur. 15 dakika beklettikten sonra merdane yardımıyla 3-4 mm kalınlığında açılır. Fırın kağıdı serilmiş tepsinin üzerine alınır. Üzerine fırça yardımıyla domates sosunu sürülür. Kenarda beklettiğim harcı eşit miktarda üzerine yayılır.
Son olarak ince rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirilir. 180 °C önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir. Burada dikkat edilmesi gereken, mercimekli harcı kurutmamak ve yakmamak.
Malzemeler:
Taban için:
Üst malzemeler:
Yapılışı: Tabanı için tüm malzemeleri yoğurun. Hamur dağılırsa kıvamına göre su eklemesi yapılabilir siniz (biraz sert olması gerekiyor). Hamuru fırın tepsisine alın ve elle şekil verin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Sosu için tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte pişirin. Yulaf tabanını fırından alıp üzerine sosu sürülür ve tek tek malzemeler dizilir. Son olarak rendelenmiş mozarella peynirini serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynirler eriyene kadar pişirin.
Şunlara da göz atın;