Genel ağırlığınız ne olursa olsun özellikle büyük miktarda göbek yağına sahip olmak kardiyovasküler hastalıklar, insülin direnci ve Tip 2 diyabet, kolorektal kanser, uyku apnesi, yüksek kan basıncı gibi hastalıkların oluşum riskini arttırmaktadır. Yaş ve genetik faktörlerde göbek yağı alımına katkıda bulunmaktadır. Gün içinde her şeyi tüketerek sadece bir ara öğünde herhangi bir kür hazırlamak zayıflamaya ya da yağ yakmaya yeterli değildir. Sağlıklı bir diyet takibi, porsiyonları kontrol altında tutmak, şekerli içeceklerden uzaklaşmak ve fiziksel aktiviteyi günlük rutine almak yapılacak en önemli adımlardır. Her besinin vücuda ayrı ayrı sayısız faydası vardır, beslenmede renk ve çeşitlilik esastır ve her besinin faydası da dozunda gizlidir. Haftada en azından 3 kez 45-60 dk orta şiddette (tempolu yürüyüş, hafif tempoda koşu, bahçe işleri vb.) bir fiziksel aktivite edinmeniz gerekmektedir. Yağ kaybetmek çaba ve sabır gerektirir. Fazla yağ kaybetmek ve geri gelmesini önlemek için yavaş ve sürekli kilo vermek hedeflenmelidir. Başlamak ve takibi sürdürmek için doktor ve diyetisyen gözetiminde olunmalıdır.
Şayet sağlıklı bir diyet takibi yapıyorsanız ikindi ya da akşam ara öğünlerinde bünyenize uygun içerikli olanı seçip deneyebileceğiniz örnek kürler:
Yağ Yakıcı Kür Tarifleri
Yoğurtlu pul biber:
Pul biberin içeriğinde bulunan capsaicin bileşiği, vücuttaki ısı üretimini arttırır. Bu sayede kullanılan enerji de etkilenir. Termojenez, soğuk ortamlara karşı cevap olarak oluşmaktadır. Soğuk bir ortamda vücut ısı üretmeye başlar ve vücut sıcaklığını uygun hale getirinceye kadar yağ yakar. Capsaicin bileşiğine ısı reseptörleri bağlandığında termojenez oluşur. Amerikan Klinik Beslenme Dergisi'nde 2009 yılında yayınlanan bir çalışmada günlük olarak kapsinoid tüketiminin artması, yağ oksidasyonu ve yağ kaybının artmasıyla sonuçlanmıştır. Pul biberin içerisinde bulunan capsaicin göbekteki yağ kaybını teşvik ederek, günlük yağ yakımını arttırır. Göbek yağlarını eritmek için günlük alınan kalori miktarı azaltılmalıdır. Bununla birlikte pul biber ve yoğurt metabolik hızı arttırarak yağ yakımını kolaylaştırır. Fakat bu küt tek başına yeterli olmayacağı için, kilo kontrolüne dikkat edilmesi gerekir.
Limonlu yoğurt:
Limon suyu, C vitamini ve limonene içeren bir besindir. Demir emilimine katkı sağlayan limon suyu, enfeksiyonlara karşı savaşmada da etkilidir. Ayrıca kollajen yapımına da destek olur. Yoğurdun içerisine eklenen limon, C vitamini alımını arttırır. Hem lezzetli, hem de vücuda birçok faydası bulunan limonu yiyecek ve içeceklerinize ekleyebilirsiniz. Fakat gastrit, ülser ve mide ekşimesi problemi yaşayanların dikkatli tüketmesi gerekir.
Zerdeçallı yoğurt:
İltihap karşıtı ve antioksidan özellikleri ile vücuda birçok faydası olan zerdeçal, eklem iltihapları, kronik iltihaplar, metabolitik sendrom, kaygı bozuklukları ve yüksek kan yağları tedavisinde yardımcı olarak kullanılan bir besindir. Bununla birlikte ağır egzersizlerden kaynaklanan kas ağrılarına karşı da olumlu etkileri mevcuttur. Vücut yorgunluğu durumunda toparlanma, enerji verme ve performans artışını sağlama gibi etkileri de vardır. Zerdeçal sade tüketildiğinde içeriğinde bulunan curcumin bileşiğinin çok azı bağırsaklardan kana ulaşır. Bu nedenle faydalarından yararlanabilmek için, karabiber ve yağ ile birlikte tüketilmesi önerilir.
Şunlara da göz atın: