Makarna sağlıklı olduğu bilinen ve sıklıkla önerilen Akdeniz Diyetinde de kullanılır. Lezzetli, ucuz ve hazırlaması kolay olmasının yanı sıra diyette diğer besinlerle birlikte kullanıldığında sağlıklı, besleyici ve doyurucu öğünler için mükemmel bir besindir. Genellikle lif deposu sebze ve kuru baklagiller, kalp dostu balık ve tekli doymamış yağ asitleri, antioksidan zengini domates sosu ve protein dolu peynirler, tavuk ve yağsız etler ile birlikte hazırlanabilir. Tam tahıllar ve zengileştirilmiş tahıllar demir ve B grubu vitaminlerin yanı sıra vücut fonksiyonları için gerekli esansiyel vitamin, mineral ve fitonutrientler içerir. Besin etiketine dikkat edilip %100 tam buğday veya %100 tam tahıl yazanlar tercih edilmelidir.
Diyette Makarnanın Faydaları Nelerdir?
Diyet Makarna Nasıl Hazırlanır?
Düşük kalorili makarna öğünleri hazırlamak çok basittir. Ağır sosları taze domates sosu veya pesto sos gibi düşük kalorili içinde sebze olan soslarla değiştirin. Makarnaları taze otlar, sarımsak ve hafif bir zeytinyağ gezdirerek de tercih edebilirsiniz. En sevdiğiniz makarna öğününün kalorisini azaltmak için; tarifte 2 su bardağı makarna dendiyse 1 su bardağı kadar koyun üzerini de örneğin; brokoli ve kırmızı biber ya da kabak ve fesleğen ile tamamlayın. Kalorisini azaltmanın yanı sıra daha fazla besleyicilik, lezzet ve renk katmış olucaksınız. Kilo kaybına fayda sağlamak için yapılabilecek bir diğer öneri de tarifte belirtilen makarnanın yarısı kadar koyup üzerini kurubaklagillerle tamamlamaktır. Hem tam protein kaynağı elde etmiş olucak hem de kurubaklagiller ve lif içeriği ile çok daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır.
Örnek Diyet Makarna Tarifleri
İstediğiniz tam buğday unlu 1 su bardağı makarnayı pişirin. Az miktarda makarna suyu ayırın. Düşük ateşte istediğiniz az yağlı yumuşak bir peyniri, suda bir ton balığı konservesini, eklenmiş şeker veya tuz içermeyen konserve mısırı, hafif makarna suyunu ve taze öğütülmüş karabiberi harmanlayın. Yeşil salata eşlinde servis edin.
İstediğiniz tam buğday unlu 1 su bardağı makarnayı pişirin. Az miktarda makarna suyu ayırın. Bir mutfak robotunda 2 yemek kaşığı kavrulmuş badem, 1 küçük diş sarımsak, 1 çay kaşığı limon kabuğu, 4 bardak ıspanak, 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 2 yemek kaşığı parmesan rendesi, tuz ve karabiberi püre haline gelene kadar çekin. İçine hafif makarna suyunu da ilave edip kıvamını ayarlayın. Sıcak pişmiş, süzülmüş makarnayla birleştirin.
İstediğiniz tam buğday unlu 1 su bardağı makarnayı pişirin. Az miktarda makarna suyu ayırın. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağ, 3-4 diş ince dilimlenmiş sarımsak, 2 avuç dolusu çeri domates, ½ su bardağı doğranmış fesleğen, hafif tuz ve çekilmiş karabiberi 2 dk iyice pişirin. Makarna suyunu da ilave edip sos kıvamına getirin. Sıcak pişmiş, süzülmüş makarnayla birleştirin, üzerine 1-2 yemek kaşığı rende parmesan ekleyin.
İstediğiniz tam buğday unlu 1 su bardağı makarnayı pişirin. Az miktarda makarna suyu ayırın. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağ, makarna suyu, 2-3 diş sarımsak, 1-2 adet doğranmış közlenmiş kırmızı biber, 2 avuç dolusu ıspanak, tuz ve karabiberi pişirin. Karışımı sıcak pişmiş, süzülmüş makarnayla birleştirin, üzerine ufalanmış beyaz peyniri ekleyin.
Şunlara da göz atın;