Akdeniz ve Ege mutfağı başta olmak üzere tüm mutfaklarda kullanılan zeytinyağı, hem sağlıklı, hem de lezzetli olmasıyla hemen her alanda kullanılır. Bu kez zeytinyağını ana yemeklerin yanına çok yakışacak mezelerde kullanıyoruz. Balık ve et yemeklerinin yanına çok yakışacak bu mezeleri, bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Hazırsanız, en lezzetli zeytinyağlı mezeler için birbirinden güzel tarifleri sofralarımıza konuk edelim.
Zeytinyağlı mezeler denildiğinde akla ilk gelen lezzet, şakşukadır. Patates, patlıcan, kabak ve domates ile hazırlanan şakşuka, zeytinyağı ile lezzetlendirildikten sonra servis edilir. Ortalama 25 dakikada hazırlanır.
Ege mutfağının vazgeçilmezi olan fava mezesi de, zeytinyağlı mezeler arasında yerini alır. Kuru bakla, maydanoz ve limon suyu ile hazırlanan favayı, özellikle balık yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Havuçların zeytinyağında sotelenmesiyle hazırlanan sinkonta, tam mevsimindeyken yapabileceğiniz mezelerden biridir. İsteğe göre havuç yerine bal kabaklı sinkonta tarifini de deneyebilirsiniz.
Közlenmiş kırmızı biber, salça, zeytinyağı ve ceviz ile hazırlanan muhammara, et yemeklerinin yanına çok yakışan mezelerden biridir. Ortalama 20 dakikada hazırlanan bu mezeyi, 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Pazı sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan pazı borani, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Pazı, yoğurt, zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan mezeyi, sumak ve pul biber ile lezzetlendirebilirsiniz.
Ezine peyniri, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan Girit ezmesi, Ege ve Yunan mutfağında sık sık tüketilir. 25 dakikada hazırlanan mezeyi, kraker eşliğinde servis edebilirsiniz.
Patlıcan, tahin ve nar ekşisi ile hazırlanan bu meze hem şık görünümü, hem de lezzetiyle çok sevilen tariflerden biridir. Üzerini zeytinyağı ve nar taneleri ile zenginleştirebilirsiniz.
Patlıcan, biber, yoğurt ve domates ile hazırlanan köpoğlu, şakşuka ile benzer bir şekilde sunulur. Sebzeler zeytinyağında sotelendikten sonra tabağa alınır. İsteğe göre üzerinde zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
Domates, kuru fasulye, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanan piyaz, köfte ve et yemeklerinin yanında sunulur. Antalya ile özdeşleşen piyaz, soğuk bir şekilde servis edilmelidir.
Siyah zeytin, turşu, kekik, biberiye ve zeytinyağı ile hazırlanan bu ezme, 15 dakika içinde sofraların baş köşesinde sunulabilir. Yanına kızarmış ekmek dilimleri ekleyebilirsiniz.
Hem salata, hem de meze olarak sunulan köz biber, yalnızca 6 malzemeden oluşuyor. Şef Başak Öngel Demirkale'nin anlatımıyla airfryer'da köz biber salatasını kolayca hazırlayabilirsiniz.
Domates, soğan, biber, nane, isot ve zeytinyağı ile hazırlanan acılı ezme, özellikle kebapların yanında meze olarak sunulur. 15 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Kabak, zeytinyağı, yoğurt, sarımsak ve ceviz ile hazırlanan bu meze, hafifliği ile sofraların en sevilen tarifleri arasında yerini alır. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Nohut, tahin, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan humus, Lübnan ve Türk mutfağının ortak lezzetlerinden biridir. Porsiyonu yaklaşık 165 kalori değerindedir.
Uskumru, krema, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanan tarator, 30 dakikada sunulur. Genellikle sade bir şekilde sunmak yerine, kızarmış ekmek dilimleri ile servis edilmesi önerilir.
Adıyaman ile özdeşleşen dövmeç, patlıcan, biber ve domatesin közlenip ezilmesiyle hazırlanır. Üzeri zeytinyağı ve baharatlarla zenginleştirildikten sonra, fırında pişirilir ve servis edilir.
Uskumru yerine sebzelerle hazırlayabileceğiniz bir meze arıyorsanız, havuç tarator tam size göre. 6 malzemeden oluşan havuç taratoru 15 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Brokoli, havuç, mısır, ceviz ve yoğurt ile hazırlanan bu meze, hem sağlıklı, hem de hafifliği ile ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz mezelerden biridir.
Midye, soğan, havuç ve zeytinyağı ile hazırlanan midye pilaki, farklı tatlar denemek isteyenlerin favori mezelerindendir. Sıcak bir şekilde servis edilir.
Patlıcan, nar ekşisi, zeytinyağı ve maydanoz ile hazırlanan patlıcan söğürtme, hem hafif, hem de lezzetli tariflerden biridir. İsteğe göre yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Avokado, kuru fasulye, nane ve limon suyu ile hazırlanan bu meze, et yemeklerinin yanında sunulabilir. Yanına kanepelik ekmek dilimleri ekleyebilirsiniz.
İzmir tulum, Ezine ve beyaz peynir ile hazırlanan bu mezenin yapımında köy patlıcanı, zerdeçal ve zeytinyağı kullanılır. Üzerini nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
Yeşil mercimek, biber ve soğan ile hazırlanan bu piyaz, limon, turşu suyu, hardal ve zeytinyağlı sos ile lezzetlendirilir. Doyurucu olduğu için kalabalık sofralarda da sunulabilir.
Yeşil zeytin, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan bu meze, balık yemeklerinin yanında ikram edilebilir. Zeytinlerin çekirdekleri mutlaka temizlenmelidir. Domatesli zeytin mezesini, soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
Deniz börülcesi, sarımsak, zeytinyağı ve sirke ile hazırlanan bu meze, özellikle Ege ve Akdeniz'de yaz aylarının favori tariflerinden biridir. Ortalama 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Patates püresi, maydanoz, biber ve zeytinyağı ile hazırlanan lalezar, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Dışında maydanoz yerine dereotu da kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;