Zeytinyağlı Meze Tarifleri: Tadı Damağınızda Kalacak 26 Zeytinyağlı Meze Tarifi

Zeytinyağı, mutfakta yaygın olarak kullanılan bir yağ çeşididir. Peki, zeytinyağı ile hangi mezeler hazırlanır? İşte, sofralarınızı renklendirecek 26 zeytinyağlı meze tarifi:
Zeytinyağlı Meze Tarifleri: Tadı Damağınızda Kalacak 26 Zeytinyağlı Meze Tarifi
04 Eylül 2024, 13:30

Akdeniz ve Ege mutfağı başta olmak üzere tüm mutfaklarda kullanılan zeytinyağı, hem sağlıklı, hem de lezzetli olmasıyla hemen her alanda kullanılır. Bu kez zeytinyağını ana yemeklerin yanına çok yakışacak mezelerde kullanıyoruz. Balık ve et yemeklerinin yanına çok yakışacak bu mezeleri, bir süre dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Hazırsanız, en lezzetli zeytinyağlı mezeler için birbirinden güzel tarifleri sofralarımıza konuk edelim.

Zeytinyağlı Mezeler

  1. Şakşuka

şakşuka

Zeytinyağlı mezeler denildiğinde akla ilk gelen lezzet, şakşukadır. Patates, patlıcan, kabak ve domates ile hazırlanan şakşuka, zeytinyağı ile lezzetlendirildikten sonra servis edilir. Ortalama 25 dakikada hazırlanır.

  1. Fava

fava

Ege mutfağının vazgeçilmezi olan fava mezesi de, zeytinyağlı mezeler arasında yerini alır. Kuru bakla, maydanoz ve limon suyu ile hazırlanan favayı, özellikle balık yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.

  1. Havuç Sinkonta

havuç sinkonta

Havuçların zeytinyağında sotelenmesiyle hazırlanan sinkonta, tam mevsimindeyken yapabileceğiniz mezelerden biridir. İsteğe göre havuç yerine bal kabaklı sinkonta tarifini de deneyebilirsiniz. 

  1. Muhammara

muhammara

Közlenmiş kırmızı biber, salça, zeytinyağı ve ceviz ile hazırlanan muhammara, et yemeklerinin yanına çok yakışan mezelerden biridir. Ortalama 20 dakikada hazırlanan bu mezeyi, 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

  1. Pazı Borani

pazı borani

Pazı sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan pazı borani, ortalama 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Pazı, yoğurt, zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan mezeyi, sumak ve pul biber ile lezzetlendirebilirsiniz.

  1. Girit Ezmesi

Girit ezmesi

Ezine peyniri, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan Girit ezmesi, Ege ve Yunan mutfağında sık sık tüketilir. 25 dakikada hazırlanan mezeyi, kraker eşliğinde servis edebilirsiniz.

  1. Mütebbel

mütebbel

Patlıcan, tahin ve nar ekşisi ile hazırlanan bu meze hem şık görünümü, hem de lezzetiyle çok sevilen tariflerden biridir. Üzerini zeytinyağı ve nar taneleri ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Köpoğlu

köpoğlu

Patlıcan, biber, yoğurt ve domates ile hazırlanan köpoğlu, şakşuka ile benzer bir şekilde sunulur. Sebzeler zeytinyağında sotelendikten sonra tabağa alınır. İsteğe göre üzerinde zeytinyağı gezdirebilirsiniz.

  1. Piyaz

piyaz

Domates, kuru fasulye, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanan piyaz, köfte ve et yemeklerinin yanında sunulur. Antalya ile özdeşleşen piyaz, soğuk bir şekilde servis edilmelidir. 

  1. Siyah Zeytin Ezmesi

siyah zeytin ezmesi

Siyah zeytin, turşu, kekik, biberiye ve zeytinyağı ile hazırlanan bu ezme, 15 dakika içinde sofraların baş köşesinde sunulabilir. Yanına kızarmış ekmek dilimleri ekleyebilirsiniz.

  1. Airfryer'da Köz Biber Salatası

airfryer'da köz biber salatası

Hem salata, hem de meze olarak sunulan köz biber, yalnızca 6 malzemeden oluşuyor. Şef Başak Öngel Demirkale'nin anlatımıyla airfryer'da köz biber salatasını kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Acılı Ezme

acılı ezme

Domates, soğan, biber, nane, isot ve zeytinyağı ile hazırlanan acılı ezme, özellikle kebapların yanında meze olarak sunulur. 15 dakika içinde sofralardaki yerini alır. 

  1. Cevizli Kabak Salatası

cevizli kabak salatası

Kabak, zeytinyağı, yoğurt, sarımsak ve ceviz ile hazırlanan bu meze, hafifliği ile sofraların en sevilen tarifleri arasında yerini alır. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Humus

humus

Nohut, tahin, sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan humus, Lübnan ve Türk mutfağının ortak lezzetlerinden biridir. Porsiyonu yaklaşık 165 kalori değerindedir.

  1. Uskumru Tarator

uskumru tarator

Uskumru, krema, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanan tarator, 30 dakikada sunulur. Genellikle sade bir şekilde sunmak yerine, kızarmış ekmek dilimleri ile servis edilmesi önerilir.

  1. Dövmeç

dövmeç

Adıyaman ile özdeşleşen dövmeç, patlıcan, biber ve domatesin közlenip ezilmesiyle hazırlanır. Üzeri zeytinyağı ve baharatlarla zenginleştirildikten sonra, fırında pişirilir ve servis edilir.

  1. Havuç Tarator

havuç tarator

Uskumru yerine sebzelerle hazırlayabileceğiniz bir meze arıyorsanız, havuç tarator tam size göre. 6 malzemeden oluşan havuç taratoru 15 dakikada hazırlayabilirsiniz.

  1. Cevizli Brokoli Mezesi

cevizli brokoli mezesi

Brokoli, havuç, mısır, ceviz ve yoğurt ile hazırlanan bu meze, hem sağlıklı, hem de hafifliği ile ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz mezelerden biridir.

  1. Midye Pilaki

midye pilaki

Midye, soğan, havuç ve zeytinyağı ile hazırlanan midye pilaki, farklı tatlar denemek isteyenlerin favori mezelerindendir. Sıcak bir şekilde servis edilir.

  1. Patlıcan Söğürtme

patlıcan söğürtme

Patlıcan, nar ekşisi, zeytinyağı ve maydanoz ile hazırlanan patlıcan söğürtme, hem hafif, hem de lezzetli tariflerden biridir. İsteğe göre yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.

  1. Avokadolu Kuru Fasulye Püresi

avokadolu kuru fasulye püresi

Avokado, kuru fasulye, nane ve limon suyu ile hazırlanan bu meze, et yemeklerinin yanında sunulabilir. Yanına kanepelik ekmek dilimleri ekleyebilirsiniz.

  1. 3 Peynirli Zerdeçallı Patlıcan Mezesi

3 peynirli zerdeçallı patlıcan mezesi

İzmir tulum, Ezine ve beyaz peynir ile hazırlanan bu mezenin yapımında köy patlıcanı, zerdeçal ve zeytinyağı kullanılır. Üzerini nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

  1. Mercimek Piyazı

mercimek piyazı

Yeşil mercimek, biber ve soğan ile hazırlanan bu piyaz, limon, turşu suyu, hardal ve zeytinyağlı sos ile lezzetlendirilir. Doyurucu olduğu için kalabalık sofralarda da sunulabilir.

  1. Domatesli Zeytin Mezesi

domatesli zeytin mezesi

Yeşil zeytin, domates ve zeytinyağı ile hazırlanan bu meze, balık yemeklerinin yanında ikram edilebilir. Zeytinlerin çekirdekleri mutlaka temizlenmelidir. Domatesli zeytin mezesini, soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.

  1. Zeytinyağlı Deniz Börülcesi

zeytinyağlı deniz börülcesi

Deniz börülcesi, sarımsak, zeytinyağı ve sirke ile hazırlanan bu meze, özellikle Ege ve Akdeniz'de yaz aylarının favori tariflerinden biridir. Ortalama 20 dakikada hazırlayabilirsiniz.

  1. Lalezar

lalezar

Patates püresi, maydanoz, biber ve zeytinyağı ile hazırlanan lalezar, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Dışında maydanoz yerine dereotu da kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Domatesli meze tarifleri
  2. Patlıcanlı meze tarifleri
  3. Kabaklı meze tarifleri
  4. Pancarlı meze tarifleri
  5. Peynirli meze tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo