Güzel bir yaz havasında dışarı çıkmayı, piknik yapmayı kim sevmez ki? Açık havada yanınızda en sevdiğiniz insanlar, sohbetler içinde yenen bir yemek. Piknik sepetinde neler olmalı sorusunun cevabı ise profesyonel iş hayatını lezzetle birleştiren Sevgili Zeynep Şener’den.
Fotoğraf: SEZER ALÇINKAYA
Malzemeler;
Yapılışı: Derin bir kaba yumurta beyazı, fıstık ve un dışındaki tüm malzemeyi koyarak karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurun. (Eğer un fazla gelirse hepsini eklemeyin). Kulak memesi yumuşaklığında bir kıvam elde edince hamuru ikiye bölün. Her iki hamura da rulo şekli verdikten sonra bıçakla dilimleyerek elinizle yuvarlayın. Kurabiyelerin kenarını önce çırpılmış yumurta beyazına daha sonra file Antepfıstığına bulayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 15 dakika pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Derin bir tencerede şalgam suyu ile 1 su bardağı suyu kaynatın ve makarnayı ekleyerek makarna iyice yumuşayana dek haşlayın. Makarnayı süzgeçten geçirip, geniş bir kaba alın.
Üzerine dereotu, maydanoz, biber ve kornişon turşusunu ekleyin. Mısırı serpin. Tuz ve nane ilave edin. Son olarak zeytinyağını ekleyerek tüm malzemeyi harmanlayın. Oda sıcaklığında ya da soğuk servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Havuç, kabak ve soğanı rendeleyin. Suyunu bırakmaması için elinizle iyice sıktıktan sonra derin bir kaba alın. Taze soğan, maydanoz ve kırmızı biberi ekleyin. Yumurtaları tuz ve baharatlarla çırptıktan sonra sebzelere ilave edin ve son olarak galeta ununu katın. Kıvam alana kadar galeta unu eklemeye devam edin ve yoğurarak hamur haline getirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve köfte şekli verin. Üzerini streç filmle örterek buzdolabında 1 saat bekletin. Dinlendirdiğiniz köfteleri kızgın sıvıyağda kızartın. Hamburger ekmeklerinin içerisine labne peyniri sürün. Köfteleri koyun. Marul ve domates dilimlerini yerleştirerek servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle 24 cm’lik kelepçeli yuvarlak kalıbın içini biraz sıvıyağ ile yağlayıp alt tabanına uygun büyüklükte kestiğiniz yağlı kağıdı yapıştırın. Kalıbın dış kısmını ise alüminyum folyo ile kaplayın. Rondoda bisküvileri toz haline getirin. İçine eritilmiş tereyağı ve toz şekeri de ekleyip spatula ile birbirine yedirene kadar karıştırın. Hazırladığınız kalıbın içine bisküvili hamuru tabanı kaplayacak ve kenarlara taşacak şekilde yayın. Kaşıkla düzeltin. Fırınınızı 160 derecede turbo ayarda ısıtın. Hazırladığınız hamuru fırında 10 dakika pişirin.
Cheesecake harcı için çırpma kabına labne peyniri, un ve toz şekeri koyarak mikserin düşük ayarıyla pürüzsüz bir hal alana kadar çırpın. Çırpma işlemi sırasında kremanın çok hava almamasına dikkat edin. Bu sırada küçük bir kasede limon suyu, krema ve rendelenmiş limon kabuğunu çırparak peynirli karışıma ekleyin. Düşük hızda çırpmaya devam edin. Birer birer yumurtaları ekleyin. Tekrar karıştırın. Fırındaki tabanı alınca fırının derecesini 150 dereceye düşürün. Cheesecake harcını tabanın üzerine yayın. Kelepçeli kalıbınızdan daha büyük bir fırın tepsisinine kalıbı koyun. Kalıbın yarısına kadar su doldurun. Böylece cheesecake su buharı ile pişecek ve çatlama riski azalacaktır. Tekrar ısısı düşen fırına verip, fırında yaklaşık 70 dakika pişirin. Sürenin sonunda fırını kapatın ama cheesecake’i, fırın kapağı kapalı olacak şekilde 15 dakika daha tutun. Sonra fırının kapağını hafifçe aralayarak 20 dakika da bu şekilde bırakın. Daha sonra keki fırından çıkarın. Oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin. Ardından buzdolabına koyun ve bir gece bekletin.
Ertesi gün limonlu kremayı hazırlayın. Bunun için de, küçük boy bir tencereye limon suyunu koyun ve kısık ateşte kaynamasını bekleyin. Bir kasede yumurtaları hafifçe çırpın. Tozşekeri ekleyip biraz daha çırpın. Limon suyu kaynar kaynamaz yumurtalı karışıma ip gibi ince bir şekilde dökerek ekleyin. Sonra tekrar tencereye alın ve karışımı orta ateşte sürekli çırpın. Karışım kalınlaşınca ocaktan alın ve tereyağını ekleyin. Tereyağı eriyince, krema ve vanilya özütünü de ekleyip çırpın. Sonra süzgeçten geçirerek bir kaseye alın. Üzerini kapatıp, buzdolabında soğumaya bırakın.
Buzdolabında bir gece beklettiğiniz cheesecake’i kalıbından bir servis tabağına çıkarın. Üzerine soğumuş limonlu kremayı yayın. Biraz daha dolapta bekletip, limon dilimleri ve çiçekler eşliğinde dilimleyerek servis edin.
Malzemeler;
Yapılışı: Peynir, domates dilimleri ve fesleğen yapraklarını tek tek, dilediğiniz sıralama ile şişlere dizerek servis edin. Son derece pratik ve bir o kadar da sık bu tarife renkli biberler, salatalık, kırmızı soğan gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: İç harç için soğanı yağda kavurun ve kıymayı ekledikten sonra karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiberi ilave ederek soğumaya bırakın. Hamur için önce yumurtanın birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın. Kalan yumurta beyazı ve diğer yumurtayı derin bir kaba alın. Un ve kabartma tozu hariç tüm hamur malzemesini ilave ederek yoğurun, Daha sonra un ve kabartma tozunu da ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Son olarak ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. Soğuyan kıymaya rendelenmiş kaşar peynirini katın. Bezelerin içine iç harçtan koyup kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin ve önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Malzemeler;
Yapılışı: Genişçe bir kaba limonların kabuklarını rendeleyin. Rendelenmiş limon kabuklarını, şeker ve suyu küçük bir tencereye alıp ısıtın. Limon suyu, kavun ve nane yapraklarını blender’dan geçirdikten sonra, şekerli suyla karıştırın. Soğutup servis edin.
Peyzaj sektöründe 50 yıldır faaliyet gösteren Cem Botanik’in üçüncü kuşak yöneticilerinden Zeynep Şener mutfağa olan ilgisi sebebiyle Cordon Bleu’da gastronomi üzerine eğitim alan profesyonel bir iş insanı. Farklı ve özgün tarifler geliştirmeyi, dünya mutfağını kendi damak tadına göre uygulamayı ve yerel malzemelerle bambaşka denemeler yapmayı çok seven Şener’in favorisi ise mesleğinden esinlenerek, birbirinden renkli çiçeklerle süslemeyi çok sevdiği tatlılar.
Şunlara da göz atın;