Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Yoğurdun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan yoğurt, vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur. İşte, yoğurdun sağlık üzerindeki faydaları:
Yoğurdun Faydaları Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:10

Yoğurt, yüzyıllardır insanlar tarafından tüketilmektedir. Çok besleyicidir ve düzenli olarak tüketildiğinde sağlık üzerine etkileri çeşitlidir. Örneğin, yoğurdun kalp hastalığı ve osteoporoz riskini azalttığı ve ayrıca kilo yönetimine yardımcı olduğu bulunmuştur. Sizler için yoğurdun sağlığa faydalarını listeledik. 

Yoğurt Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yoğurt, sütün bakteriyel fermantasyonu ile yapılan popüler bir süt ürünüdür. Yoğurt yapmak için kullanılan bakterilere, sütte bulunan doğal şeker olan laktozu fermente eden “yoğurt kültürleri” denir. Bu işlem, süt proteinlerinin kıvrılmasına neden olan ve yoğurda eşsiz lezzetini ve dokusunu veren bir madde olan laktik asit üretir. Yoğurt her türlü sütten yapılabilir. Yağsız sütten yapılanlar yağsız olarak kabul edilirken, tam yağlı sütten yapılanlar tam yağlı olarak kabul edilir. Laktozsuz sütten yaparak laktozsuz yoğurtta elde edebilirsiniz.  Renklendirici içermeyen sade yoğurt, keskin bir tada sahip beyaz, kalın bir sıvıdır. Ne yazık ki, çoğu ticari marka şeker ve yapay aromalar gibi ilave bileşenler içerir. Bu yoğurtlar sağlığınız için iyi değil. Öte yandan sade, şekersiz yoğurt sağlığa birçok fayda sağlar. Sözü daha fazla uzatmadan, işte doğal yoğurdun bilime dayalı 7 sağlık faydası.

yoğurt

Yoğurdun Sağlığa Faydaları

  1. Önemli Besinler Açısından Zengindir

Yoğurt, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu hemen hemen her besinden bazılarını içerir. Sağlıklı dişler ve kemikler için gerekli bir mineral olan çok fazla kalsiyum içerdiği bilinmektedir. 230 gr yoğurt yaklaşık günlük kalsiyum ihtiyacınızın %49'unu karşılar. Ayrıca her ikisi de kalp hastalığına ve belirli nöral tüp doğum kusurlarına karşı koruma sağlayabilen B vitaminleri, özellikle B12 vitamini ve riboflavin bakımından yüksektir. Ayrıca günlük fosfor ihtiyacınızın %38'ini, magnezyumun %12'sini ve potasyumun %18'ini karşılar. Bu mineraller, kan basıncının düzenlenmesi, metabolizma ve kemik sağlığı gibi çeşitli biyolojik süreçler için gereklidir. Yoğurdun doğal olarak içermediği bir besin D vitaminidir, ancak genellikle D vitamini ile takviye edilir. D vitamini kemik ve bağışıklık sistemi sağlığını destekler ve kalp hastalığı ve depresyon gibi bazı hastalıkların riskini azaltabilir.

yoğurt

  1. Yüksek Protein İçerir

Yoğurt, 200 gram başına yaklaşık 12 gram ile etkileyici miktarda protein sağlar. Proteinin, enerji harcamanızı veya gün boyunca yaktığınız kalori sayısını artırarak metabolizmayı desteklediği gösterilmiştir. Doymuş yağın daha önce kalp hastalığına neden olduğuna inanılıyordu, ancak mevcut araştırmalar durumun böyle olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte, yağsız ve az yağlı yoğurt çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Proteinin, enerji harcamanızı veya gün boyunca yaktığınız kalori sayısını artırarak metabolizmayı desteklediği gösterilmiştir. Tokluk sinyali veren hormonların üretimini arttırdığından, iştahın düzenlenmesi için yeterli protein almak da önemlidir. Genel olarak tükettiğiniz kalori miktarını otomatik olarak azaltabilir, bu da kilo kontrolü için faydalıdır. Yoğurdun tokluk hissi ev yapımı yoğurt yerseniz daha da belirgindir. 

  1. Bazı Çeşitler Sindirim Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Bazı yoğurt türleri, başlangıç kültürünün bir parçası olan veya pastörizasyondan sonra eklenen canlı bakteri veya probiyotikler içerir. Bunlar tüketildiğinde sindirim sağlığına fayda sağlayabilir. Ne yazık ki, birçok yoğurt, içerdikleri faydalı bakterileri öldüren bir ısıl işlem olan pastörizasyona tabi tutulmuştur. Ancak probiyotikler açısından yüksek yoğurtlarda satılmaktadır. Yoğurt alırken etiketini inceleyerek uygun ve sağlıklı olan yoğurdu bulabilirsiniz. 

yoğurt

  1. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilir

Yoğurt tüketmek - özellikle probiyotik içeriyorsa - düzenli olarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve bir hastalığa yakalanma olasılığınızı azaltabilir. Probiyotiklerin viral enfeksiyonlardan bağırsak rahatsızlıklarına kadar çeşitli sağlık koşullarıyla bağlantılı iltihabı azalttığı gösterilmiştir. D vitamini ile güçlendirilmiş yoğurtlar, bağışıklık sağlığını daha da artırabilir. D vitamini, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önleme potansiyeli açısından incelenmiştir.

  1. Osteoporozdan Koruyabilir

Yoğurt, kalsiyum, protein, potasyum, fosfor ve bazen D vitamini dahil olmak üzere kemik sağlığını korumak için bazı temel besinleri içerir. Bu vitamin ve minerallerin tümü, özellikle kemiklerin zayıflaması ile karakterize bir durum olan osteoporozun önlenmesinde faydalıdır. Yaşlılarda yaygındır. Osteoporozlu bireyler düşük kemik yoğunluğuna sahiptir ve daha yüksek kemik kırılma riski altındadır. Ancak araştırmalar, günlük olarak yoğurt gibi en az üç porsiyon süt ürünü tüketmenin kemik kütlesini ve gücünü korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

yoğurt

  1. Kalp Sağlığına Faydası Olabilir

Yoğurdun yağ içeriği, sağlığının genellikle tartışmalı olmasının nedenlerinden biridir. Az miktarda tekli doymamış yağ asitleri ile çoğunlukla doymuş yağ içerir. Doymuş yağın kalp hastalıklarına neden olduğuna inanılsa da yoğurt gibi sağlıklı ve besinsel değerleri yüksek fermente bir süt ürününden o kadar etkilenilmeyeceği düşünülüyor. Ancak marketlerde yağ oranına göre değişiklik gösteren yoğurt markaları mevcut. Ayrıca yoğurt gibi süt ürünlerinin kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir. Etkiler, halihazırda yüksek tansiyon teşhisi konanlarda daha belirgin şekilde gözlemlenmiştir. 

  1. Kilo Yönetimini Teşvik Edebilir

Yoğurt, kilo yönetimine yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. Birkaç çalışma yoğurt tüketiminin daha düşük vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi ve bel çevresi ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Yoğurt, protein açısından yüksektir, bu sebeple oldukça doyurucudur. Genel olarak beslenme düzeninize eklediğinizde beslenmenizi iyileştirebilir. Bu durumdan dolayı kilo yönetiminiz daha kontrollü olur.

Şunlara da göz atın;
  1. Neden yoğurt suyunu dökmemeliyiz?
  2. Bozuk yoğurt nasıl anlaşılır?
  3. Yoğurt nasıl mayalanır?
  4. Balık ve yoğurt birlikte yenir mi?
  5. Kolay, yoğurtlu meze tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo