Yoğunlaştırılmış Şekerli Süt Kullanılarak Karamel Nasıl Yapılır?

Yoğunlaştırılmış süt hemen hemen her tarifte önümüze çıkar, peki yoğunlaştırılmış süt kullanılarak karamel nasıl elde edebiliriz? Üç kolay yöntem sonunda yaptığınız karamelleri lezzetli tatlılar ile buluşturabilirsiniz. İşte yöntemler...
Yoğunlaştırılmış Şekerli Süt Kullanılarak Karamel Nasıl Yapılır?
27 Eylül 2021, 13:24

Yoğunlaştırılmış süt, şekerli ve şekersiz olarak hemen hemen her tarifte önümüze çıkan bir üründür. Temelinde sütün kaynatılarak buharlaşması sonucunda kalan yoğun sos kıvamındaki yapıdır. Yurt dışında her markette konserve halinde bulunabilen bu ürün henüz Türkiye’de kullanım olarak ve satış olarak aktif değildir. 

Karamel ise temelinde şeker ve tereyağı ile yapılan, lezzetli bir sostur. Peki yoğunlaştırılmış süt kullanarak karamel nasıl yapılır? Bu sorunun cevabının birkaç yöntemi var. Yoğunlaştırılmış süt ile elde ettiğiniz karamel dokusu ve tadı ile sizi hayran bırakacak.  Bu lezzeti tatlılarda kullanabilirsiniz.

Yoğunlaştırılmış Sütten Karamel Nasıl Yapılır?

  1. Yoğunlaştırılmış süt yöntemi: Aldığınız ya da kendi hazırladığınız yoğunlaştırılmış sütü ısı dayanıklılığı olan bir cam kavanoza alarak kapağını kapatın. Kavanoz büyüklüğünde tencereye su koyarak kaynatın. İçerisine kavanozu koyarak 1-2 saat pişirin. Dışarıdan rengin koyulaşmaya başladığını gördüğünüzde ocağın altını kapatarak soğuyana kadar bekleyin. Kavanoz vakumlanmış olacağı için sıcakken açmaya çalışırsanız patlayabilir. Suyun içinde soğumasını bekleyin, ardından bu lezzeti tatlılarınız ile buluşturabilirsiniz.
  2. Benmari yöntemi ile karamel yapmak için benmariyi hazırlayın: Bunun için iki tencereye ihtiyacınız olacak. Büyük olan tencere alınarak içerisine su koyulur. Üzerine gelecek olan tencerenin alt kısmının bu suya değmemesi gerekir. Uygun koşullarda üstteki tencereyi yerleştirerek hazırladığınız ya da satın aldığınız yoğunlaştırılmış sütü ekleyerek kapağı kapalı bir şekilde pişirilmeye başlanır. 10 dakikada bir kontrol edilerek karamel olana kadar işlem devam eder. Karamel elde ettiğinizde kapaklı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz.
  3. Son yöntem ise fırın kullanarak karamel elde etmek: Bunun için biri büyük, biri küçük olmak üzere iki tane fırın kabına ihtiyacınız var. Küçük olan kaba yoğunlaştırılmış sütü ekleyin ve alüminyum ya da alüminyum yağlı kağıt karışımı kağıtlarla sütü koyduğunuz kabın üzerini kaplayın. Bütün olan kabın içerisine yerleştirin. Kaba sıcak su ekleyerek 210 derece fırında bir saat pişir. 1 saat sonunda 10 dakikada bir kez kontrol edin. İstenilen kıvama geldiğinde kapaklı kaba alarak saklayabilirsiniz. 

Püf Noktası Nedir?

  1. Süt ve şeker kolay yanan gıda ürünleri oldukları için işlem esnasında kontrolleri yapmayı unutmayın. 
  2. Süre fırın ve ocak markasına göre değişiklik  gösterebilir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Çiğ süt nasıl kaynatılır?
  2. Bozuk süt nasıl anlaşılır?
  3. Süt ürünleri nasıl saklanır?
  4. Süt nasıl dondurulur?
  5. Sütsüz tatlılar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo