Tatlı tarifleri genellikle süt, şerbet, çikolata ve meyve ile hazırlanır. Çay saatlerinde ve akşam yemeklerinden sonra tüketilen bu besinler, kan şekerini yükseltmesiyle bilinir. Yapımında kuru yemiş ve şekerlemeler de kullanılır. Özellikle misafir ağırlarken ikram edilen bu besinler, farklı çeşitlerle sunulabilir. Osmanlı mutfağından günümüze kadar uzanan şerbetli tatlılar, çok sevilse de yüksek miktarda şeker içerir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Sütlü tatlılar ise, daha hafif ve pratik bir şekilde sunulur. Üst kısımlarında ufalanmış fındık, ceviz ve tarçın tozu kullanılır. Bir çoğu muhallebi kıvamında hazırlanır ve kalsiyum içerir. İlk zamanlar içecek olarak tüketilen çikolata da, zamanla tatlı tariflerinde kullanılmaya başlamıştır. Özellikle kek, kurabiye, sufle ve pasta yapımında sık sık kullanılan malzemeler arasındadır. Şeker kullanmak istemeyenler için, doğal meyve püreleri ile tatlandırılan tarifler önerilir. Hamur işi veya sıvı kıvamıyla sunulan bu gıdalar, özel gece ve kutlamaların baş tacı niteliğindedir. Siz de yeni yıla girerken menünüze yılbaşı keki gibi tarifler ekleyerek gecenizi renklendirebilirsiniz. Yılbaşı tatlıları nelerdir? Yılbaşında hangi tatlılar yapılır? İşte, yılbaşı menünüze yakışacak 45 nefis tatlı tarifi:
Birbirinden lezzetli bir şekilde sunulan yılbaşı yemeklerine göz atmayı unutmayın!
Yılbaşı sofralarında sık sık yer verilen balkabağını, kabak tatlısı yapımında kullanabilirsiniz. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan kabak tatlısını, ceviz ve antep fıstığı ile tatlandırabilirsiniz.
Tarif için; Kabak tatlısı
Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan saray sarması, sütlü tatlıların başında gelir. Hafifliği ile çok sevilen saray sarması, yılbaşı menülerinin de favorisidir. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanır.
Tarif için; Saray sarması
Kek denildiğinde akla ilk gelen tariflerden biri olan ıslak kek, hemen hemen herkesin favorisidir. Çikolatalı sos eşliğinde sunulan bu tatlı, isteğe göre mevsim meyveleri ile zenginleştirilebilir.
Tarif için; Soslu ıslak kek
Kim demiş yılbaşı sofrasında pasta olmaz diye.. Yumuşacık keki, çikolata sosu ve kremasıyla herkesi kendine hayran bırakacak çikolatalı rulo pastayı, çay ve kahve ile birlikte servis edebilirsiniz.
Tarif için; Çikolatalı rulo pasta
Yılbaşı tatlıları denildiğinde sofralarda mutlaka kendine yer bulan muhallebili kadayıf tatlısını da sizlere sunuyoruz. Hafifliği ve kolay yapımı ile muhallebili kadayıf tatlısını, kalabalık sofralarda servis edebilirsiniz.
Tarif için; Muhallebili kadayıf tatlısı
Süt, nişasta ve bebe bisküvisi ile hazırlanan magnolia, son zamanların en popüler tatlılarından biri. Magnolia'yı rulo katlarla ve meyvelerle süsleyerek şık bir sunum elde edebilirsiniz.
Tarif için; Orijinal magnolia
Yılbaşının en lezzetli sembollerinden biri de kestanedir. Ancak kestaneyi sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Çikolata sosuyla tatlandırılan bu pastayı, soğuk bir şekilde servis edin.
Tarif için; Kestaneli soğuk pasta
Ana malzemeleri bisküvi, ceviz ve çikolata olan minik toplar, hafif ve pratik bir tatlıdır. Boyutları ufak olduğu için, atıştırmalık olarak da tüketilebilir. İç harcında şeker kullanılmadığı için, yılbaşı sofraları için ideal bir seçimdir.
Tarif için; Cevizli çikolatalı toplar
Yılbaşı sembollerinden biri haline gelen kütük pasta, sade veya çikolatalı olarak sunulabilir. Şömine odunlarından esinlenerek hazırlanan bu tatlıya, kalabalık yılbaşı sofralarında mutlaka yer verilmelidir.
Tarif için; Kütük pasta
Konsept yılbaşı olunca, yaratıcı fikirlerinde sonu gelmiyor. Minik brownie keklerine, renkli kremalarla çam ağacı görünümü vermeye ne dersiniz? Rengarenk görünümü ile herkesi kendine hayran bırakan mini yılbaşı ağaçlarını listelerinize eklemeyi unutmayın!
Tarif için; Mini yılbaşı ağacı
Bana brownie yetmez diyenlerdenseniz, yılbaşı keki tam size göre! Pratik bir şekilde hazırlanan pandispanyanın üzerini şekerleme, renkli hamur ve dekoratif eşyalarla süsleyerek yılbaşı tatlısını unutulmaz bir hale getirebilirsiniz.
Tarif için; Yılbaşı keki
Elma şekerine benzeyen cakepoplar da son zamanlarda sık sık tercih edilen tarifler arasında. Çikolata sosu ile harmanlanan bu tatlı, yılbaşı sofralarına çok yakışacak!
Tarif için; Red velvet cake pop
Zencefil, karanfil, tarçın ve karabiberle hazırlanan yeni yıl bisküvisi; hem besleyici, hem de doyurucudur. Tatlı ve tuzlu malzemeler kullanıldığı için aşırı derecede şeker içermez. Özellikle kilo kontrolünde olanların tercih ettiği tatlılar arasındadır.
Tarif için; Baharatlı yeni yıl bisküvisi
Çiğ ya da ateşte pişirilerek sunulan marshmallow, yeni yıl için ideal bir seçim olacaktır. Dış kısmında çikolata sosu ve renkli süslemeler kullanılan bu tarif, yaklaşık 30 dakika da hazırlanarak sofralarda yerini alır.
Tarif için; Marshmallow lolipop
Fransız mutfağının meşhur lezzetlerinden biri olan biscotti, görünüşü ile keki andırır. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerle birlikte sunulur. Çay saatlerinde ikram edebileceğiniz bicotti, yaklaşık 40 dakika da hazırlanır.
Tarif için; Fındıklı bademli bicotti
Yılbaşında sık sık tüketilen zencefil, mide ağrılarına ve şişkinliklere karşı vücudu korur. Sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra ülser ve refli gibi hastalıkların giderilmesinde önemli bir rol oynar. Siz de yılbaşı yemeklerinin ardından zencefilli çatlak kurabiye ile sindirim sistemini rahatlatabilirsiniz.
Tarif için; Yılbaşı çatlak kurabiye
Yeni Zelanda ve Avustralya'nın eşsiz lezzeti haline gelen pavlovanın son günlerde popülaritesi artmıştır. Genellikle şeftali, kivi, üzüm ve elma dilimleri ile birlikte servis edilir. Yılbaşı sofralarında sunabileceğiniz meyveli pavlova, yeni lezzet arayışında olanlar için ideal bir seçim olacaktır!
Tarif için; Pavlova
Bal ve keki hiç birlikte denediniz mi? Klasik tariflerden sıkılanlar için sunulan ballı kek, vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılar. Kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu tarifi, çay saatinde veya yemek sonrasında ikram edebilirsiniz.
Tarif için; Ballı kek
Cupcake kalıpları ile hazırlanan meyveli kaplar, muhallebi ile birlikte sunulur. Dış kısmında ser hamur, iç kısmında ise muhallebi kıvamında akışkan krema kullanılır. Şık bir görünümle servis etmek için, üstlerini sevdiğiniz meyve dilimleri ile süsleyebilirsiniz.
Tarif için; Meyveli kuplar
Hemen hemen 50 dakika da hazırlanan kestaneli tart, yaklaşık 350 kaloridir. Yapımında kestane şekeri ve krema kullanılır. Kış günlerinde bol bol tüketilen kestaneli tartı, yılbaşı listesine eklemeyi unutmayın!
Tarif için; Kestaneli tart
Yılbaşı sofrası krepsiz olur mu? Kahvaltı ve öğle öğünlerinde tüketilen yumurtalı krep, isteğe göre tatlı veya tuzlu olarak sunulabilir. Lezzetini arttırmak için, iç kısmına çikolata, reçel, peynir, sos veya meyve dilimleri ekleyebilirsiniz.
Tarif için; Yılbaşı ağacı krebi
Noel'in ve Hallowen'ın sembolü haline gelen bal kabağı, özel gecelerde en çok tüketilen tatlılardan biridir. Muhallebi ile birlikte pasta olarak sunulan bu besin, ortalama 40 dakika da hazırlanır. Siz de yılbaşı sofrasında yeni lezzetlere yer vermek istiyorsanız, bisküvili muhallebili kabak tatlısı tam size göre!
Tarif için; Bisküvili muhallebili kabak tatlısı
New York'un popüler tatlısı haline gelen magnolya; vanilya, çikolata, meyve veya karamelli olarak sunulabilir. İsteğe göre petibör veya bebe bisküvisi kullanılır. Tatlı kupalarında servis edilen bu tatlı, kalabalık aileler için ideal bir seçim olacaktır.
Tarif için; Karamelli magnolya
Kozalak pastayı daha önce denemediniz mi? Bu yılbaşında kendinizi ve sevdiklerinizi şımartmak için, pirinç patlağı ve çikolata ile hazırlanan kozalak pastaya sofralarınızda yer açın!
Tarif için; Kozalak pasta
Fransa'nın eşşiz lezzetlerinden biri olan rokoko; krem şanti, bisküvi ve çikolata parçaları ile hazırlanır. Tadını güzelleştirmek için, dondurma ile birlikte servis edilir. Özel kış akşamlarında rokoko tatlısı ile siz de gecenin tadını çıkarın!
Tarif için; Kış dondurması rokoko
İtalyan mutfağının önemli tatlıları arasında yer alan amaretti kurabiyeler, Avrupa ülkelerinde sık sık tüketilir. Badem, yumurta ve şeker karışımından oluşan bu tatlı, yaklaşık 50 dakika da hazırlanır. Siz de hafif tatlı seviyorsanız, amaretti kurabiyelerle yılbaşı akşamını lezzetlendirebilirsiniz.
Tarif için; Amaretti kurabiye
Dünyanın en popüler tatlılarından biri haline gelen brownie, akışkanlığı ile bilinir. Normal keklere göre daha az pişirilir ve iç kısmında çikolata sosu kullanılır. Yılbaşı sofrasında özel bir tatlıya yer vermek istiyorsanız, yoğun tadı ve kıvamı ile kırmızı kadife brownie'yi notlarınız arasına ekleyin!
Tarif için; Kırmızı kadife brownie
Vücudun kan yapıcı hücrelerini arttıran nar, vişne ve frambuaz, en sevilen kırmızı meyveler arasındadır. Faydaları saymakla bitmeyen bu besinleri jöle yapımında kullanarak hem sade, hem de pasta ve keklerin üzerinde servis edebilirsiniz.
Tarif için; Narlı frambuazlı vişneli jöle
Klasik kurabiye tariflerine benzeyen tombala kurabiye, şık sunumlara önem verenler için oldukça ideal bir seçim olacaktır. Yılbaşı eğlencelerini temsil eden bu besin, ortalama 45-50 dakika da hazırlanır. Üst kısımlarına renkli glazür ve şeker hamuru ile süsleme yapabilirsiniz.
Tarif için; Tombala kurabiye
Yılbaşı sofraları için tatlı ve lezzetli bir kardan adam yapmaya ne dersiniz? Dışı için toz krem şanti ve hindistan cevizi kullanılan bu tatlı, çocukların favorisi olacak. 30 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanan kardan adam pastasına sofralarınızda büyük bir yer açın!
Tarif için; Kardan adam pasta
Klasik köstebek pastadan sıkılanlar buraya! Ispanak püresi, çikolata sosu ve fıstıkları ile mini köstebek pasta tam yılbaşı sofralarına yakışacak bir lezzet. Ortalama 30 dakika da hazırlanan bu pasta ile yılbaşı gecesini unutulmaz bir hale getirebilirsiniz.
Tarif için; Mini köstebek pasta
Hiç pudingin içerisine mandalina katmayı düşündünüz mü? Alışılmış tariflerden farklı olarak hazırlanan mandalinalı puding, tam bir vitamin deposu. Doğal meyvelerle tatlandırılan bu tatlıya, diyet listelerinde de yer verebilirsiniz.
Tarif için; Mandalinalı puding
Dünyanın hemen hemen birçok yerinde tüketilen cupcakeler, yılbaşı gecelerinin de vazgeçilmezidir. Üst kısımlarına şekil vermek için; şeker hamuru, gıda boyası ve dekoratif süs kullanabilir, misafirlerinizi kendinize hayran bırakabilirsiniz.
Tarif için; Yeni yıl cupcakeleri
Börek, hamur işi ve tatlı yapımında kullanılan milföyler, yılbaşı sofralarının yeni lezzeti olacak! Çilek dilimleri ve krema ile pasta haline getirilen bu besin, ortalama 200 kaloridir. dilerseniz farklı meyvelerle süsleme yapabilirsiniz.
Tarif için; Çilekli milföy pasta
Yeni yıl sofrası pastasız olur mu hiç? Pandispanya, krema ve kırmızı meyvelerden oluşan kutlama pastası, özel günlerin vazgeçilmezi olacak! Basit adımları izleyerek 45 dakika da hazırlayabileceğiniz yeni yıl kutlama pastasını notlarınız arasına ekleyin!
Tarif için; Yeni yıl kutlama pastası
Kuru üzüm, kuru dut ve çikolata parçaları ile hazırlanan bu tatlı, yaklaşık 190 kaloridir. Toplamda 30 dakikada servise hazır hale getirilen çikolatalı ve kuruyemişli dilimleri bayram, kutlama ve yılbaşı gibi özel günlerde ikram edebilirsiniz.
Tarif için; Çikolatalı kuruyemişli dilimler
Çikolata, kuruyemiş ve kremadan oluşan lezzet topları ile sevdiklerinize küçük sürprizler yapmaya ne dersiniz? Siz de yeni yıl çikolatasız olmaz diyenlerdenseniz bu tarif tam size göre! Her zevke hitap eden lezzet topları ile sofranızı ziyafete dönüştürün!
Tarif için; Lezzet topları
Mozaik pastanın farklı bir versiyonu olan piramit pasta, en pratik tatlılardan biridir. Çikolata, kakao ve petibör bisküvi ile hazırlanan bu besin, tatlı krizlerinizi anında giderecek!
Tarif için; Piramit pasta
Küçük kek olarak sunulan kremalı pofuduklar, çay sohbetlerinin en lezzetli atıştırmalığı olacak! Pofudukları süslemek için üst kısımlarında meyve dilimleri, sos, renkli glazür, krem şanti ve şeker hamuru kullanabilirsiniz.
Tarif için; Kremalı pofuduklar
İçinde ve dış kısmında çikolata kullanılan bu kurabiyeler, vanilya ve meyve sosları ile hazırlanır. Genellikle çam ağacı şeklve karabiberle hazırlanan yeni yıl bisküvisi; hem besleyici, hem de doyurucudur. Tatlı ve tuzlu malzemeler kullanıldığı için aşırı derecede şeker içermez. Özellikle kilo kontrolünde olanların tercih ettiği tatlılar arasındadır.
Tarif için; Çift çikolatalı güzel
Fıstık ezmesi, muz, çikolata ve deniz tuzu ile hazırlanan bu kaplar, Şef Elif Edes'in yorumuyla yılbaşı sofralarına renk katacak tariflerden biridir. Damak zevkinize göre süsleyebilirsiniz.
Tarif için; Muz fıstık ezmeli tuzlu çikolata kapları
Choux hamuru ve glazür ile hazırlanan bu tatlı, hem şık görünümü, hem de temasıyla herkesi kendine hayran bırakacak güzelliktedir. Ağaca şekil verdikten sonra üzerini pasta süsü ve yenilebilir çiçeklerle süsleyebilirsiniz.
Tarif için; Yılbaşı choux ağacı
Kadayıf, yaban mersini, şeker ve su ile hazırlanan kadayıf tatlısı, Şef Yıldız Özsamaha'nın yorumuyla yılbaşı sofralarına ziyafet yaşatacak tariflerden biridir. Küçük porsiyonlarda sunabilirsiniz.
Tarif için; Yaban mersinli kadayıf tatlısı
Yılbaşında sevdikleriniz için küçük pastalar hazırlamak istiyorsanız, sizi böyle alalım. Yumurta, krema, nişasta ve un ile hazırlanan kış pastasını beyaz çikolata ve sevdiğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz.
Tarif için; Kış pastası
Yılbaşında, marshmallow, krema, patlamış mısır, bal ve çikolata ile hazırlanan bu tarifi mutlaka deneyin. Farklı tatlılar denemek isteyenler, çikolatalı patlakları kahve eşliğinde sunabilir.
Tarif için; Çikolatalı patlaklar
Şunlara da göz atın;