Yengeç Yenir Mi?

Yengeç eti yenir mi? Yengeç nasıl pişirilir? Yengeç yiyen ülkeler hangileridir? Türkiye'de yengeç avlamak yasak mı? İşte, yengeç eti hakkında merak edilen her şey:
Yengeç Yenir Mi?
24 Nisan 2024, 22:16

Yengeç, eklem bacaklılar sınıfının on ayaklılcar takımından bir deniz canlıdır. Kabukludur. Çok kısa kuyrukları, kalın dış iskeleti ve çift kıskaçları vardır. Yengeçlerin tüm dünya okyanuslarında farklı çeşitleri vardır. Ayrıca tatlı su ve karada yaşayan türleri de mevcuttur. Boyutları sadece birkaç mm olan bezelye yengeci ile bir bacağının boyu 4 metreye kadar çıkabilen Japon örümcek yengeci arasında değişiklik gösterir. Yengeçler hem otçul, hem de etçildir. Genelde su yosunları ile beslenirler. Fakat türlerine göre solucanlar, yumuşakçalar, diğer kabuklular, bakteriler, mantarlar ve tortularla da beslenebilirler. 

Yengeç Yenir Mi?

Protein bakımından zengin olması ve tadının lezzetli olması, turistlerin yengeçten vazgeçememesinin esas nedenlerinden biridir. Çin, Tayland, Japonya, Endonezya, İspanya, ABD ve Filipinler gibi ülkelerde yengeç tüketimi oldukça fazladır. Yengecin göğüs ve kıskaç etleri tüketilir. Ancak ülkemizde ilgi gören bir besin değildir. Bu yüzden tüketimi oldukça azdır ve genellikle dış ülkelere ihraç edilir. 



Yengeç Nasıl Temizlenir?

Yengeç, dikkatli bir şekilde temizlenmeli, sadece yenilebilecek kısımlar bırakılmalıdır. İsteğe göre şoklama işlemi yaptıktan sonra temizlemek de mümkündür.

  1. Yengeç dondurucuda 15 dakika canlı bir şekilde tutulur. Ardından kaynar suya atılır ve 1 dakika pişirilir.
  2. Daha sonra maşa yardımıyla çıkartılıp soğuk suya atılır ve 1 dakika bekletilir.
  3. Yengecin kabuğu üst kısımdan tutularak çekilir. Arkasındaki küçük açıklıktan tutularak vücuttan ayrılana kadar çekilir.
  4. Sırt üstü yatırılır ve üçgene benzeyen karın kenarından bıçak yardımıyla bir parça kaldırılır.
  5. Solungaçlar parmaklar yardımıyla tutulup çekilir ve çöpe atılır.
  6. Solungaçların arasında kalan kısım bağırsakla doludur. Bağırsaklar ve tüm iç organlar yengeçten çıkarılır.
  7. Bol suyla yıkandıktan sonra, yengeç küçük parçalara bölünür.
  8. Pişirinceye kadar buz üzerinde saklanması gerekir.

Yengeç Yemeklerde Kullanılır Mı?

  1. Yengeç haşlama, ızgara veya buharda pişirme yöntemleriyle pişirilebilir.
  2. Pişirme süresi yengecin büyüklüğüne ve miktarına göre değişiklik gösterir.
  3. Yengeç haşlarken dikkat edilecek nokta, suyun sıcak olmaması gerektiğidir. Soğuk suyla birlikte yengeçler yavaş yavaş kaynatılmalıdır.
  4. Yengeç etinin en çok tercih edilen şekli ise, buharda pişirmedir.

Yengeç Avlamak Yasak Mı?

Ülkemizde, denizlerde ve tatlı sularda birçok yengeç türü yaşar. Ana vatanı Amerika olan mavi yengeç, turistlerin ilgisini çekmeyi başaran en popüler çeşitlerden biridir. Mavi yengeçler, Demre ilçesi Beymelek lagün gölü, Adana'da Akyatan lagün gölü ve Muğla Dalyan'daki lagün gölünde yaşar. Geçtiğimiz yıllarda çok fazla avlanan bu yengeçler, Amerika ve İtalya'ya ihraç edilmekteydi. Ancak aşırı avlanma nedeniyle, nesli tehlike altına girmiştir. Ülkemizde yalnızca 3 bölgede görülen mavi yengeçler koruma altına alınmış ve avlanması yasaklanmıştır. Mavi yengeç avcılığı yapan kişilere para cezası verilmektedir.


Şunlara da göz atın;

  1. Ahtapot yenir mi?
  2. Vatoz balığı yenir mi?
  3. Balina eti yenir mi?
  4. Yayın balığı yenir mi?
  5. Müren balığı yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo