Yengeç, eklem bacaklılar sınıfının on ayaklılcar takımından bir deniz canlıdır. Kabukludur. Çok kısa kuyrukları, kalın dış iskeleti ve çift kıskaçları vardır. Yengeçlerin tüm dünya okyanuslarında farklı çeşitleri vardır. Ayrıca tatlı su ve karada yaşayan türleri de mevcuttur. Boyutları sadece birkaç mm olan bezelye yengeci ile bir bacağının boyu 4 metreye kadar çıkabilen Japon örümcek yengeci arasında değişiklik gösterir. Yengeçler hem otçul, hem de etçildir. Genelde su yosunları ile beslenirler. Fakat türlerine göre solucanlar, yumuşakçalar, diğer kabuklular, bakteriler, mantarlar ve tortularla da beslenebilirler.
Protein bakımından zengin olması ve tadının lezzetli olması, turistlerin yengeçten vazgeçememesinin esas nedenlerinden biridir. Çin, Tayland, Japonya, Endonezya, İspanya, ABD ve Filipinler gibi ülkelerde yengeç tüketimi oldukça fazladır. Yengecin göğüs ve kıskaç etleri tüketilir. Ancak ülkemizde ilgi gören bir besin değildir. Bu yüzden tüketimi oldukça azdır ve genellikle dış ülkelere ihraç edilir.
Yengeç, dikkatli bir şekilde temizlenmeli, sadece yenilebilecek kısımlar bırakılmalıdır. İsteğe göre şoklama işlemi yaptıktan sonra temizlemek de mümkündür.
Ülkemizde, denizlerde ve tatlı sularda birçok yengeç türü yaşar. Ana vatanı Amerika olan mavi yengeç, turistlerin ilgisini çekmeyi başaran en popüler çeşitlerden biridir. Mavi yengeçler, Demre ilçesi Beymelek lagün gölü, Adana'da Akyatan lagün gölü ve Muğla Dalyan'daki lagün gölünde yaşar. Geçtiğimiz yıllarda çok fazla avlanan bu yengeçler, Amerika ve İtalya'ya ihraç edilmekteydi. Ancak aşırı avlanma nedeniyle, nesli tehlike altına girmiştir. Ülkemizde yalnızca 3 bölgede görülen mavi yengeçler koruma altına alınmış ve avlanması yasaklanmıştır. Mavi yengeç avcılığı yapan kişilere para cezası verilmektedir.
Şunlara da göz atın;