Pilav, günlük sofralardan davet masalarına Türk mutfağının vazgeçilmez yemek türlerinden biridir. Ana yemeklerin en güzel eşlikçisi olarak kabul edilmekle birlikte nefis bir ayran eşliğinde öğün olarak da son derece doyurucudur. Lezzetli, pratik ve yapımı kolay 30 pilav tariflerimizle değişik tatlara sofranızda yer açmaya ne dersiniz? İşte, mutlaka denemeniz gereken 30 farklı pilav tarifi:
Türkmen mutfağından yayılan bu pilav, yalnızca 6 malzeme ile hazırlanır. Kuşbaşı et, havuç ve soğan karışımından oluşan Türkmen pilavı, maydanozla birlikte servis edilebilir.
Antep mutfağında önemli bir yere sahip olan firik pilavı, Güneydoğu ve çevresinde sık sık tüketilir. Nohut, bulgur ve firik ile hazırlanan bu pilav, biber salçası ile zenginleştirilir.
Azerbaycan mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan şah pilavı, kuzu eti, kuru kayısı, kuru üzüm, safran ve kestane ile hazırlanır. Görünümü perde pilavına benzeyen bu pilavın dışı lavaş ile sarılmaktadır.
Pancar, et suyu ve dereotu ile hazırlanan bu pilav, klasik tariflerden sıkılanlar için ideal bir seçimdir. Hazırlaması 10, pişirmesi 20 dakika süren pancarlı pilavın porsiyonu, yaklaşık 200 kalori değerindedir.
Bolu mutfağıyla özdeşleştirilen paşa pilavı, bezelye, havuç ve kuşbaşı et ile hazırlanır. Şık sunumu ve lezzetiyle kalabalık sofralarda da yer verilen paşa pilavı, protein bakımından zengindir.
Balıkesir mutfağıyla özdeşleşen sarımsaklı pilav, hemen hemen her yörede farklı versiyonlarıyla sunulmaktadır. Sarımsak ve frenk soğanı ile zenginleştirilen bu pilav, özellikle et yemeklerinin yanında sunulur.
Başta Siirt olmak üzere birçok yörede severek pişirilen perde pilavı, tavuk, fıstık, kuş üzümü ve badem ile hazırlanır. Dışı hamur ile kaplanan perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir.
Havuç, limon kabuğu ve baldo pirinç ile hazırlanan havuçlu pilav, en hafif ve en sevilen pilav çeşitlerinden biridir. Genelde tavuk ve et yemekleriyle birlikte sunulur.
Özellikle İç Anadolu'da sık sık tüketilen kuskus, makarna ve pirinç türüne benzer bir yemektir. Kıymalı harç ile hazırlanan kuskus pilavı, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir.
Acı severleri böyle alalım. Pirinç, biber salçası ve kırmızı biber ile hazırlanan bu pilav, genellikle kebap yemeklerinin yanında sunulur.
Kilosuna dikkat edenler ve diyet yapanlar için de bir önerimiz var. Kepekli pirinç ile hazırlanan bu pilav, mantar ile zenginleştirilir. İsteğe göre dal biberiye de ekleyebilirsiniz.
Koyun ciğeri, kuş üzümü ve dolmalık fıstık ile hazırlanan iç pilav, Amasya mutfağının sevilen lezzetleridir. Bu pilavı hem sade, hem de tavuk, hindi, dolma gibi malzemelere doldurarak tüketebilirsiniz.
Arpa şehriye, pirinç pilavı yapımında en çok kullanılan malzemelerden biridir. Ancak bu kez arpa şehriyeden nefis bir pilav hazırlamaya ne dersiniz? Arpa şehriye pilavını havuç ve badem ile zenginleştirebilirsiniz.
Baldo pirinç ile hazırlanan baharatlı pilav, tarçın, yenibahar, karabiber ve kuş üzümü ile tatlandırılmıştır. Baharatlı pilavı pişirdikten sonra demlenmesi için beklemeyi unutmayın.
Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan ciğerli bulgur pilavı, ana yemeklerde sunulan bir yemektir. İsteğe göre dana veya kuzu ciğeri kullanılabilir. Özellikle kalabalık sofralarda servis edilmesiyle bilinir.
Sindirim sistemini düzenleyen ve diyet listelerinde sık sık yer verilen enginarı bu kez pilav yapımında kullandık ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Bol malzemeli enginarlı bulgur pilavını defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Tavuk göğsü, safran, bezelye ve antep fıstığı ile hazırlanan İstanbul pilavı, ortalama 40-45 dakikada sofralardaki yerini alır. İsteğe göre cherry domates ve yeşilliklerle birlikte sunabilirsiniz.
Amasya mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan bulgur pilavını, kızarmış patlıcan dilimleri ile süsledik. Et yemeklerinin yanına çok yakışan patlıcan bulgur pilavını, sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Kuzu eti, ıspanak ve nohut ile hazırlanan bu pilav, davet sofralarının favorilerindendir. Hazırlaması 10, pişirmesi 30 dakika süren bu pilavı, sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Karadeniz mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri olan hamsili pilav, kuş üzümü, kuru nane ve dereotu ile zenginleştirilir. Omega 3 bakımından zengin olan fırında hamsili pilav, hem lezzeti, hem de şık sunumuyla her zevke hitap eder.
Göçebe hayatını benimseyen Türkmenler, yörük olarak bilinir. Türkmen mutfağına ait olan bu yemek, kabak çiçeği, domates ve farklı baharatlarla zenginleştirilir.
Kuzu eti, nohut ve pirinç ile hazırlanan kapamalı pilav, özellikle bayram sofralarında sunulmasıyla bilinir. Protein bakımından zengin olan kapamlı pilav, isteğe göre tavuk etiyle de sunulabilir.
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen kestaneli iç pilav, hem sade, hem de bütün hindinin içerisine doldurularak tüketilir. Kestanenin yanı sıra kuş üzümü, fıstık ve badem de kullanılabilir.
İftar sofralarında sık sık yer verilen başbaşı bulguru, buğdayın kabuğunun soyulmasıyla elde edilir. Kıymalı harç ile hazırlanan başbaşı bulgur pilav, mutlaka denemeniz gereken yemeklerden biridir.
Özbek mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan bu pilav, kuzu eti ve kuzu kıyması ile hazırlanır. Özbek pilavı yapımında karanfil, tarçın ve kakule baharatları kullanılır.
İsminden anlaşılacağı üzere davet sofralarında sunabileceğiniz bu pilav, görünümü ile hamsili pilava benzemektedir. Davet pilavının iç harcı tavuklu pirinç ile doldurulur. Üzeri ise patlıcan dilimleri ile kapatılır.
Klasik pilavdan farklı olarak safran tozu ile zenginleştirilen bu pilav, ana yemeklerin yanında sunulur. Özellikle et ve köfte yemeklerinin yanına çok yakışmaktadır.
Sarımsak, biber, domates ve portakal kabuğu ile hazırlanan bu pilavın en önemli özelliği, soğuduktan sonra servis edilmesidir. Videolu anlatımıyla nefis soğuk pilav tarifini mutlaka deneyin.
Klasik bulgur pilavını yeşil mercimek ile zenginleştirmeye ne dersiniz? Demir bakımından zengin olan yeşil mercimekli bulgur pilavı, diyet listeleri için de uygundur.
Sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olan zerdeçalı nasıl tüketeceğinizi bilmiyorsanız, pilav yapımında kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;