Avrupa'nın ikinci büyük tatlı su balığı olan yayın balığı, iri cüsseli bir balık türüdür. Boyutları büyük olduğu için yakalanması zordur. Genellikle orta büyüklükte parçalara bölünerek satılır. Avrupa'nın hemen her yerinde bulunan yayın balığı, Türkiye'de büyük ırmak ve baraj göllerinde yakalanır. Akarsu ve göllerde yakalanan bu balık, doğru tekniklerle pişirildiğinde son derece lezzetlidir.
Yayın balığı satın alınırken mümkünse temizlenmelidir. Çok fazla kılçığı olmasa da, büyük bir balık olduğu için temizlemesi zordur. Temizlenen yayın balığı, uygun şekilde parçalara ayrılır. Ardından bir kasede zeytinyağı, tuz, limon suyu, karabiber ve kekik karıştırılır. Yayın balığı karışımın içine alınarak 2 saat marine edilir. Dinlendirme süresinin ardından tava yağlanır. Balıklar mısır ununa bulanır ve arkalı önlü olacak şekilde tavada kızartılır.
Yayın balığı temizlendikten sonra zeytinyağı ve limon suyuyla marine edilir. Buzdolabında 2 saat dinlendirilen balıklar, pişirme için kenara alınır. Önce ızgara teli ısıtılır, ardından balıklar ızgaranın üzerine yerleştirilir. Dilerseniz, balığı küçük parçalara bölerek şişe geçirebilir ve daha rahat bir şekilde pişirebilirsiniz. Izgarada kızaran balıklar sıcak sıcak servis edilir.
Temizlenmiş yayın balığı, uygun büyüklükte parçalara bölünür. Ardından zeytinyağı, limon suyu ve baharatlarla marine edilir. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve balıklar yerleştirilir. Üzerine halka şeklinde dilimlenmiş soğan ve limonlar eklenir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.
Yayın balığı kılçıkları az olduğu için, tercih edilen bir balık türüdür. Tadı dana etine benzetilen bu balık, mümkünse taze bir şekilde pişirilmeli ve uzun süre bekletilmemelidir. Etini yumuşatmak için, pişirmeden en az 2 saat önce marine sosunda dinlendirmek lezzetini artırır. Pişirme aşamasında kokuyu önlemek için, tava veya fırın tepsisine 2 adet defne yaprağı koyabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;