Yaban mersini, sağlıklı bir atıştırmalık olarak sade yenebilen, yoğurt veya salataya atılan veya fırıncılıkta kullanılabilen lezzetli bir yaz meyvesidir. Ne yazık ki, yanlış depolama, lezzetli olmayan yaban mersini ile sonuçlanabilir. Bazı durumlarda, meyvelerin yumuşaması ve küflü olmasına neden olabilir. Sizler için yaban mersini nasıl saklanır anlattık. İşte, yaban mersini nasıl saklanır:
Yaban Mersinlerini Saklamaya Hazırlamak
- Küflü yaban mersini taze olanlardan ayırın. Beyaz, bulanık küflü meyveleri arayın ve atın. Kalıp, gövde alanı çevresinde bulunabilir. Ayrıca çok yumuşak veya solmuş görünen meyveleri de atmak isteyeceksiniz; çok olgunlar ve çabuk çürürler. Kötü meyveleri iyi olanlardan ayırmak küfün yayılmasını önleyecektir.
- Herhangi bir sapı çekin. Sapların çoğu kendi kendine düşmüş olmalıydı, ancak meyveleri tekrar gözden geçirmek ve kalan sapları koparmak iyi bir fikir olurdu. Onları yerseniz size zarar vermezler ama tadı acıdır.
- Yaban mersini bir ölçü sirke ve üç ölçü su ile durulamayı düşünün. Genel olarak, meyveleri yemeye hazır olana kadar yıkamamalısınız. Bunları çok erken yıkamak küflenmeye neden olabilir. Ancak bunları sirkeli suyla yıkamak küfleri öldürebilir ve ilk etapta küf oluşumunu engelleyebilir.
- Yaban mersinlerinin kuru olduğuna emin olun. Meyvelerde kalan herhangi bir nem, onların çok çabuk küflenmesine neden olur, bu yüzden onları saklamadan önce tamamen kuru olduklarından emin olmanız gerekir.
Yaban Mersinlerini Buzdolabında Saklamak
- Sepet benzeri bir kap bulun ve iyice yıkayın. İçinde yarıkları olan seramik bir kase kullanabilir veya yaban mersininin geldiği orijinal plastik sepeti kullanabilirsiniz. Yeterli havalandırmayı sağlamak için kabın içinde küçük delikler olması gerekir.
- Metalden yapılmış herhangi bir şey kullanmaktan kaçının. Yaban mersini metalle reaksiyona girerek hem meyvelerde hem de metal kapta renk bozulmasına ve lekelere neden olabilir.
- Bir kağıt havluyu dörde katlayın ve sepetin altına yerleştirin. Kase gibi daha büyük bir kap kullanıyorsanız, birkaç yaprak kağıt havlu kullanın; onları katlamanıza gerek yok.
- Kağıt havlunun üzerine yaban mersini ekleyin. Kağıt havlu nemi emmeye yardımcı olur ve küf oluşumunu engeller.
- Yaban mersini buzdolabında saklayın. Buzdolabının en soğuk yerinde saklamayın yoksa soğuktan zarar görürler. Yaban mersinlerini saklamak için en iyi yer orta veya alt raftır. Onları sebzelikte tutmamaya çalışın. Çoğu sebzelik çok nemlidir ve yeterli sirkülasyon sağlamaz. Bu küflenmeye yol açabilir. Buzdolabında saklandığında yaban mersini beş ila on gün sürebilir.
Yaban Mersinlerini Dondurmak
- Yaban mersini sığ bir tepsiye tek bir tabaka halinde yayın. Önce meyveleri tek tek donduracaksınız. Bu onların birbirine yapışmasını ve kümelenmesini önleyecektir. Bir tava, güveç kabı veya fırın tepsisi de kullanabilirsiniz. Metalden yapılmış bir şey kullanıyorsanız, yaban mersini korumak için önce yağlı kağıt serin.
- Tepsiyi dondurucuya koyun ve yaban mersini donana kadar bekleyin. Meyvelerin tamamen donması yaklaşık iki ila üç saat sürecektir.
- Yaban mersini dondurucuda güvenli bir kapatılabilir torbaya aktarın. Meyveleri dökmemek için tepsiyi dikkatlice dondurucudan çıkarın. Bunları elinizle torbaya koyabilir veya tepsiyi çantanın ağzının üzerinden geçirebilirsiniz.
- Dondurulmuş yaban mersini pişirmeden önce çözmeniz gerekmez, ancak su berraklaşana kadar soğuk suyla durulamak, pişirme sırasında çok fazla meyve suyu salmalarını önlemeye yardımcı olabilir.
Şunlara da göz atın;
- Çikolata nasıl saklanır?
- Şeftali nasıl saklanır?
- Karpuz nasıl saklanır?
- Kiraz ve vişne nasıl saklanır?