Yaban mersini, ayı üzümü olarak da bilinen, mor rengiyle tanınan meyve türlerinden biridir. Ilıman iklimlerde yetişen bu meyvenin anavatanı, Kuzey Amerika'dır. Tatlı yapımında ve pasta süslemesinde sıklıkla kullanılan yaban mersini, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde oldukça faydalıdır.
Dünyada en çok Kuzey Amerika, Meksika, Almanya, Kanada ve Polonya gibi ülkelerde yetişen yaban mersini, ülkemizde de yetiştirilen meyveler arasındadır. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde rastlanan bu meyve, Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Zonguldak, Sinop ve Samsun'da yetiştirilir.
Yaban mersini, ılıman iklimleri sever. Ülkemizin iklim koşulları da, yaban mersini yetiştiriciliği için uygundur. Özellikle sıcak iklimler, meyveden daha fazla verim alınmasını sağlar.
Yaban mersini, asitli ve organik maddeler bakımından zengin toprakları sever. Toprağın pH'ı, 4.5-5.2 arasında olmalıdır. Ladin, orman gülü gibi ağaçların yetiştirildiği yerler, yaban mersini için de uygundur. Bu meyvenin toprağı, sürekli nemli olmalıdır.
Yaban mersini fidanı, sonbahar sonu veya ilkbahar aylarında ekilebilir. Yetişme süreci 160 gündür. Çiçeklenme süreci, 3-4 hafta arasında değişir. Nisan, Mayıs aylarında çiçekler meyve formuna dönüşmeye başlar. Olgunlaşma süreci meyve çeşidine göre değişir. Yaban mersini, yaz aylarının ortasında yetişen bir meyvedir. Temmuz ayında başlayan hasat dönemi, Eylül ayı sonuna kadar devam edebilir.
Şunlara da göz atın;