Konu tatlılara gelince, vanilya özü en popüler malzemelerden biridir. Ayrıca içeceklere, etlere, soslara, marinatlara ve daha fazlasına harika bir katkı sağlar. Vanilya özünü tatlılarla ilişkilendirseniz de, sağlıklı öğünleri tatlandırmak için de kullanabilirsiniz. İster tatlı, ister tuzlu bir yemek üzerinde çalışıyor olun, lezzet oluşturmak için vanilya yerine birçok alternatif malzeme kullanabilirsiniz.
Vanilya özütü, vanilya çekirdeklerinin alkol ve su içerisinde ıslatılmasıyla elde edilir. Bu nedenle, bütün vanilya çekirdekleri lezzet açısından en yakın alternatiftir. Vanilya özü yerine bütün vanilya çekirdeğini kullanmak için, çekirdeği dikkatlice ikiye bölün ve bir bıçak, çatal veya kürdan kullanarak yumuşak çekirdeğin içini kazıyın. 1 yemek kaşığı vanilya ekstraktını değiştirmek için 1 vanilya çekirdeği kabuğunun iç tohumlarını kullanın.
Vanilyada olduğu gibi, diğer doğal ve yapay aromalardan çok sayıda aromalı ekstrakt hazırlanır. Vanilyadan sonra insanların pastacılıkta kullandığı en yaygın özlerden biri badem özüdür. Vanilya ekstraktını 1:1 oranında badem ekstraktı ile değiştirebilirsiniz. Ayrıca portakal, nane ve kahve özleri ve daha fazlasını da bulabilirsiniz; bunların çoğu çikolata ve unlu mamullerde çok işe yarar.
İnsanlar bir yemeğe lezzet derinliği katmak için vanilyayı kullanırlar. Vanilyayı kullanamadığınızda, başka bir lezzet profili seçip onun yerine onunla devam etmek bir sonraki en iyi seçenek olabilir. Örneğin, vanilya özütü yerine, kurutulmuş lavanta, yulaf ezmesi gibi alternatifler ekleyebilirsiniz. Tuzlu yemeklerde vanilya yerine tarçın veya karanfil gibi sıcak baharatlar vanilya eksikliğini telafi edebilir.
Vanilyayı elinizde bulunabilecek bir malzemeyle değiştirmenin bir başka hızlı yolu da turunçgillerin kabuğunu veya suyunu kullanmaktır: Limon, misket limon, portakal ve greyfurt, unlu mamullere, salata soslarına ve yemeklere lezzet katacaktır.
Akçaağaç şurubunun kokusu ve tatlılığı vanilyayı andırabilir. Vanilya özütü yerine akçaağaç şurubu gibi bir malzeme kullandığınızda, bunun yemeğin kalori içeriğini değiştirebileceğini unutmayın. 1 yemek kaşığı vanilya özü için, 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu kullanın.
Bal, vanilya özütü ile 1:1 oranında kolayca değiştirilebilen başka bir sıvı tatlandırıcıdır. Vanilya ekstraktından daha hafif olmasına rağmen yemeğinize lezzet katacaktır. Bal, bu makalede listelenen diğer alternatiflerden daha tatlıdır; bu nedenle, bunu telafi etmek için yemeğinizdeki diğer şeker veya tatlandırıcıların miktarını biraz azaltmak isteyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;