Asmagiller familyasına ait bir bitki olan üzüm, dünyada kültürü yapılan en eski meyvelerden biridir. Sade bir şekilde tüketilebilen üzüm, aynı zamanda sirke, şarap, reçel ve yağ yapımında da kullanılır. Sarı, yeşil, lacivert, pembe, kırmızı ve siyah renkli türleri mevcuttur. Üzümün %81'i su içerir. Dünyada üzüm üretiminin ortalama %71'i şarap, %27'si sofralık ve %2'si kurutulmuş meyve olarak kullanılır. Üzümün dünyada 15.000'in üzerinde çeşidi olduğu düşünülmektedir. Anavatanı Anadolu olan üzüm çeşitleri ise yaklaşık olarak 1200'ün üzerindedir.
En çok üzüm üretimi yapılan ülke Çin'dir. Çin'i, ABD, İtalya ve Fransa takip eder. Türkiye ise üzüm üretiminde 6. sırada yer alır. Ancak şarap yapımı için ekili alana göre en üst üreticilerin başında İspanya gelir. İspanya'yı Fransa ve Türkiye takip eder. Ülkemizde üzüm üretimi hemen her bölgede yapılsa da, en çok üretim yapılan yer Ege Bölgesi'dir. Özellikle İzmir ve Manisa üzüm üretiminde en önemli yere sahip olan şehirlerimizdir.
Üzüm yetiştirilen alanlar, bağlık ismiyle bilinir. Üzüm yetiştirilecek bölgenin çok fazla yağış almaması ve çok serin olmaması gerekir. Bazı üzüm türleri eksi 30 dereceye kadar dayanıklı olsa da, ülkemizde üretilen üzümler ılıman iklim koşullarına uygundur. Yıllık sıcaklık ortalamasının en az 10 derece olması gerekir.
Üzüm iyi havalanmış, su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda yetişir. Kumlu ve çakıllı topraklar, erkencilik için oldukça elverişlidir. Tınlı topraklar hem kaliteli, hem de verimli ürünler için uygundur. Ağır killi topraklarda ise düşük kaliteli ama bol miktarda üzüm alınabilir. Eğer toprağın kireç oranı yüksekse, çok fazla verim alınmaz ama üzümler kalitelidir. Üzüm, pH'ı 5,5-8,5 değerine sahip olan topraklarda yetiştirilebilir.
Üzüm, aslında bir yaz meyvesidir. Ancak türüne göre pazara sunulma zamanı değişiklik gösterebilir. Üzümler, genellikle Ağustos-Kasım ayları arasında hasat edilir ve müşteriye sunulur. Üzümün çeşidine göre hasat edilme zamanı da değişiklik gösterir.
Şunlara da göz atın;