Neşeli Günler filminden hatırladığımız Asri Turşucusu turşunun inceliklerini anlattı. Yeşilçam'ın en sevilen filmlerinden Neşeli Günler filmine ev sahipliği yapan Asri Turşucu'nun öyküsü Edirnekapı'dan Cihangir'e ve 1 asırlık bir süreye uzanıyor. Neşeli Günler'deki 'Limon mu, turşu mu?' tartışmasının aksine Asri Turşucusuna göre turşu yapımının püf noktası, oranına göre kaya tuzu miktarını doğru kullanmak ve fermantasyon süresini tamamladıktan sonra açmak.
Tarihi Turşucu Asri’ye Göre;
- Turşunuzun suyunun bulanmasının nedeni kapağını iyi kapatmamanız. Turşunuzun kapağını açıp yedikten sonra kapağını mutlaka hava almayacak şekilde kapatmalısınız.
- En iyi turşu suyu ne sirkeyle ne limonla yapılır. Asri’ye göre en iyi turşu suyu kaya tuzuyla yapılır. Turşu yaparken kaya tuzu kullanırsanız harika bir turşu yapabilirsiniz.
- Turşu yapmanın püf noktası ise; sebzelerin iyi yıkanması ve doğru kombinasyondan geçiyor. Çünkü her malzemenin olgunlaşma süresi birbirinden farklı. Tatlı biber, lahana turşusu, salatalık turşusu, havuç ve domates gibi turşular bir ayda olurken karnabahar, acur gibi malzemelerin turşu olması birkaç ay daha fazla sürüyor. Bu yüzden turşu yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şey doğru kombinasyon.
- Bu tarihi turşucu, en güzel turşu suyunun lahana, domates, salatalık, tatlı biber ve pancardan çıktığını söylüyor.
- Asri, evde turşu yapmak isteyenler için pancar turşusunu ayrı bir kabın içerisinde, lahana, salatalık, tatlı biber, domates, kelek gibi malzemelerin ise ayrı bir şekilde turşunun kurularak renk ve lezzet katması için pancar suyunun sonradan ilave edilmesini tavsiye ediyor.
Turşu Suyu Neden Bulanır?
Turşu tarihsel olarak bakıldığında tam olarak ne zaman çıktığı net olarak söylenemese de Antik Mezopotamya’ya dayandığı söylenebilir. Turşu başlarda bir saklama yöntemi olarak icat edilmiştir. Sebze ve meyveleri bozulmadan uzun zaman yemek için tuz ve sirke ya da limon ile bekletme yöntemi sadece sebze ve meyvelerde değil et, balık gibi gıda ürünlerinde de yapılan bir saklama yöntemidir. Turşu sebzeleri fermente hale getirerek hem ömrünü uzatıyor, hem de tadını değiştiriyor. Osmanlı saray mutfağında da sofralardan eksik olmayan turşunun bir sürü çeşidi yapılıyor. Hem tadı, hem de faydaları ile hala sofralarımızdan ve mutfaklarımızdan eksik olmuyor. Ancak turşu suyu, doğru tekniklerle hazırlanmadığında suyunda bulanmalar meydana gelebiliyor. İşte, turşu suyunun bulanmasındaki en önemli nedenler;
- Turşu suyunun bulanmasının en önemli nedenleri arasında, su, tuz ve sirke oranını iyi ayarlamamak geliyor. Turşu suyunun bulanmasını önlemek için, 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 3 yemek kaşığı kaya tuzu oranını kullanabilirsiniz.
- Turşu suyunun bulanmasındaki ikinci neden ise, tarifte musluk suyu kullanmaktır. Musluk suyu, turşunun rengini etkiliyor ve suyunun bulanmasına yol açıyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için, tarifte musluk suyu yerine mutlaka içme suyu kullanın.
- Son olarak turşu suyunun bulanmasını önlemek için, yapım ve saklama aşamalarında kapağını hava almayacak şekilde kapatmanız gerekiyor.
Şunlara da göz atın;
- Turşu suyu nasıl kullanılır?
- Turşu kurarken yapılan hatalar
- Yaz turşuları
- Sirkenin faydaları nelerdir?