Tobiko, sushi yapımında sıklıkla kullanılan bir uçan balık yumurtasıdır. Havyar ile sıklıkla karıştırılan tobiko, Japon mutfağında yaygın bir kullanıma sahiptir. Yumurtaların boyutu, 0,5-0,8 mm arasında değişiklik gösterir. Tobiko, kırmızı-turuncu bir renge ve tuzlu gevrek bir tada sahiptir. Son derece lezzetli olan tobiko, yüksek kaliteli balık yumurtalarından üretilir. Bu da kaliteli olmasını sağlar. Tatlı ve tuzlu yemeklerde mükemmel bir denge oluşturduğu için, yemeklere özgünlük katmak amacıyla tercih edilir. Ayrıca renkli taneleri ile tabak sunumunu iyileştirmek için de kullanılır. Düşük kalorili bir besin olan tobiko, şeker ve yağ içermez.
Tobiko, adından anlaşılacağı üzere uçan balık türlerinden elde edilir. En çok Kuzey Atlantik, İzlanda ve Hint Adalarında görülen birçok uçan balık türü mevcuttur. Uçan balıklar en çok Batı Pasifik ve Hint Okyanusunda görülür. Tobiko yapımında genellikle Japon uçan balığı olarak da bilinen cheilopogon agoo kullanılır.
Tobiko, en çok sushilerde kullanılır. Nigiri, sashimi gibi sushilerin üzerine eklenen tobiko, aynı zamanda California rolls gibi Japon lezzetlerine de eklenir. Bununla birlikte salata ve makarnalara ilave edilebilir. Ayrıca sunumları güzelleştirmek amacıyla da Asya mutfağında sıklıkla tercih edilir.
Şunlara da göz atın;