Termiye (Tirmis) Türkiye, Ürdün, Lübnan, Suriye, Yunanistan, Mısır ve İsrail gibi Akdeniz ülkelerinin ortak lezzetleri arasında yer alır. Baklagiller sınıfından aynı adı taşıyan otsu bir bitkinin olgunlaşmış tohumlarından elde edilen termiye Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı isimlerle anılır. Örneğin bu ıslak çereze acı bakla, delice bakla, kurt baklası, mısır baklası gibi farklı isimler verilir. Antalya'da daha çok tirmis, Konya ve Isparta yöresinde ise 'termiye' adıyla bilinir. Kendine has bir lezzeti vardır ve mısır tanelerine benzer.
Termis'in tanımı TDK'nın Güncel Türkçe Sözlüğü'nde şu ifadeyle yer alıyor. "İki çenekliler sınıfının baklagiller familyasından beyaz çiçekleri olan, acı olan taneleri suda tatlılaştırılarak yenilen bir yıllık otsu bitki, acı bakla, delice bakla, gâvur baklası, koyun baklası, kurt baklası, Mısır baklası, yaban baklası, Yahudi baklası (Lupinus termis).
Peki, termiye nasıl yenir? Termiyenin biraz zahmetli bir hazırlık süreci var. Seyyar satıcılardaki tirmis tatlandırılmak için bir gece suda bekletiliyor, ertesi gün iyice süzüp yıkanıyor ve suda haşlanıyor. Bu kaynatma esnasında tirmisin rengi sarılaşıyor. Bu aşamadan sonra tirmis soğumaya bırakılıyor ve suda süzülüp tekrar su dolu bir kaba alınıyr. En az bir hafta boyunca günde birkaç kez suyu değiştiriliyor. AA'nın 2019 tarihli bir haberine göre kokusu ve acılığı tamamen geçene kadar bu su değiştirme işlemi devam ediliyor. Acısı gidince tuzlanak yemeye hazır hale geliyor. Yerken şeffaf kabuğundan sıyırılarak çıkartılıyor.
Kültür Portalı'na göre ise kolayca sıyrılabilen ince bir kabuğu olan termiye şöyle hazırlanır:
Bakliyatçıdan alınan tirmis, kaynatılır ve ardından temiz suda bekletilir.
Şunlara da göz atın;