Tencerelerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Tencere temizliği nasıl yapılır? Bakır, alüminyum, yapışmaz ve çelik tencerelerin bakımı nasıl yapılır? İşte, tencerelerin bakımı ve temizliği hakkında merak edilenler:
Tencerelerin Bakımı Nasıl Yapılır?
24 Nisan 2024, 21:51

Mutfağın en çok kullanılan eşyalarından biri olan tencereler, yemeklerin lezzetini belirleyen unsurlardan biridir. Tencerelerin bakımı doğru ve yeterli bir şekilde yapılmadığı takdirde, pişirme işleminde bazı sorunlar yaşanabilir. Özellikle et ve sebze yemekleri için tencere bakımına dikkat etmek, son derece önemlidir. Peki, tencerelerin bakımı nasıl yapılır? İşte, çelik, alüminyum ve bakır tencerelerin bakımı:


  1. Çelik Tencereler


Bu tencerelerin en önemli özelliği paslanmaz çelikten üretilmiş olmaları. Fakat çelik tencereler de zamanla kararabiliyor. Eğer çelik tencereniz matlaşırsa, yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak tencereyi iyice ovun. Bol suyla durulayın ve leke bırakmayan bir bezle parlatın. Parlatma işlemi için sirke yerine suyunu sıktığınız limonun kabuklarını da kullanabilirsiniz. Ayrıca oluşan lekeleri az miktarda amonyak eklediğiniz suyla da ovabilirsiniz. Bir başka yöntem de tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatmaktır. Böylece hem tenceredeki lekeler çıkar hem de matlık ortadan kalkar. Çelik tencerelerinizin parlaklığını korumak için nemli olmayan bir yerde saklayın. Eğer dibi tutarsa, bir gece tuzlu suda bekletip ertesi gün yıkayın.


  1. Bakır Tencereler


Eskiden beri yemekleri lezzetli pişirdiği için en çok kullanılan tencereler bakırdır. Lezzetli pişirdiği doğrudur, çünkü ocağın hararetini dağıtır. Özellikle tane tane dökülen bir pilav pişirmek için bakır tencerenin üstüne yoktur. Fakat kullanımı zordur. Çünkü bakırı kaplayan kalayın zedelenmemiş olması gerekir. Bu bakımdan yemek tencerede pişer pişmez başka bir bakır olmayan başka bir tencereye alınması ve yemeğin bakır tencerenin içinde muhafaza edilmemesi gerekir. Zira ufak çaplı da olsa zehirlenmelere neden olabilir. Bakır tencerenin bakımını yapmanın en iyi yolu, en eski yöntem olarak bilinen kalaylatmadır. Zaten bakır tencereden yavaş yavaş vazgeçilmesinin nedeni de artık kalaycıların yaygın olarak bulunmamasıdır.


  1. Alüminyum Tencereler


Bir dönem çok revaçta olan, ancak son zamanlarda pek tercih edilmeyen alüminyum tencereler, sağlıklı yemek pişirmek için çok da tercih edilmez. Çünkü alüminyumun kalaylama gibi bir yöntemle bakımı mümkün değil. Alüminyum tencerenin korunması için üzerine sürülen ve “alümin” zehirlenmesine neden olan kaplama, tencereyi koruyor ancak yemeği korumuyor. Çok nadir başvurarak (düğünler ve özel günlerde fazla miktarda yemek pişirmek gerektiğinde) ya da eskiyince yenisiyle değiştirerek kullanılabilir.


  1. Emaye Tencereler


Bir dönem çok moda olan emaye tencereler, şimdilerde yerini nadir kullanılan saklama kaplarına bıraktı. Eğer bu çeşit emaye kaplar ve emaye tencereler kullanıyor ve uzun ömürlü olmalarını istiyorsanız, etkisi kalıcı bir yöntem var. O da emaye tencere veya kabı su dolu derin bir tencereye yerleştirip uzun süre kaynatmak. Sonra soğumaya bırakıp kurulayarak kullanabilirsiniz.


  1. Yanmaz Yapışmaz Tencereler


Son yıllarda hayli yaygın olarak kullanılan yanmaz ve yapışmaz tabanlı tencerelere, aslında bir marka olan “teflon” tencereler de deniyor. Bu tencerelerin tercih edilme nedenlerinin başında ateşe dayanıklı olmaları, yanmamaları ve paslanmamaları geliyor. Fakat bu kadar kolay kullanılmalarına rağmen, bakımları çok özen istiyor. Kaplama üzerindeki herhangi bir çizik, kaplamadan kopan parçaların yemeğe karışmasına neden oluyor. Bu durumda yapılacak en önemli iki şey mutlaka tahta kaşık, spatula ile kepçe kullanmak ve kaplamayı zedelemeden yıkamak. Ancak, ne kadar özen gösterirseniz gösterin, teflon tencerelerin ömrü çelik tencereler kadar uzun olmuyor.


Şunlara da göz atın;

  1. Döküm tava ve tencere kullanım rehberi
  2. Düdüklü tencere nasıl kullanılır?
  3. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
  4. Et kesme bıçağı nasıl seçilir?
  5. Kesme tahtası nasıl seçilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo