Tavuk ciğeri, tavuğun karaciğeridir ve özellikle protein, demir, B vitaminleri ve çeşitli mineraller açısından zengin olan bir sakatattır. Tavuk ciğeri, düşük kalorili bir gıda olmasının yanı sıra yüksek besin değeriyle sağlıklı bir beslenme için tercih edilebilen bir yiyecektir. Çoğu mutfakta farklı pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir; tava, fırın ve ızgara gibi tekniklerle lezzetli yemekler yapılır. Tavuk ciğeri, hafif bir tada sahiptir ve doğru pişirildiğinde yumuşak bir dokusu vardır. Tavuk ciğeri, yüksek protein, demir, folik asit ve A, B12 vitamini içerir. Demir eksikliği olanlar için özellikle iyi bir kaynaktır. Tavuk ciğeri, düşük kalorili ve yağ oranı nispeten az olan bir sakatat türüdür, bu da onu sağlıklı bir diyet için ideal kılar.
Malzemeler;
Yapılışı: Tavuk ciğerlerini suyla iyice yıkayın ve damarlarını temizleyin. Eğer büyük parçalar varsa, küçük parçalara ayırın. Ciğerleri kağıt havluyla kurulayın. Orta-yüksek ateşte geniş bir tavayı ısıtın ve zeytinyağını ya da tereyağını ekleyin. İnce doğranmış soğanları tavaya ekleyip karamelize olana kadar 4-5 dakika soteleyin. Ardından ezilmiş sarımsakları ekleyip 1 dakika daha pişirin. Tavuk ciğerlerini tavaya yerleştirin. Ciğerin her iki yüzeyini de güzelce kızarana kadar pişirin. Çok fazla karıştırmamaya özen gösterin; bu, ciğerin dokusunu korumasına yardımcı olur. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kimyon veya kırmızı biber ekleyin. Baharatlar ciğerlere eşit şekilde dağılana kadar birkaç dakika daha pişirin. Ciğerin içi hafif pembe kalmalıdır, aşırı pişirmek ciğerin sertleşmesine neden olabilir. Ciğerleri tavadan alın, taze maydanozla süsleyerek sıcak servis edin. Yanında pilav veya taze salatayla servis yapabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Fırını 200°C’ye ayarlayın ve ısınmaya bırakın. Tavuk ciğerlerini yıkayın, temizleyin ve kurulayın. Küçük parçalara bölün. Zeytinyağı, kırmızı biber, kimyon, tuz ve karabiberi ciğerlerin üzerine ekleyip iyice harmanlayın. İsteğe bağlı olarak taze biberiye dallarını da ekleyebilirsiniz. Baharatladığınız ciğerleri, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine tek sıra halinde yerleştirin. Ciğerlerin birbirine değmemesine özen gösterin, bu sayede her tarafı eşit şekilde pişecektir. Ciğerleri önceden ısıtılmış fırına yerleştirin ve yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Pişirme süresinin son 5 dakikasında ciğerlerin üzeri hafifçe kızarana kadar fırının üst kısmına yakın bir yere alın. Fırından çıkardıktan sonra üzerine limon dilimleri ekleyerek servis edebilirsiniz. Yanında patates püresi veya sebzelerle mükemmel bir öğün olacaktır.
Malzemeler;
Yapılışı: Tavuk ciğerlerini yıkayıp temizleyin ve suyunu süzdükten sonra kurulayın. Ciğerleri bir kaba alın. Üzerine zeytinyağı, kırmızı biber, kekik, tuz ve karabiber ekleyip iyice karıştırın. Limon suyu da ekleyip karıştırmaya devam edin. Ciğerleri bu şekilde en az 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Bu işlem, ciğerlerin lezzetli ve yumuşak olmasına yardımcı olur. Izgarayı yüksek ateşte ısıtın. Eğer dışarıda mangal yapıyorsanız, ızgara tamamen ısındığında ciğerleri yerleştirmeye hazır olun. Ciğerleri ızgaraya dizin. İki yüzeyini de 3-4 dakika kadar pişirin. Dışı çıtır, içi ise yumuşak olmalı. Çiğ kalmaması için dikkatli olun, ancak aşırı pişirmekten kaçının. Izgaradan aldığınız ciğerleri sıcak olarak servis edin. Yanında ızgara sebzeler veya taze bir salata ile mükemmel bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;