Pişmiş tavuk buzdolabında ne kadar dayanır? Çiğ tavuk buzdolabında ne kadar süre bekletilebilir? Bu makalede her dönem çok aranan bu soruların yanıtlarına bakıyoruz. Tavuk çiğ ya da pişmiş olmasına göre 1-2 günden 1 yıla kadar dayanma süresine sahip olabilir. Bu durum ise tavuğun dondurulmuş ya da buzdolabında saklanmasına göre değişir.
- Bakteriyel Kontaminasyon
Önemli bir protein kaynağı olan tavuk bakteriyel kontaminasyon açısından riski de yüksekbir gıdadır. Bu nedenle tavuğun nasıl pişirildiği, nasıl saklandığı oldukça önemlidir. Aksi halde gıda kaynaklı çeşitli hastlıklara yol açabilir. Az pişmiş tavuk yerseniz, gıda zehirlenmesi olarak da adlandırılan gıda kaynaklı bir hastalığa yakalanabilirsiniz. Çiğ tavuk veya onun suları ile kontamine olmuş diğer yiyecek ve içecekleri yerseniz de hastalanabilirsiniz.
- Tavuk Buzdolabında Kaç Gün Dayanır?
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'na (USDA) göre, çiğ tavuk buzdolabınızda yaklaşık 1-2 gün saklanabilir. Aynı durum çiğ hindi ve diğer kümes hayvanları için de geçerlidir.
- Pişmiş Tavuk Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?
- Pişmiş tavuk ise buzdolabında yaklaşık 3-4 gün dayanabilir.
- Bakteriler 40°F (4°C) altındaki sıcaklıklarda daha yavaş büyüme eğiliminde olduğundan, tavuğu buzdolabında saklamak bakteri üremesini yavaşlatmaya yardımcı olur.
- Çiğ Tavuk Buzdolabında Ne Kadar Dayanır?
- Ayrıca, çiğ tavuk, suyunun sızmasını ve diğer gıdalara bulaşmasını önlemek için en iyi şekilde sızdırmaz bir kapta saklanır. Pişmiş tavuk hava geçirmez bir kapta buzdolabında saklanmalıdır.
- Tavuğu birkaç günden daha uzun süre saklamanız gerekiyorsa, en iyisi dondurucunuzda saklamaktır.
- Çiğ tavuk parçaları dondurucuda 9 aya kadar saklanabilirken, bütün bir tavuk 1 yıla kadar dondurulabilir. Pişmiş tavuk dondurucuda 2-6 ay arasında saklanabilir.
- Gıda Zehirlenmesini Önlemek İçin
Tavuk nedeniyle gıda zehirlenmesini önlemek için Amerikan CDC şu önerileri sunuyor:
- Çiğ tavuk sularının diğer gıdalara bulaşmasını önlemek için tavuğu alışveriş sepetinize veya buzdolabına koymadan önce tek kullanımlık bir poşete koyun.
- Tavuğa dokunmadan önce ve sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın.
- Çiğ tavuk pişirilmeye hazırdır. Önce yıkanmasına gerek yoktur. Bir araştırmaya göre, tavuk yıkadıktan sonra lavabosunu temizleyen her 7 kişiden 1'inin lavabosunda hala mikrop bulunuyordu.
- Tavuğu yıkamayı tercih ederseniz, bunu mümkün olduğunca güvenli bir şekilde yapın: Sıçramayı azaltmak için suyu tavuğun üzerinde hafifçe gezdirin. Ardından lavaboyu ve lavabonun etrafındaki alanı hemen sıcak sabunlu suyla temizleyin ve iyice sterilize edin. Ellerinizi 20 saniye boyunca yıkayın.
- Çiğ tavuk için ayrı bir kesme tahtası kullanın.
- Pişmiş yiyecekleri veya taze ürünleri asla daha önce çiğ tavuk bulunan bir tabağa, kesme tahtasına veya başka bir yüzeye koymayın.
- Tavuğu hazırladıktan sonra ve bir sonraki ürünü hazırlamadan önce kesme tahtalarını, mutfak aletlerini, tabakları ve tezgahları sıcak sabunlu suyla yıkayın.
- Tavuğun 165°F'lik bir iç sıcaklığa (İç sıcaklığının en az 74ºC’ye çıkması gerekir) kadar pişirildiğinden emin olmak için bir gıda termometresi kullanın.
- Bir restoranda veya başka bir yerde servis edilen tavuğun tam olarak pişmediğini düşünüyorsanız, daha fazla pişirilmesi için geri gönderin.
- Artan tavuğu 2 saat içinde (veya yiyecek sıcak bir araba veya piknik gibi 90°F üzerindeki sıcaklıklara maruz kalırsa 1 saat içinde) soğutun veya dondurun.
- Tavuk Bozulmuşsa...
Tavuğun renginin solmaya başlaması, ekşi veya asidik bir koku salması veya sümüksü bir hal alması durumunda tavuğun bozulduğunu anlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Makarna buzdolabında ne kadar dayanır?
- Tavuk yemekleri
- Tavuk zehirlenmesi nedir?
- Tavuk eti pişirmeden önce yıkanır?
- Tavuk suyu çorbasının faydaları nelerdir?