Protein bakımından zengin olan tavuk eti, kırmızı ete göre daha ekonomiktir. Tavuk but, kaval kemiğini içine alan ve derili kemik uyluktan oluşan bir bölümdür. Ortalama 350-500 gram ağırlığa sahip olan tavuk but, kalabalık sofralarda en çok tercih edilen et türlerinden biridir. Tavuk budu her seferinde aynı tariflerde kullanmaktan sıkılanlar için, birbirinden farklı ve lezzetli tarifleri bir araya getirdik. İster tencerede, isterseniz de fırında pişirebileceğiniz tavuk but tariflerini, salata ve pilavlarla birlikte sunabilirsiniz. İşte, özel soslarıyla sofraların tamamlayıcısı olacak 12 farklı tavuk but yemeği tarifi:
Tavuk but ve kanatlardan oluşan bu yemek, kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Farklı baharatlarla marine edilen tavuklar, patatesle birlikte fırına verilir. 10 gramlık tavuk eti, yaklaşık 95 kalori değerindedir.
Yapımında yalnızca 4 malzeme kullanılan tuzda tavuk budu, tavuk etinin kaya tuzuyla birlikte pişirilmesiyle hazırlanır. porsiyonu yaklaşık 220 kalori olan bu yemek, pilavla birlikte sunulabilir.
Kalça but, salça, yoğurt ve zeytinyağı ile nefis bir yemek hazırlamaya ne dersiniz? Ortalama 30-35 dakikada hazırlanan fırında kalça but yemeğini, mevsim yeşillikleri ile birlikte sunabilirsiniz.
Domates ve baharatlarla marine edilmiş nefis tavuk butları, fırında pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır. Porsiyonu, ortalama 120 kaloridir. Lezzetini arttırmak için zeytin ve biberiye ilave edebilirsiniz.
Tavuk budu ve iç pilavla hazırlanan piliç topkapı, Osmanlı'dan miras kalan lezzetlerden biridir. Özellikle bayram sofralarında sunulmasıyla bilinir. Pilav, tavuğun içerisine doldurulduktan sonra fırında pişirilir ve servis edilir.
Izgara yapmayı sevenler için nefis bir önerimiz var. Zeytinyağı ve baharatlarla marine edilen tavuk butları, ızgarada kızarıncaya kadar pişirin. Servis için közlenmiş sebzeleri de kullanabilirsiniz.
Ayva, safran, tavuk budu ve tavuk kanadı ile hazırlanan bu yemek, farklı tatlar denemeyi sevenler için ideal bir seçimdir. Zencefil ve esmer şeker ile aromatik bir tat elde edilebilir.
Fransız mutfağına özgü bir sos olan demi glace, hem tek başına, hem de diğer soslarla birleştirilerek sunulur. Genellikle tavuk ve kırmızı et yemeklerinde kullanılır. Demi glace sosuyla zenginleştirilmiş tavuk butlar, özel günlerin favorisi olacak.
Domates ve soğan ile harmanlanan tavuk butlar, isteğe göre fırında veya ızgarada pişirilir. Fırında tavuk butlar, patates ile birlikte sunulabilir.
Tavuk butları sade bir şekilde sunmak istemeyenler için, sebzeli garnitür ile zengin bir yemek hazırlayabilirsiniz. Bebek mısır, bebek ıspanak, avokado ve sarımsaktan oluşan sebze sotesi, tavuk butların lezzetini ikiye katlayacak.
İç harcı ıspanak, kaşar peyniri ve soğan ile doldurulan tavuk butlar, küçük küçük dilimlenerek sunulur. Lezzetini arttırmak için krema ve portakal suyuyla hazırlanan portakal sosunu kullanabilirsiniz.
Pirinç, yenibahar, kuş üzümü ve dolmalık fıstık ile hazırlanan tavuk but dolması, kabalık sofralarda sunabileceğiniz nefis yemeklerden biridir. Butların içi doldurulduktan sonra, üzerine kızarana kadar fırında pişirilir.
Şunlara da göz atın;