''Mutfakta ne olur?'' sorusuna verebileceğimiz ilk cevaplar tencere ve tavadır. Yemek yaparken sık sık kullandığımız tava, yeri geldiğinde nefis pancakeler hazırlamamızı, köfteler pişirmemizi ve eti kavurmamızı sağlar. Ana yemek başta olmak üzere meze, atıştırmalık, kahvaltılık, hamur işi ve tatlı yapımında kullanılan tava, en lezzetli yemeklerin adresi niteliğindedir. Tavayla hangi yemekler yapılır? diye merak edenler için en lezzetli ve kolay tariflerimizi derledik. İşte, tavayla yapabileceğiniz 18 farklı yemek:
Tava ile yapabileceğimiz yemeklerin başında yöresel tarifler geliyor. Edirne tava ciğeri, soğan, maydanoz ve kuzu ciğeri ile hazırlanır. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan bu yemeği, kızgın yağda kolayca pişirebilirsiniz.
Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan Maraş tavası, kuzu kol, kuyruk yağı ve patlıcan ile hazırlanır. Genellikle kalabalık sofralarda servis edilmesiyle bilinir.
Sac tava, et ve sebzelerin tavada sotelenmesiyle hazırlanan bir yemektir. Bazı yörelerde 'sac kavurma' ismiyle de bilinir. Bu yemeğin ismi sac adı verilen bir tava çeşidinden gelmektedir.
Görünümü ile sac kavurmaya benzeyen Nevşehir tavanın en önemli özelliği odun ateşinde pişirilmesidir. Ağır ağır pişirilen bu yemek, Nevşehir sinisi ismiyle de bilinir.
Diğer yemeklere göre daha farklı bir şekilde hazırlanan Ankara tava, parça et ve arpa şehriye ile hazırlanır. Kökeni Kafkaslara dayanan Ankara tava, düğün, davet gibi kalabalık sofralarda yerini alır.
Tava ile yalnızca et yemekleri değil, sebze yemeklerini de kolayca pişirebilirsiniz. Soya sosu ile zenginleştirilmiş sebze sotenin içerisinde sevdiğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz.
Tava yemekleri denildiğinde ilk akla gelenlerden biri de otlu mücverdir. Yapımında farklı otların kullanıldığı mücver, yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızartıldıktan sonra servis edilir.
Tava, balıkların da daha kolay ve çabuk pişmesini sağlar. Ülkemizde en çok tüketilen balıklardan biri olan istavriti, mısır ununa bulayarak tavada kızartabilir ve limon eşliğinde sunabilirsiniz.
İtalyan mutfağından dünyaya yayılan pizza, genellikle fırında pişirilse de, bu kez tavada pizza tarifini sizlere sunuyoruz. İncecik açılmış hamur ile hazırladığınız pizzaları, teflon tavada 15 dakikada pişirebilirsiniz.
Türk mutfağının en sevilen lezzetleri arasında yer alan lahmacunu, kıymalı harç ile doldurduktan sonra yapışmaz tavada kolayca pişirebilirsiniz. Hamurun yapışmasını önlemek için tavayı ara sıra hareket ettirmeyi unutmayın.
İsmini pişirilme şeklinden alan tava böreğinin ana malzemeleri yufka ve peynirdir. Çift taraflı pişirildikten sonra afiyetle tüketilen tava böreğini patates ve kıymalı harç ile zenginleştirebilirsiniz.
Ortalama 30 dakikada sofralardaki yerini alan tavada otlu börek, kaşar peyniri ve radika otu ile hazırlanmaktadır. Tava böreğine göre daha kalın ve kıvamlı bir yapısı vardır.
Tost makinesi olmayanlar veya kullanmak istemeyenler için güzel bir alternatifimiz var. İçini sevdiğiniz malzemelerle süsleyebileceğiniz tavada yumurtalı tostu, yalnızca 10 dakikada hazırlayabilirsiniz.
Yemeklerin yanında sunulan ve çok sevilen soğan halkasını evde kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Hazırladığınız karışımı paneye bulayarak kızgın yağda kızartabilir, en lezzetli yemeklerin yanında sunabilirsiniz.
Çin mutfağında çok sevilen pirinci, bu kez tavada kızartıyoruz. Önce haşlanan daha sonra baharat ve tavuk eti ile buluşturulan pirinçleri, tavada kızarttıktan sonra servis edebilirsiniz.
Fırını olmayanlara alternatif olacak nefis tava keki, meyve ve çikolata eşliğinde hazırlanmaktadır. Tavada çift taraflı olarak pişirilen bu kek, çay saatlerinin en lezzetli eşlikçilerindendir.
İngiliz mutfağına özgü bir tatlı olan crumble, farklı meyvelerle hazırlansa da en bilinen çeşidi elmayla yapılanıdır. Tavada elma dilimleri ve crumble hamurunun pişirilmesiyle hazırlanır.
Görünümü ile kazandibi tatlısına benzeyen sütlü tava tatlısı, muhallebinin tavada pişirilmesiyle hazırlanır. Dış yüzeyinde şeker karamelize edilir. Hafif ve pratik bir tatlıdır.
Şunlara da göz atın;