Türk mutfağı et, sebze ve balık bakımından zengin bir mutfaktır. Farklı kültürleri içinde barındıran bu mutfakta çorbalar, et yemekler, hamur işleri ve tatlılar çok sevilir. Dünyanın en kapsamlı yemek veri tabanlarından biri olan TasteAtlas, kullanıcı yorumları ve uzman eleştirmenlerin verdiği puanları göz önünde bulundurarak Türk mutfağının en iyi yemeklerini seçti.
Listenin ilk sırasında, Kayseri mutfağıyla özdeşleşen mantı yer alıyor. İç harcı kıyma ve soğanla doldurulan mantı, bir hamur işi yemeğidir. Üzeri sarımsaklı yoğurt ve pul biberli sos ile zenginleştirilir. Türkiye'nin yanı sıra Orta Asya ve Afgan gibi mutfaklarda da çok popülerdir.
TasteAtlas'ın listesine göre, en iyi Türk yemeklerinin ikinci sırasında iskender yer alıyor. Bursa mutfağıyla özdeşleşen iskender kebap, kuzu etinin pişirilip ince ince dilimlenmesiyle hazırlanıyor. Tırnak pidenin üzerine dizilen etler, domates ve tereyağlı sos ile zenginleştiriliyor. Yanında yoğurt ile birlikte ikram ediliyor.
Türk dondurmasını, diğer dondurmalardan ayıran en önemli özellik, yoğunluğu ve erime karşı dayanıklılığıdır. Çiğnenebilir bir dokuya sahip olan Maraş dondurması, süt ve şeker karışımından oluşur. İçine aroma katmak amacıyla salep eklenir. Kesme dondurma ismiyle de bilinir.
Kadayıf ve tuzsuz peynir karışımından oluşan künefe, antep fıstığı ile zenginleştirilir. Hatay mutfağıyla özdeşleşse de, Arap mutfağında çok sevilen tatlılardan biridir. Kaymak veya dondurma eşliğinde servis edilir.
Kırmızı mercimek, su ve tuz ile hazırlanan bu çorbanın farklı çeşitleri de mevcuttur. Türk mutfağında sık sık tüketilen bu çorba, limon suyu ile zenginleştirilir. Özellikle lokantalarda hem kahvaltı, hem de akşam yemeği olarak sunulur.
En iyi yemekler listesinin 6. sırasında Hünkar beğendi bulunuyor. Patlıcan beğendi ve kuzu etinden oluşan bu yemek, Osmanlı'dan günümüze kadar uzanan tariflerden biridir. Yemeğin İstanbul'a özgü olduğu söyleniyor.
Gaziantep mutfağından dünyaya yayılan bu tatlı, incecik açılan yufkanın antep fıstığı ile doldurulması, pişirildikten sonra ise şerbetle buluşturulması ile hazırlanır. Baklava, özellikle bayram sofralarının vazgeçilmezidir. Farklı çeşitleri de mevcuttur.
İstanbul'da popüler olan bu börek, yufkanın pastırma ve kaşar peyniri ile doldurulmasıyla yapılır. Bazı çeşitlerinde dolguya biber ve domates eklenebilir. Kızartma veya fırınlama usulüyle pişirilen bu börek, Türk mutfağında meze olarak da sunulur.
Türk mutfağının en iyi yemekleri listesinde, 9. sırada sarma yer alıyor. Yaprağın pirinçli harç ile doldurulmasıyla hazırlanan sarma, en çok tüketilen çeşittir. Ancak etli, kıymalı, bulgurlu gibi farklı çeşitleri de mevcuttur. Sarma yapımında asma yaprağı, lahana, pazı gibi ürünler kullanılabilir. Özel günlerde mutlaka sofralardaki yerini alır.
Lavaş, un, tuz ve sudan oluşan bir hamur işi çeşididir. Kil fırınlarında pişirilen lavaş, yemeklerin yanında servis edilir. Özellikle kebap ve et yemeklerinin yanında mutlaka sunulur.
En iyi Türk yemekleri listesinin devamına bakacak olursak;
11-50 arasında olanlar
51-100 arasında olanlar
Şunlara da göz atın;