Tarçının Faydaları Nelerdir, Tarçın Nasıl Tüketilir?

Tarçının faydaları ve zararları nelerdir? Tarçın nasıl tüketilir? Tarçınlı su içmek ne işe yarar? Tarçın günde ne kadar tüketilmeli? İşte, tatlıların olmazsa olmazı haline gelen tarçının faydaları ve kullanımı:
Tarçının Faydaları Nelerdir, Tarçın Nasıl Tüketilir?
12 Ocak 2023, 13:57

İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından tarçın, M.Ö. 3000’li yıllardan günümüze kadar gelen bir şifa kaynağı. 1500’lü yıllarda zenginliğin, görkemin simgesi tarçın tatlı, yakıcı ve hoş kokusuyla alır götürür bizleri… Kapalı tohumlu bitkilerden, iki çenekli defnegillerin medar-ı iftiharı, şu mis aromatik kokulu ağacın dökmediği yapraklarının altında otursam, şifa bulsam, bir gülümseme alsa gitse yine. Tarçın beni hep gülümsetmiştir. İsmini duyunca mutluluk kaplar yüzümü. Tarçınlı kurabiye yerken gözümüzün döndüğü, aynı tarçın tadında olan sohbetler gelir aklıma. Barış Manço’nun şarkının ortasında şifa çayı tarifi yaptığı sırada “biraz tarçın” deyişi ve 15 yıldır diyabetten yakınan dedem gelir aklıma. Şifadır, gülümsemedir benim için. Peki, tarçının faydaları nelerdir? Tarçın nasıl tüketilmeli? Tarçın suyu ne işe yarar? İşte, tarçının tarihteki yeri, faydaları ve kullanımı:

Tarçının Tarihteki Yeri

Tatlı ve yakıcı, kokusu kuvvetli, kesin ve uzun sürelidir tarçın. İnsanlık tarihinin en eskilerinden olan bu kendine has baharat, M.Ö 3000 yıllarında Çinliler tarafından kullanılmış. Tarçın öyle değerli ve pahalıymış ki, 1530 yılında önemli bir tüccar, İmparator V. Karl’ın borç senetlerini tarçın çubuklarından oluşan bir ateşte yakmış ve zenginliğini böylesi heybetli bir eylemle kanıtlamış. Şimdilerde tarçın, Çin başta olmak üzere Güney ve Güneydoğu Asya’da üretilmekte. Ağacının gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrılıyor ve kalan iç kabuk kurutulup öğütülüyor. İç içe rulo şeklinde kıvrılmasıyla da çubuk tarçın elde ediyor. Tarçın, kurabiyenin, kekin içine girdi mi ille kendinden söz ettirir, tadı damakta kalır. Mutfakta kullanım alanı hayli çeşitli. İçeceklere, keklere, sütlü tatlılara nasıl da yakışır tarçın. Kuzu etine, sıcak şaraba son dokunuşunu yapar.

tarçın

Tarçının Faydaları Nelerdir

  1. Magnezyum, kalsiyum, lif ve demir kaynağıdır.
  2. İkinci tip diyabet hastalarında kan şekerini düşürücü etkisi saptanmıştır.
  3. Tarçın yağı başlangıç halindeki bronşit ve zatürreye iyi gelir.
  4. Günde yarım kaşık alındığı takdirde kolesterolü düşürür.
  5. Bal ve limonla alındığında soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi gelir.
  6. Hazmı kolaylaştırır, mide kramplarını giderir, kusmayı önleyici bir etkisi vardır.
  7. Balla karıştırarak 1 hafta boyunca her gün kahvaltı öncesi alındığında eklem ağrılarında ciddi bir azalma meydana gelir.
  8. Tarçın koklamak hafızayı canlandırıcı etki yapar. İçine katıldığında yiyeceklerin bozulmasını ve bakterilerin büyümesini önleyen doğal bir gıda koruyucusudur.
  9. Koli bakterilerinin vücuda yayılmasını önler.
  10. Adet öncesi gerginliklere iyi gelir.
  11. Antioksidan bakımından zengindir. Bu sayede birçok kanser türüne karşı koruma sağlar.
  12. Hafızayı güçlendirir ve çevresel etkilere karşı duyarlılığı arttırır.
  13. Gebelik döneminde vücutta oluşan cilt sorunlarının giderilmesinde etkilidir.
  14. Tokluk hissini uzattığı için, kilo vermeye de yardımcıdır.

tarçın

Tarçın Nasıl Tüketilir?

Tarçın toz olarak tüketilecekse, günde yarım çay kaşığını geçmemelidir. Ayrıca direkt tüketmek yerine yemeklerin içerisinde kullanılmalıdır. Tarçın kek, kurabiye gibi hamur işlerine ve yemeklere eklenerek tüketilebilir. Bununla birlikte kaynar su ile hazırlanan tarçın çayı da faydalarından yararlanmak isteyenler için idealdir. Eğer ağrı kesici özelliklerinden ve cilde olan faydalarından yararlanmak istiyorsanız, aktarlarda kolayca bulunan tarçın yağını kullanabilirsiniz. Bu yağı ağrılı bölgelere 2 damla şeklinde uygulayabilir, masaj yaparak cilde yedirebilirsiniz. 

Tarçınlı Su Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Tarçınlı su iştahı bastırır ve uzun süre tok tutmasıyla bilinir. Anti bakteriyel özelliği sayesinde sindirimi zorlaştıran bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Kötü kolesterolü düşürdüğü için, günde bir bardak tüketilebilir. 

Tarçınlı su yapımı için, 1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın. Suyun içerisine 3 adet çubuk tarçın ve 1 tatlı kaşığı toz tarçın ekleyerek karıştırın. Su soğuduktan sonra süzerek içebilirsiniz. Tatlandırmak için, karanfil veya elma dilimleri ekleyebilirsiniz.

Önemli Not: Tarçının bilinen çok ciddi yan etkileri olmasa da, kronik hastaların, ciddi bir rahatsızlığı olanların, hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınların, düzenli ilaç kullananların ve alerjik bünyeye sahip olanların tarçın tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. Doktor onay vermezse, tarçın kesinlikle tüketilmemelidir. Aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Tarçınlı su faydaları nelerdir?
  2. Tarçın çayı nasıl yapılır?
  3. Çubuk tarçın nasıl kullanılır?
  4. Tarçın yağı ne işe yarar?
  5. Neden bahçede tarçın kullanmalıyız?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo