Tane Tane Pirinç Pilavı Yapmanın 10 Püf Noktası

Pirinç pilavı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Peki, pilav yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte, tam kıvamında tane tane dökülen pirinç pilavı için bilmeniz gereken 10 püf nokta:
Tane Tane Pirinç Pilavı Yapmanın 10 Püf Noktası
15 Şubat 2024, 16:47

Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan pirinç pilavı, şimdiye kadar kim bilir kaç kez sofralarımıza konuk oldu. Ana yemeklerin tamamlayıcı olan bu lezzet, çok kolay gibi görünse de kıvamını tutturma konusunda kimi zaman sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Suyunu fazla koyduğunuzda lapa olan pilav, bir anda dibi tutmuş gibi karşımıza çıkabiliyor. Tam da bu yüzden, pirinç pilavı hazırlarken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını yazımızda derledik. 

Püf noktalarına geçmeden önce, videolu anlatımıyla pirinç pilavı tarifine göz atmayı unutmayın.

Pirinç Pilavının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Pirinç seçimi

baldo pirinç

İyi bir pilav için ilk adım, doğru pirinci seçmekten başlıyor. Osmancık, yasemin, baldo gibi birçok farklı seçenek olsa da, klasik bir pilav hazırlamak istiyorsanız tercihinizi baldo pirinçten yana kullanmanız gerekir. 

  1. Pirinci ıslatın

ıslatılmış pirinç

Pilav yapmadan önce pirinci sudan geçirerek nişastasını akıtmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bahsettiğimiz kısa süreli suyla buluşturma değil. Süzgece aldığınız pirinçleri, altından berrak su akana kadar sudan geçirmeniz gerekiyor. Dilerseniz, ılık suda 1 saat bekletmeyi de deneyebilirsiniz. Her iki yöntemde de amacımız nişastanın akmasını sağlamak.

  1. Tereyağı kullanın

tereyağı

Yağ kullanımıyla ilgili bir sağlık sorununuz yoksa, bizim önerimiz tereyağı kullanmanızdan yana. Hem kokusu, hem de lezzetiyle pilava derinlik katan tereyağını tavada güzelce eritin. Yanma derecesini artırmak için, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edebilirsiniz. 

  1. Kavurmayı atlamayın

pirinç kavurma

Tereyağını erittikten sonra tencere 1 küp şeker ve yıkadığınız pirinçleri ekleyin. Kısık ateşte pirinçleri güzelce kavurun. Pirinci ne kadar güzel kavurursanız, pilavın lezzeti de o kadar iyi olacaktır. Bu aşamada pirinçleri aşağıdan yukarı doğru karıştırmaya özen gösterin. Bu sayede pirinçler kırılmaz ve tencereye yapışmaz. Ayrıca karıştırma işlemini tahta kaşıkla yapmaya özen gösterin. 

  1. Limon suyu kullanın

limon suyu

Tereyağının hafif sarımsı rengi, ne yazık ki pilavın da sarılaşmasına yol açabiliyor. Bunu önlemek için, limon suyundan yardım alabilirsiniz. Pirinci karıştırıp suyunu ekledikten sonra, üzerine birkaç damla limon suyu ekleyin. Bu sayede bembeyaz bir pilav elde edebilirsiniz.

  1. Ölçülere sadık kalın

ölçü bardağında pirinç

Pilav yaparken en çok zorlandığımız konu pirinç ve suyun ölçüsü oluyor. Kimileri 1'e 1 oran kullanırken, kimileri 1'e 2 oranını tercih ediyor. Ancak burada doğru ölçü, 1'e 1,5 olarak ayarlanmalı. Yani 1 su bardağı pirince 1,5 su bardağı su koymanız gerekiyor. Kullanacağınız suyun sıcak olması da oldukça önemli. Tabi ki normal su yerine et veya tavuk suyu kullanarak daha lezzetli pilavlar hazırlamak mümkün.

Bakınız; Kişi sayısına göre pilav ölçüleri

  1. Karıştırmayın

pirinci karıştırma

Pirinçleri kavurup üzerine suyunu ekledikten sonra, normal yemek hazırlar gibi durmadan karıştırmayın. Suyun ve pirincin her tarafa yayılmasını sağlayacak şekilde karıştırdıktan sonra, tencerenin kapağını kapatın.

  1. Kısık ateş

pilav

Pirinçleri kavururken orta ateşi tercih edebilirsiniz, ancak suyunu ekledikten sonra ocağı mutlaka kısık ateşe almanız gerekiyor. Çünkü yüksek ateş, suyun hızlıca buharlaşmasına yol açar ve pilavınız lapalaşır. Bunu önlemek için sabırlı olmanız ve kısık ateşte yavaş yavaş pişirmeyi tercih etmeniz gerekiyor. 

  1. Kapağını açmayın

pirinç pilavı

Bu durum aslında birçok yemek için geçerlidir. Tencerenin kapağını açmak, içindeki buharı yok eder ve pişme süresini uzatır. Bu durumda pilavın lapa olmasına yol açar. Tencerenin kapağını sürekli açmak yerine bir süre belirleyin ve suyunu çekmeye yakın açarak son kontrollerini yapın.

  1. Demlemeyi unutmayın

tane tane pirinç pilavı

Mükemmel kıvamlı bir pilav için, pişirme aşamasından sonra da beklemek gerekiyor. Pilavın kendi buharında demlenmesi için, tencere kapağının altına kağıt havlu koyun ve ocağı kapatın. 15 dakika demlenmesini bekledikten sonra, pilavınızı servis edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Lapa olan pilav nasıl düzeltilir?
  2. Dibi tutan pilav nasıl kurtarılır?
  3. Değişik pilav tarifleri
  4. Sütlacın püf noktaları nelerdir?
  5. Nohut pişirmenin püf noktaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo