Ana yemeklerin yanına çok yakışan patates püresi, genellikle garnitür niyetine servis edilir. Özellikle et yemeklerinin altında yumuşak bir yatak oluşturmak için kullanılır. Her halini sevdiğimiz patates ile püre hazırlamak her ne kadar kolay gözükse de, daha lezzetli ve kıvamlı olmasını sağlayacak bazı tüyolarımız var. İşte, çok sıvı veya çok sert olmasın diye, pürüzsüz kıvamıyla herkesi kendine hayran bırakacak patates püresinin 10 püf noktası:
Marketlerde satılan patateslerden bazıları kızartmalıkken, bazıları da haşlamalıktır. Mükemmel bir patates püresi için, mutlaka haşlamalık patates kullanın.
Patatesleri pişirme aşamasında dağılmasını önlemek için, kabuklarıyla birlikte haşlayın. Kabukları nemli bezle sildikten sonra pişirme aşamasına geçin. Pişen patatesleri soğuk suya tutun ve kabuklarını kolayca soyun.
Makarna haşlarken uygulanan bu yöntemi, patates püresinde de kullanabilirsiniz. Patatesleri haşladığınız suyun bir kısmını kenara ayırın. Patatesleri ezerken az miktarda haşlama suyu ekleyerek daha kıvamlı olmasını sağlayabilirsiniz.
Blender, püre ve karıştırma işlemi için kolaylık sağlasa da, patates püresi yaparken çatal veya patates ezici kullanın. Yavaş yavaş ezerek pürüzsüz kıvama ulaşmasını sağlayın. Eğer blenderda ezerseniz, patatesin içindeki nişasta bozulur ve püre yapışkan bir kıvamda olur.
Haşlamak için kullanacağınız patatesler, mutlaka eşit boyda olmalıdır. Eğer boyutlar farklı olursa, pişme süreleri de değişir. Küçük patatesler çabuk pişerken, büyük patatesler henüz pişmemiş olacaktır.
Eğer patates püresinin son aşamasında sulu ve nemli oluyorsa, istediğiniz kıvamı elde edemezsiniz. Bu yüzden ilk aşamada çok fazla su koymamaya dikkat edin. İkinci olarak pişirme aşamasında suyunun hemen hepsinin buharlaşmasına izin vermelisiniz.
Soğanın dış zarını çıkartın ve ikiye bölün. Yarım soğanı, patates haşlama suyuna atın. Patatesler piştiğinde soğanı çıkarın.
Ezdiğiniz patateslerin içine ilk olarak bir parça tereyağı ekleyin. Tereyağı, patatesin nişastalı yapısını kırar ve daha pürüzsüz bir püre elde etmenizi sağlar. Tereyağı miktarını dikkatli bir şekilde ayarlamanız gerekir. Bu yüzden 450 gram patatese, 200 gram tereyağı ölçüsünü kullanabilirsiniz.
Patates püresine, süt, krema veya mayonez ekleyebilirsiniz. Ancak bu malzemeleri mutlaka oda sıcaklığında beklemeniz gerekir. Eğer soğuk süt kullanırsanız, patates tam olarak sütü ememez ve kıvamı sertleşir.
Patatesleri ezip mükemmel kıvamı elde ettikten sonra, doğrudan servis tabağına alarak sunabilirsiniz. Özellikle et yemekleriyle birlikte kullanacaksanız, tuzunu ekleyip servis etmeniz yeterlidir. Ancak patatesi masanın ortasında sunmayı planlıyorsanız, üzerine çırpılmış yoğurt ekleyin. Bu esnada toz biber yağda kızdırın ve patates püresinin üzerine şekil vererek dökün.
Patates püresi tarifimizi defterinize kaydetmeyi unutmayın.
Şunlara da göz atın;