Suşi seviyorsanız ama hiç kendiniz yapmadıysanız çok şey kaçırıyorsunuz. Evde en sevdiğiniz ikramın tadını çıkarmak için kendi kendinize suşi pirinci yapmayı öğrenin. Sizler için evde suşi pilavı nasıl pişirilir anlattık. İşte, suşi pirinci nasıl yapılır:
Suşi Pilavı için Malzemeler;
- 2 2/3 bardak suşi pirinci veya kısa taneli pirinç
- 2 1/2 su bardağı su
- 3 yemek kaşığı pirinç sirkesi
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 1/2 çay kaşığı tuz
- Doğru pirinci satın alın: Suşi genellikle kısa taneli, yaygın olarak suşi pirinci olarak adlandırılan özel Japon beyaz kabuklu suşi pirinci ile yapılır. Bu yüksek kaliteli pirinç, yapışkan ve hafif tatlıdır.
En iyi sonuçlar için Asya mağazalarına gidin ve özellikle suşi pirinci isteyin: Yüksek kaliteli pirinçte çok az kırık tane bulunur. Gerçek suşi pirinci, iyi bir nişasta dengesine (amiloz ve amilopektin) sahiptir, böylece pirinç, tabaktan ağzınıza getirmek için çubuk kullandığınızda birbirine yapışır. Çoğu zaman "Sushi Rice" olarak etiketlenecektir. Bambu suşi yapma hasırları, bambu spatula, nori çarşafları ve suşi sirkesi (tatlandırılmış Asya beyaz sirkesi de kullanılabilir) gibi ekipman ve çeşniler de burada bulunabilir.
- Pirinç ölçün. Ne kadar aç olduğunuza bağlı olarak, mezeler, tatlılar, her neyse, 600 gram dört yetişkin için yeterli olmalıdır, eğer yemeğiniz bir meze ve belki de tatlı için bir şeyler içeriyorsa. 600 gram, normal büyüklükteki soba tencereniz için genellikle çok iyi bir porsiyondur, çünkü en iyi sonucu, nem ve doku açısından en iyi sonucu veren yarı dolu bir pirinç tenceresine sahip olursunuz. Pirinç pişirici, pirinç yapmanın en güvenilir yoludur.
- Ardından pirinçleri yıkayıp ıslatın. Bunu yapmanın bir yolu, bolca soğuk suyla doldurabileceğiniz gerçekten büyük bir kap bulmaktır. Üzerine bolca soğuk su dökerek pirinci durulayın, ardından suyu tamamen gri yapan o küçük kir ve nişasta parçacıklarını mümkün olduğunca salması için pirinci su banyosunda hareket ettirmek için ellerinizi kullanın. Çok uzun süre yapmak zorunda değilsiniz, her şeyi iyi bir şekilde yuvarlayın, sonra suyu mümkün olduğunca tekrar dökün. Alternatif olarak pirinci bir süzgecin içine koyabilir ve süzgeci tencereye koyabilirsiniz; tencereyi suyla doldurun, pirinci çalkalayın, ardından sütlü suyu dökebilmek için süzgeci tencereden çıkarın. Su nispeten berrak görünene kadar bunu dört veya beş kez yapın. Son durulamadan sonra pirincin üzerine son bir kez taze su dökün ve yaklaşık yarım saat bekletin. Bazı kaynaklar pirincin süzülerek otuz dakika ile bir saat arasında bekletilmesini önerir.
- Kaynamaya başlayana kadar tencerenin üzerinde göz gezdirin. Burada baloncukları görebilmeniz için gerçekten cam kapaklı bir tencere tercih edersiniz, çünkü kapağın açılması buharın çıkmasına ve pişirme sürecine müdahale etmesine neden olur. Kaynamaya başladığında, zamanlayıcınızı başlatın. Tencerenin altında tam ısı ile yedi dakika geçmesini istiyorsunuz. "Oh hayır, dibe yanacak" diye düşüneceksiniz ve kısmen haklısınız - pirincin bir kısmı dibe yapışacak, ama sorun değil çünkü o pirinci zaten suşi için kullanmayacağız. Pirincin bir kısmının dibe yapışması kaçınılmazdır, ancak geri kalanının mükemmel olması için bazı tohumların ölmesi gerekecektir.
Yedi dakika geçtikten sonra, pirinci on beş dakika daha kaynatmak için ısıyı maksimum güçten yeterli güce düşürmelisiniz. Unutmayın: Asla kapağı çıkarmayın yoksa pirinci mahvedersiniz. Bu son on beş dakikadan sonra pirinç pişirilir. Ancak kesinlikle yapılmamıştır.
İlgilenenler için sushi kelimesi aslında sirke anlamına gelen su ile "el becerisi" anlamına gelen shi kelimesinin birleşimidir. Yani suşi, temelde sirke sanatında ustalaşmak gibi bir anlama gelir. İyi bir pirinç sirkesine, biraz tuza (lütfen, kaba tuz, ince değil, topaklanmaması için bu malzemeye çok fazla katkı maddesi konur ve tadı pek iyi değildir!) ve biraz şekere ihtiyacınız vardır.
- Suyu ve pirinci karıştırın. Geleneksel olarak bu, yuvarlak, düz tabanlı ahşap bir küvet veya fıçı ve tahta bir kürek olan bir hangiri ile yapılır. Alternatif olarak, bir fırın tepsisi veya çerez kağıdı kullanabilirsiniz (ancak alüminyum folyo değil - sirke ile reaksiyona girer). Bir kürekle hafif bir doğrama ve çevirme hareketi kullanarak pirinci su ile hafifçe fırlatın ve ısının kaçmasına izin verin (pilavı henüz soğutmadıysanız). Aksi takdirde pirinç kendi ısısında pişmeye devam edecektir. Ayrıca pirinci daha hızlı soğuması için yayabilirsiniz, ancak püre haline getirmediğinizden emin olun.
- Tadına göre ayarlayın. Biraz su ekleyin, sonra tahta bir spatula veya kaşıkla (hafifçe) karıştırın, tadın. Yeterli değil? Tekrar et. Burada yaptığımız kısım için muhtemelen 100 ila 250 mililitre su kullanacaksınız. Su ekleyerek pilavdan çok fazla tat veya tuzluluk çıkarmaya çalışmamayı unutmayın - en başta pirinçte tuz kullanmamamızın ve suyun pirinci tuzlu yapmasını istemememizin nedeni sushinin gerçekten çok tuzlu olan soya sosuna batırılmış.
- Suşi pirincini oda sıcaklığında kullanın. Pirinç hala sıcaksa nemli bir bezle örtün (kurumasın diye) ve oda sıcaklığına gelene kadar öyle bırakın. Suşi, taze pişirilmiş, soğutulmamış pirinçten yapıldığında en iyi tadı verir.
Soğutmanız gerekiyorsa, yumuşak, taze pişmiş pirincin dokusuna dönene kadar bir parça marul yaprağıyla veya pirinci hafifçe sararak (kurumaması için) hafifçe buharda veya mikrodalgada tekrar ısıtın.
Şunlara da göz atın;
- İstanbul sushi mekanları
- Masterchef sushi tarifleri
- 6 nefis sushi tarifi
- Balık sosları