Sürdürülebilirlik son zamanların en önemli konularından biridir. Sürdürülebilir gıda sistemleri, sürdürülebilir toplumların önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, kamu alımları ve yemek hizmetleri, devlet, belediye, bireysel kurumlar veya ticari kuruluşlar tarafından verilmiş olsun, sürdürülebilirlik politikalarını takip etmek için iyi bir konumdadır. Sürdürülebilirliğin bazı ilkeleri vardır. İşte, sürdürülebilir mutfak ilkeleri:
Dünya’nın sağlığı için sürdürülebilir bir yaşam benimsemek arttık şarttır. Gastronomide sürdürülebilirlik son zamanların ana başlıklarından biridir. Gastronomide sürdürülebilirlik, tarım, balıkçılık ve hatta yiyecek hazırlama gibi işleri doğal kaynaklarımızı boşa harcamadan ve çevreye veya sağlığımıza zarar vermeden gelecekte de sürdürülebilecek şekilde yapılması fikridir. Sürdürülebilir gastronomi dört farklı başlık altında toplanabilir. Bu başlıklar;
- Ekonomi: Ekonomi, gelir durumu insanın nasıl bir beslenme düzenine sahip olduğu ile ilgilidir. Aynı zamanda ekonomik olarak sürdürülebilirlik sistemi sürekli üretimi desteklemeli, borçlanmayı önleyerek üretime destek vermelidir.
- Sosyoloji: Yemek fizyolojik bir ihtiyaç olmasının yanı sıra toplumu birleştirici özelliği ile yemek kültürü ve toplum ile doğrudan bağlantılıdır. Bu sebeple toplumun sürdürülebilirliği toplumun sosyolojik yapısı ile bağlantılıdır.
- Ekoloji: Ekoloji ve çevre sağlığı, sağlıklı ve sürdürülebilir gıda sisteminin ana bileşenidir.
- Kültürel Boyut: Kültür çocukluktan itibaren öğrenilir. Yemek kültürü, mutfağın ve gıdanın o kültürde nasıl kullanıldığı gelecek nesilleri de etkileyen bir faktördür.
Sürdürülebilir Gastronomi İlkeleri
- Bir strateji geliştirin ve hedefleri belirleyin. Amacın ne olduğunu, kimin uyguladığını ve nasıl uyguladığını bilmeyen bir değişiklik yapmak zordur. Bir sürdürülebilirlik stratejisi tüm bu soruları ele alır.
- Sürdürülebilir gelişmelerde satın almanın rolünü düşünün. Gıdadan malzemeye kadar tedarik edilen ürünlerin organik ve adil bir şekilde ticareti yapılan gıdaların yanı sıra deterjanlar, temizlik ekipmanları ve dokumasız havlular gibi sarf malzemeleri de dahil olmak üzere daha ekolojik olması gerekir. Etiketleme şemaları, tedarikçilerin seçimini anlamlı bir şekilde destekleyebilir.
- Müşteriler, kamu yetkilileri, tedarikçiler veya STK'lar olsun, paydaşlar tarafından genellikle göz ardı edildiğinden, halka açık yemek sunumu konusunda farkındalığı artırın ve takdir edin. Pazarlama materyalleri gibi farklı iletişim stratejileri, sürdürülebilir yemeklerin birçok yönü hakkındaki mesajı yemek hizmetleriyle ilgilenen tüm paydaşlara da yayar.
- Kamu alımları ve yemek hizmetlerinde çalışan personel için kapasite geliştirmeyi sağlamak. Sürdürülebilir gıda sistemleri oluşturma ve sürdürme zorluğu, uzmanlık bilgisi ve işbirlikleri gerektiren zorlu bir iştir. Bu nedenle, sürdürülebilirlik için yeni alanlar ve fırsatlar ortaya çıktıkça mesleki öğrenmenin sürekli olması gerekmektedir.
- Sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme düzenleri sağlamak için yemekler ve menüler geliştirin. Tarifleri beslenme önerilerine göre tasarlayın ve biyoçeşitliliğe de fayda sağlayabilecek bitki odaklı yemeye odaklanarak iklim değişikliğini azaltmaya yardımcı olun. Bunu ayrıca organik gıda kullanımı taahhüdüyle birleştirmeyi düşünün.
- Gıda veya diğer malzemelerden kaynaklanan atıkların azaltılmasına odaklanın. İlk olarak, atıklarınızı bilin ve yemek servisini genel olarak yeniden düşünün. Ardından, israfı önlemek için yemekleri, malzeme kullanımını ve servis prosedürlerini iyileştirin. Hem mutfak hem de servis süreçlerinde yemek israfını göz önünde bulundurmak önemlidir.
- Binaları ve mutfak süreçlerini enerji, su ve malzeme tüketimi açısından yeniden düşünün. Bunları korumaya yardımcı olacak değişiklikler yapın ve mümkünse "pişir ve servis et" ve "soğuk pişir" gibi yeni, daha enerji verimli ekipman ve yemek hazırlama süreçleri uygulayın.
Şunlara da göz atın;
- Sürdürülebilir gastronomi nedir?
- Gastronomi bölümü nedir, ne iş yapar?
- Şehrimizin gastronomi hazineleri
- Sürdürülebilir diyet