Kırmızı rengi ve ekşimsi tadıyla salata ve mezelere çok yakışan sumak, Türk mutfağında yaygın bir kullanıma sahiptir. Özellikle soğan ve yoğurtlu mezelere çok yakışan bu baharat, taze taze toplanarak kurutulabilir ve öğütüldükten sonra kullanılır. Hazımsızlığı gideren ve sindirim problemlerine iyi geldiği söylenen sumak, iştah açıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle Akdeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen bir bitkidir.
Sumak, Temmuz - Eylül ayları arasında hasat edilir. Toplanan sumaklar, güneş altında kurutulduktan sonra öğütülerek baharat haline dönüştürülür. Sonbaharda meyveleri kırmızı halini alınca toplanması gerekir. Kış aylarında yapraklarını döken sumağın, ortalama 150 farklı çeşidi vardır. Sumağın bazı çeşitleri zehirli olduğu için, yeterli bilgisi olmayan kişiler sumak ağaçlarının meyvesini toplamamalı, mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
Sumak Nasıl Kurutulur?
- Öncelikle sumak ağacındaki kırmızı sumak meyveleri toplanır.
- Güneş gören bir yere temiz bez serilir.
- Elle hafifçe dağıtılan sumaklar güneşin altında kurumaya bırakılır.
- Özel yöntemlerle güneşte tamamen kurutulan sumaklar, çekirdeklerinden ayrılır.
- Sumak çekirdekleri, havanda iyice ezilene kadar dövülmelidir. Eğer doğrudan blendera aktarırsanız, çekirdeklerin sert yapısı blendera zarar verecektir.
- Havanda dövülen sumak çekirdekleri, defalarca elekten geçirilerek ayrılır.
- Ayıklama işleminden sonra sumaklar bol suyla yıkanır ve süzülür.
- Sumak, deniz tuzu ile birlikte blendera alınarak öğütülür ve sumak baharına dönüştürülür.
- Elde edilen sumak baharatını, cam saklama kaplarında veya baharatlıklarda hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz.
Sumak Ekşisi Nasıl Yapılır?
Sumağı toz baharat şeklinde kullanmak istemiyorsanız, sıvı hale dönüştürerek nar ekşisi gibi yemeklerde kullanabilirsiniz. Sumak ekşisi için;
- Sumağı bir kaba koyun ve üzerini örtecek şekilde su ekleyin.
- Sumağın rengi suya geçtikten sonra suyunu süzüp kenara alın.
- Tekrar taze su ekleyerek aynı işlemi tekrarlayın.
- Topladığınız sumak sularının üzerini tülbent ile kapatın ve 1 gün güneşte bekletin.
- Ertesi gün koyulaşan suyu ocağa alın ve kaynatın.
- Kaynadıkça kıvamlaşan sumak ekşisini, soğuduktan sonra cam şişelere aktararak muhafaza edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Domates nasıl kurutulur?
- Kışlık patlıcan nasıl kurutulur?
- Mürdüm eriği nasıl kurutulur?
- Vişne nasıl kurutulur?
- Kızılcık nasıl kurutulur?