Su kefiri, bir diğer adıyla tibicos bakteriler tarafından oluşturulan su ve kefir taneleri ile hazırlanan fermente bir içecektir. Su kefiri, probiyotik bir içecek olarak tüketilir. Onu klasik kefirden ayıran en önemli özellik ise, içinde hiç süt olmamasıdır. Su kefiri, özellikle laktoz intoleransı olanlar ve süt ürünlerine karşı alerjisi olanlar için bir alternatiftir. Ayrıca vegan diyetinde de kendine yer bulur. Su kefiri tanecikleriyle hazırlanan bu kefir, tamamen bitkisel kaynaklı bir içecek olarak kabul edilir.
Su kefiri yapmak için, su kefiri mayası veya kefir taneciği elde etmeniz gerekir. Bunu organik ürünler satan mağazalardan veya büyük aktarlardan temin edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle cam kavanozu sterilize edin ve kurulayın. İçine önce şekeri, ardından su kefiri taneciklerini ekleyin. Üzerine kuru kayısı veya kuru incirleri ilave edin. İçme suyunu dikkatlice kavanoza aktarın ve kavanozun üzerini streç film ile kapatın. Güneş ışığı görmeyen karanlık bir ortamda bekletin. 24 saat sonra kavanozu hafifçe sallayın. Eğer kavanozda ufak kabarcıklar oluşuyorsa, mayalama işlemi olmaya başlamış demektir. Toplamda 36-72 saat mayalanması için beklemeniz gerekir. Bu sürenin sonunda, karışımı süzgeçten geçirerek bir sürahiye veya farklı bir cam kavanoza aktarın. Süzme esnasında metal araç kullanmayın. Plastik süzgeçler işinizi görecektir. Elde ettiğiniz sıvı, su kefiridir ve içmeye hazır bir hale gelmiş demektir. Süzgeçte kalan kefir tanelerini, bir sonraki su kefiri için saklayabilirsiniz.
Süzgeçte kalan su kefiri taneleri, birden fazla kez kullanılabilir bir yapıdadır. Bunları saklamak için dikkat etmeniz gerekenler;
Su kefiri tanelerini kuru bir şekilde saklamak istiyorsanız;
Şunlara da göz atın;