Su Kefiri Nedir, Nasıl Yapılır?

Su kefiri, klasik kefire göre bitkisel bazlı bir alternatiftir. Peki, su kefiri nasıl yapılır ve nasıl saklanır? İşte, evde adım adım su kefiri yapılışı ve saklama tüyoları:
Su Kefiri Nedir, Nasıl Yapılır?
21 Mayıs 2024, 14:53

Su kefiri, bir diğer adıyla tibicos bakteriler tarafından oluşturulan su ve kefir taneleri ile hazırlanan fermente bir içecektir. Su kefiri, probiyotik bir içecek olarak tüketilir. Onu klasik kefirden ayıran en önemli özellik ise, içinde hiç süt olmamasıdır. Su kefiri, özellikle laktoz intoleransı olanlar ve süt ürünlerine karşı alerjisi olanlar için bir alternatiftir. Ayrıca vegan diyetinde de kendine yer bulur. Su kefiri tanecikleriyle hazırlanan bu kefir, tamamen bitkisel kaynaklı bir içecek olarak kabul edilir. 

su kefiri

Su Kefiri Nasıl Yapılır?

Su kefiri yapmak için, su kefiri mayası veya kefir taneciği elde etmeniz gerekir. Bunu organik ürünler satan mağazalardan veya büyük aktarlardan temin edebilirsiniz. 

Malzemeler;

  1. Cam kavanoz
  2. 1 litre içme suyu
  3. 1/4 su bardağı aktif su kefiri tanesi
  4. 1/4 su bardağı şeker
  5. 2 adet kuru kayısı veya kuru incir
  6. 3 dilim limon

Yapılışı: Öncelikle cam kavanozu sterilize edin ve kurulayın. İçine önce şekeri, ardından su kefiri taneciklerini ekleyin. Üzerine kuru kayısı veya kuru incirleri ilave edin. İçme suyunu dikkatlice kavanoza aktarın ve kavanozun üzerini streç film ile kapatın. Güneş ışığı görmeyen karanlık bir ortamda bekletin. 24 saat sonra kavanozu hafifçe sallayın. Eğer kavanozda ufak kabarcıklar oluşuyorsa, mayalama işlemi olmaya başlamış demektir. Toplamda 36-72 saat mayalanması için beklemeniz gerekir. Bu sürenin sonunda, karışımı süzgeçten geçirerek bir sürahiye veya farklı bir cam kavanoza aktarın. Süzme esnasında metal araç kullanmayın. Plastik süzgeçler işinizi görecektir. Elde ettiğiniz sıvı, su kefiridir ve içmeye hazır bir hale gelmiş demektir. Süzgeçte kalan kefir tanelerini, bir sonraki su kefiri için saklayabilirsiniz. 

su kefiri

Su Kefiri Nasıl Saklanır?

Süzgeçte kalan su kefiri taneleri, birden fazla kez kullanılabilir bir yapıdadır. Bunları saklamak için dikkat etmeniz gerekenler;

  1. Süzgeçteki su kefiri tanelerini bol suyla durulayın. Bu sayede üzerindeki tortulardan kurtulabilirsiniz. 
  2. Temiz bir cam kavanoza şekerli su karışımı hazırlayın. 
  3. Karışımın içine su kefiri tanelerini aktarın ve kapağını kapatın.
  4. Hazırladığınız karışımı buzdolabında 1 aya kadar saklayabilirsiniz. Ancak bir aydan fazla bekletecekseniz, su kefiri tanelerinin aktifliğini kaybetmeye başlayacağını unutmayın. 

Su kefiri tanelerini kuru bir şekilde saklamak istiyorsanız;

  1. Süzgeçte kalan su kefiri tanelerini yıkayıp tortulardan arındırın.
  2. Kağıt havlunun üzerine alarak tamamen kurumalarını bekleyin.
  3. Bir kava bolca toz şeker koyun. Tamamen kuruyan kefir tanelerini bu kaba aktarın ve üzerini toz şeker ile örtün. 
  4. Toz şekerli kabı derin dondurucu veya buzluğa aktarın. Bu şekilde kefir tanelerini 6 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz. 
  5. Yeniden kullanmak istediğiniz zaman, önce çözünmesini bekleyin. Ardından süzün ve şekerli suda bekleyerek aktifleşmelerini sağlayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Süt kefiri ve su kefiri arasındaki fark nedir?
  2. Kefirin faydaları nelerdir?
  3. Kefir mayası nasıl saklanır?
  4. Kefirin bozulduğu nasıl anlaşılır?
  5. Kefirli tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo