Spor yapanlar için beslenme önerilerini, örnek beslenme programını ve önerileri sizler için bir araya getirdik. Spor yaparken beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Sağlık için spor yapıyorsunuz. Peki nasıl beslenmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Ya da spordan önce ve sonra neler yememeniz gerektiğini? Yaptığınız spora göre nasıl bir beslenme modeli izlemelisiniz? İşte merak ettikleriniz...
Antik çağlarda dünyaca ünlü Yunanlı şampiyon sporcu Milone di Crotone, performasını korumak için günde 6 kg et yermiş. Geçmiş dönemlerde et, sporcular için temel besindi. Oysa günümüzde aşırı protein alımının zararları artık biliniyor. Besinler yoluyla aşırı miktarda alınan protein, yağa çevrilip vücutta depolanıyor ve kalsiyum gibi bazı minerallerin emilimini engelleyerek bu minerallerin kullanılmadan böbrekler yoluyla atılımını hızlandırıyor. Ayrıca aşırı protein böbreklerin yükünü artırarak bazı böbrek hastalıklarına yol açabiliyor. Günümüz ünlü sporcularından olan kayakçı Alberto Tomba ise mantarlı, domatesli veya kıymalı spagetti yiyerek formunu koruduğunu söylüyor. Uzmanlar zeytinyağı, makarna, meyve, sebze, kuru baklagil ve balık ağırlıklı Akdeniz diyetinin dünyanın en sağlıklı beslenme modeli olduğunu vurguluyorlar. Özellikle et, sebze ve balıkla mükemmel uyum sağlayan makarnanın sporcu için ideal bir yemek olduğunu belirtiyorlar.
Spor yapanların beslenmelerine ekstra bir özen göstermeleri gerekiyor. Ancak bu normal beslenme modelinden çok farklı bir program olmamalı. Sadece sporcuların günlük kalori ve protein gereksinimi spor yapmayanlara oranla daha fazla olduğu için, karbonhidrat ve protein içeriği biraz daha zengin olmalı. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinsel değerleri sağlayıp gereken enerjiyi karşılamalı. Sağlıklı, dengeli ve hafif olmalı.
Sporcular için ideal beslenme modeli, protein ve karbonhidrat miktarı biraz artırılmış Akdeniz diyetidir. Yani bol zeytinyağı, çok tahıl, kuru baklagil, sebze, meyve ve balıktan oluşan öğünlerde kırmızı et miktarı az olmalı.
Günlük kalori gereksinimi yaş, cinsiyet ve yapılan spora göre 2000-5000 kalori arasında değişebiliyor. Sporcu diyetinde protein ve karbonhidratlar başrol oynarken, bol B1 ile C vitaminli ve mineralli; özellikle de potasyum ve sodyumlu meyve ve taze sebzeler de yardımcı oyuncular rolünde.
Bir sporcu kilo başına günde 0.9 gram protein almalı. Atletlerde bu oran 1.5-18 grama kadar çıkabiliyor. Günlük kalorinin yüzde 10-15’ ini proteinler oluşturmalı. Örneğin 55 kilo gelen bir kadın sporcu, günde en az 82 gram protein almalıdır. Bu miktarı 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt veya 1 porsiyon balık karşılayabilir.
Bol hareket eden vücutta neredeyse 3 litre kadar su kaybı oluyor. Bu nedenle kaybedilen sıvıyı almak için bol miktarda su içmelisiniz. Günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Vücut susuz kaldığı zaman protein ile kompleks karbonhidratların dönüşümünde aksaklıklar olabiliyor.
Düzenli spor kalp, şeker hastalığı ve pek çok kanser türünün oluşma riskini azaltıyor. Solunum ve dolaşım sistemini uyarıyor, kişiye özgüvenini kazandırıyor. Bu nedenle sporu ihmal etmeyin ama beslenme kurallarına da harfiyen uyun. Sağlıklı yarınlar için çocuklarınızı küçük yaşta spora alıştırın. Çocukların ergenlik çağı öncesi ve sonrası düzenli spor yapmaları sağlıklı bir fizik yapısının gelişmesini sağlıyor. Aktif bir yaşam tarzıyla kazanılan fiziksel sağlık, kendine olumlu bakış, güven ve kontrol duygusu kazandırıyor. Çocuk yaşlarda yapılan spor, yaşlılığı geciktiriyor ve hastalıkları uzaklaştırıyor. Ancak yapacağınız sporu seçerken özenli olun, çünkü her yaşın bir sporu var. Çocuklarda yaşa göre ideal sporlar şunlar:
Profesyonel bir sporcu iseniz almanız gereken günlük kalori miktarı 4000 kalori civarıdır. Aynı diyete karbonhidratlı ve proteinli besinleri ilave edin veya öğünlerdeki miktarları artırın. Örneğin kahvaltı öğünlerini peynir, zeytin, fındık büyüklüğünde tereyağı ve reçel ile zenginleştirebilirsiniz. Ekmek miktarını artırabilirsiniz. Öğle ve akşam öğünlerine makarna ya da pilav gibi çeşitleri ilave edebilir veya verilen miktarları artırabilirsiniz.
Ara öğün: 1 elma
Öğle: Et suyuna sebzeli şehriye çorbası, 50 gr beyaz peynir, pancar salatası, 2 dilim ekmek, 1 muz
İkindi: 180 gr yoğurt, 2 tatlı kaşığı bal
Akşam: 150 gr ızgara et, pilav, marul salatası, 2 dilim kepek ekmeği, 2 portakal
ZAHTERLİ HAVUÇ SALATASI TARİFİ
Ara öğün: 1 kase yoğurt, 1 muz
Öğle: 150 gr hindi ızgara, patates püresi, karışık salata, 1 armut
İkindi: 1 tatlı kaşığı bal ilaveli greyfurt suyu
Akşam: Kıymalı mantı, havuç salatası, 2 dilim ekmek, 1 elma
DOMATES VE ISPANAKLI YUMURTA NASIL YAPILIR?
Ara öğün: 1 muz
Öğle: 1 ızgara balık, üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirilmiş haşlanmış karışık sebze, 2 dilim ekmek, 1 elma
İkindi: 1 tatlı kaşığı bal ilaveli 1 bardak portakal suyu
Akşam: Yumurtalı ıspanak (haşlanmış 200 gr ıspanağın üzerine 1 yumurta kırıp fırına verin), ton balıklı makarna, kayısı kompostosu
BALLI MEYVELİ YOĞURT TARİFİ
Ara öğün: 1 elma
Öğle: Et suyuna şehriyeli sebze çorbası, 1 kibrit kutusu kadar peynir, 2 dilim kepekli ekmek, 1 muz
İkindi: 180 gr yoğurt, 1 tatlı kaşığı bal
Akşam: Izgara balık, yeşil salata, 2 armut
SEBZE ÇORBASI TARİFİ
Ara öğün: 1 muz
Öğle: Tavuk suyuna sebze çorbası, ızgara tavuk, pancar salatası, 1 dilim kepekli ekmek, 1 armut
İkindi: 1 kase kayısı kompostosu, birkaç bisküvi
Akşam: Tonlu makarna, közlenmiş karışık sebze, 2 kivi
IZGARA TAVUK ŞİŞ NASIL YAPILIR?
Kahvaltı: 1 fincan çay, 1 tatlı kaşığı bal, 30 gr kepekli bisküvi
Ara öğün: 1 kase yoğurt
Öğle: 150 gr şiş tavuk eti, karışık lahana salatası, 2 dilim ekmek, 2 kivi
İkindi: 1 tatlı kaşığı bal ilaveli greyfurt suyu
Akşam: 1 ızgara balık (garnitür olarak; mantar, sebze ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı), 1 haşlanmış patates, 1 muz
YEDİKULA MARULLU YEŞİL SALATA TARİFİ
Kahvaltı: 1 fincan sütlü kahve, 1 dilim kızarmış ekmek, 1 tatlı kaşığı bal
Ara öğün: 1 kase yoğurt
Öğle: Yağsız olarak pişmiş mantarlı dana biftek, patates püresi, 2 dilim ekmek, 1 muz
İkindi: 1 tatlı kaşığı bal, 1 bardak portakal suyu
Akşam: 160 gr ızgara ciğer, pilav, yeşil salata, 2 elma
Her gün düzenli olarak 1 çorba kaşığı tereyağı ve 4 çorba kaşığı zeytinyağı kullanın. Dilerseniz ızgara olarak verdiğimiz et, tavuk ya da balık çeşitlerini 1 domates, birkaç sebze, mantar ve zeytinyağı ile pişirip hazırlayabilirsiniz. Pilav ve makarnalara piştikten sonra 1 tatlı kaşığı tereyağı veya margarin ilave edebilirsiniz. Ara öğünlerde meyve yerine eğer kilo probleminiz yoksa sütlü veya hamurişi tatlılar yiyebilirsiniz. Ancak günde 1 kez olmak şartıyla. Sebze çorbasını hazırlarken, et ve kemik suyuna birkaç sebze ve şehriye ekleyip pişirin.