Spor sonrası baş ağrısının olmadı, aslında yaygın bir durumdur. Ağrı başınızın bir tarafında veya tamamında zonklayıcı bir şekilde hissedilebilir. Genellikle düzeltilmesi kolaydır. Ancak nedenini bilerek daha iyi bir tedavi planı yapabilirsiniz. İşte, spor sonrası baş ağrısının nedenleri ve çözüm önerileri:
Efor baş ağrısı, bir fiziksel aktivite tarafından tetiklenen baş ağrısı türüdür. Genelde başın iki tarafında da titreşen bir ağrı olarak tanımlanır. Bu baş ağrısı, yalnızca egzersizle olur. Ek olarak kusma, tıkanıklık, görme sorunları ve boyun tutulması semptomları da görülebilir. Kan damarlarını açmak için, ısıtma yastığı almak bir çözüm olabilir. Ayrıca efor baş ağrısını önlemek için, egzersiz öncesinde ve sırasında bol bol sıvı tüketmek gerekir. Egzersize başlamadan önce ısınmak, antrenman yoğunluğu azaltmak da işe yarayan yöntemlerdir.
Dehidrasyon, vücudunuzun aldığından daha fazla sıvı kaybetmesi durumunda meydana gelir. Egzersizden önce yeterince su içmezseniz, baş ağrısı ile karşılaşabilirsiniz. Hafif dehidrasyonda, susuzluk hissi, baş dönmesi, tükenmişlik, kabızlık, kuru cilt gibi semptomlar görülür. Şiddetli dehidrasyonda ise aşırı susuzluk, düşük kan basıncı, hızlı kalp atışı, hızlı nefes alma, batık gözler, ateş, buruşmuş cilt, nöbet gibi semptomlar yaşanabilir. Şiddetli dehidrasyon, acil tedavi gerektirir.
Bu durumu önlemek için, spordan 1-2 saat önce yeterince su içtiğinizden emin olun. Egzersiz esnasında yanınızda su şişesi taşıyın. Spor sonrasında da 2 bardak su içmeye özen gösterin.
Eğer açık havada, özellikle güneş altında spor yapıyorsanız, bu durum baş ağrılarınızı tetikleyebilir. Böyle bir durumda hemen içeri girmeli, düşük ısılı ve karanlık bir odada zaman geçirilmelidir. Hava sıcaksa bir bardak su içilmeli, soğuk bir bez göz ve alın kısmına konulmalıdır. Ilık bir duş almak da ağrıyı hafifletebilir. Bu durumu önlemek için, spora başlamadan önce güneş gözlüğü veya geniş kenarlı bir şapka takın. Boynunuza nemli bir bandana sarabilirsiniz.
Düşük kan şekeri, egzersiz sonrası baş ağrısına neden olur. Egzersizden önce yeterince yemek yemezseniz, vücudunuz glikozu yakarak hipoglisemiye yol açabilir. Hipogliseminin diğer belirtileri ise; Sallamak, çok aç hissetmek, terlemek, bulanık görüş, konsantrasyon bozukluğu ve sinirlilik halidir. Hipoglisemiyi tedavi etmek için, hemen bir bardak meyve suyu için veya 15 gram karbonhidrat içeren bir şey yiyin. Önlemek için, egzersizden sonraki 2 saatte besleyici bir şeyler yiyin. Kan şekerini dengelemek için protein ve lif içeren bir şeyler atıştırın.
Zayıf formda egzersiz yapmak, özellikle boyun ve omuz kaslarınızı kullandığınızda, hızla baş ağrısına dönüşür. Şınav, mekik, koşu, ağırlık kaldırma, boynunuzda kas gerginliğine yol açar. Antrenmanınız boynunuzu zorlayabileceğiniz şeyleri içeriyorsa, sonrasında esneme hareketleri yapın.
Spor sonrası baş ağrısı, genelde endişelenecek bir şey değildir. Ancak egzersizi devamlı yapmanıza rağmen baş ağrınız aniden başladıysa veya bu ağrılar uzun süredir devam ediyorsa, en kısa zamanda bir doktora görünün.
Şunlara da göz atın;