Mutfakların vazgeçilmezi haline gelen tavuk yemekleri, birbirinden farklı çeşitlerle sunulabilir. Özellikle kalabalık sofralarda sık sık kendine yer bulan tavuk eti, protein bakımından zengin bir besindir. Hem ekonomik, hem de lezzetli olduğu için kırmızı ete göre daha fazla tercih edilir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan tavuk, kilo verme sürecine de destek olur. Klasik tavuk yemeklerinden sıkılanlar için, özel sos ve baharatlarla harmanlanan soslu tavuk yemeklerini sizler için derledik. İşte, birbirinden lezzetli ve pratik 13 farklı soslu tavuk tarifi:
Tavuk denildiğinde ilk akla gelen sos, köri sosudur. Krema, parmesan peyniri ve köri baharatı ile hazırlanan bu sos, tavukları pişirme aşamasında ilave edilir. Lezzetini arttırmak için badem ve dereotu de ekleyebilirsiniz.
Fransız mutfağından dünyaya yayılan beşamel sos, un, süt ve tereyağı ile hazırlanır. Genellikle tavuk ve makarna yemeklerinde sık sık kullanılır. Beşamel soslu tavuk yemeğini, muskat cevizi ile zenginleştirebilirsiniz.
Tavuk kıyması, soğan ve galeta unu ile hazırlanan bu yemek, kalabalık sofralarda mutlaka kendine yer bulur. Ev yapımı barbekü ve worcestershire sosuyla hazırlanan tavuk köftesi, yanmaz yapışmaz tavada pişirilir.
Japon mutfağına özgü bir sos olan teriyaki, soya sosu, portakal suyu ve zencefilden oluşur. Bazı ülkelerde sosun içerisinde mirin de kullanılır. Japonya'da balık yemeklerinde kullanılan bu sos, Batı ülkelerde tavuk ve kırmızı et yemeklerinde tercih edilir.
Tavuk but ve blue cheese sosuyla hazırlanan bu yemek, son yılların en sevilen tariflerinden biridir. Rokfor peyniri, ekşi krema ve sarımsak tozu ile hazırlanan blue cheese sosu, tavuk etine oldukça farklı bir aroma katmaktadır.
Kuşbaşı dilimlenmiş tavuk etini her zaman ki gibi pişirmek istemiyorsanız, bol acıdan oluşan harisa sosuyla lezzetini ikiye katlayabilirsiniz. Cezayir, Fas, Tunus, Suriye gibi birçok Arap ülkesinde tüketilen bu sos, acı severlerin favorisi olacak.
Tavuğu tek başına sunmak istemeyenler için, havuç, soya sosu, soğan ve kerevizle hazırlanan nefis bir tarifimiz var. Soya soslu tavuklu kereviz yemeğini, kalabalık sofralarda servis edebilirsiniz.
Portakal suyu, zencefil ve zerdeçalla hazırlanan tavuk sote, aromatik bir tada sahiptir. Ana yemek olarak sunulan tavuk sote, file badem ve muskat cevizi ile zenginleştirilir.
İrlanda'nın en sevilen yemeklerinden biri olan ballı hardallı tavuk, ortalama 25 dakikada hazırlanır. Kemiksiz tavuk pirzola, soya sosu, bal ve hardal ile hazırlanan bu yemek, çıtır patates ile birlikte sunulur.
Soya sosu ve susam yağı ile hazırlanan bu yemek, Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan diyabet hastalarına özel olarak sunulmuştur.
Bal, zencefil, sarımsak ve soya sosu ile hazırlanan tavuk eti, 1 saat dinlendirilir. Sosu içine çeken tavuk eti, ızgarada veya fırında pişirilir.
Hint mutfağına özgü bir yemek olan tandoori, acı toz biber, sarımsak, tarçın, kimyon ve kişniş ile hazırlanır. Bütün tavuk eti sosla marine edildikten sonra fırında pişirilir ve parçalar halinde sunulur.
Hint mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan tikka masala soslu tavuk, özellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir. Hazırlaması 15, pişirmesi yaklaşık 25 dakikadır.
Şunlara da göz atın;