Son kullanma tarihleri birçok gıda maddesinde ortaktır ve çoğu zaman ürünün optimal kalitesini koruyamayacağı noktaya işaret eder. Ancak bu şeker için geçerli olmayabilir. Yani son kullanma tarihi geçmiş şekeri yemenin güvenli olup olmadığını merak ediyorsanız hızlı cevap evet olacaktır. Genel olarak konuşursak, son kullanma tarihi geçmiş şekeri tüketmek bir güvenlik sorunu değildir. Şeker stabil bir maddedir ve diğer gıdalar gibi bakteri veya küf barındırmaz.
Şekerdeki nem eksikliği, mikrobiyal büyümeye karşı caydırıcı etki göstererek zamanla tüketim için güvensiz hale gelme ihtimalini ortadan kaldırır. Ambalajın üzerinde yazılı bulduğunuz tarih, son kullanma tarihinin zor ve hızlı bir şekilde sona ermesinden ziyade bir kalite güvencesidir. En iyi kalite için şekerinizi açıldıktan sonra iki yıl içinde kullanmanızı öneririz. Zamanla fiziksel özellikleri değişebilir.
Örneğin, toz beyaz şeker bir araya toplanabilir ve esmer şeker sertleşebilir. Dokudaki bu değişiklikler nem ve sıcaklık gibi çevresel koşullardan kaynaklanmaktadır ve güvenliğinden ziyade kullanılabilirliğini etkilemektedir. Bununla birlikte, güvenlik ve kalitenin korunmasını sağlamak için şekerin saklama koşullarının dikkate alınması çok önemlidir.
Şekerin depolanması, kalitesinin ve güvenliğinin korunmasında çok önemli bir rol oynar. Şekerin kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biri olan nemden ürünü izole ettiği için hava geçirmez bir kap en iyi seçenektir. Neme maruz kaldığında topaklaşabilir ve kullanımı zorlaştırabilir. Hava geçirmez bir kap aynı zamanda şekerin tatlılığına kapılan karıncalar gibi zararlıları da uzak tutacak ve şekerin ortamdaki tuhaf kokuları absorbe etmesini önleyecektir.
Isı, şekerin kalitesini etkileyebilecek başka bir çevresel faktördür; bu nedenle, kapalı bir kapta paketledikten sonra kabı kilere, dolaba veya doğrudan ısıdan uzak başka serin ve kuru bir yere koyun. Şeker, düşük nem içeriği nedeniyle geleneksel anlamda bozulmazken, kontaminasyon hala mümkündür. Bu nedenle, kontaminasyonun açık işaretlerini bilmek çok önemlidir. Bunlar arasında zararlıların veya yabancı parçacıkların varlığı, olağandışı koku veya küf belirtileri yer alır. Bunlar şekerin bozulduğunun ve kullanılmaması gerektiğinin göstergesidir.
Şunlara da göz atın;