Salatalarda, et yemeklerinde, soslarda kullanılan sirke, mayalı bir besindir. Sirkenin mayalanması için kullanılan malzeme ise, sirke anasıdır. Evde ilk kez sirke yaparken içerisinde oluşan jelatimsi maddeye sirke anası denir. Sirke anası doğru koşullarda saklanarak, diğer sirkelerin yapımında kullanılır. Marketten alınan sirkelerin içerisinde sirke anası bulunmaz. Bunun nedeni sirkenin raf ömrünü uzatmak için pastörize edilmesidir. Sirke anasının rengi, kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterir.
Sirke anası yapımında 3 malzeme kullanılır. Bunlar içme suyu, şekerli doğal meyveler ve nohut türevi bakliyatlardır. Sirke anası yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, şekerli bir meyve kullanmaktır. Ayrıca kullanılacak meyvelerin çürük veya ezilmiş olmaması gerekir.
Doğru şartlar oluşturulduğunda sirke anası 20 gün içinde oluşur. Ancak kavanozdaki karışım 2 günde bir mutlaka karıştırılmalıdır. Karıştırma işlemi için metal kaşık kullanılmamalıdır.
Şunlara da göz atın;