Sinüzitin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Samet Koca, “Sinüzit sadece ağrı şikâyetlerinden oluşan bir hastalık değildir, tedavi edilmezse orta kulak iltihabı, bademcik iltihabı, boyunda lenf düğümlerinde iltihaplanmaya sebep olabilir. Burun tıkanıklığını rahatlatacak her türlü önlem, sinüslerin de boşalabilmesini sağlayacağından bu ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Burun yıkaması yapılması, sinüzit tedavisinin ilk basamağıdır” dedi.
Sinüsler kafatasımızın ağırlığını azaltan, üst havayolunu mikroplara karşı koruyan, sesin kişiye özgü olmasına yardımcı olan, mağara benzeri hava boşluklarıdır. Alında, her iki yanakta, gözler arasında ve kafanın ortasında olmak üzere gruplanmışlardır. Sinüsler de aynı gözyaşı pınarı gibi burun içerisine kanallarla açılırlar. Sinüzit dediğimiz enfeksiyon durumunda bu kanalların tıkanması sonucu sinüslerde sıvı birikip boşalamadığından basınç artışı olur ve sinüzit ağrısı dediğimiz yanaklarda veya alında baskı tarzında ağrı hissedilir. Özellikle öne eğilmekle kafaya giden kan akımı arttığından bu ağrının şiddeti de artar. Uzun vadeli geçmeyen sinüs enfeksiyonları ses kısıklığına, burun tıkanıklığına ve tat bozukluğuna neden olmaktadır.
Sinüzit sadece ağrı şikâyetlerinden oluşan bir hastalık değildir, tedavi edilmezse orta kulak iltihabı, bademcik iltihabı, boyunda lenf düğümlerinde iltihaplanmaya sebep olabilir. Burun
tıkanıklığını rahatlatacak her türlü önlem, sinüslerin de boşalabilmesini sağlayacağından bu ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Burun yıkaması yapılması, sinüzit tedavisinin ilk basamağıdır. Vücuttaki her alanın kendine özel bir ortamı olduğundan burun yıkama suyu da sinüslere özel olmalıdır. Bunun için 1 tatlı kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 3- 4 damla tatlı badem yağını 1 bardak su içerisinde çözerek kolaylıkla hazırlayabileceğiniz yıkama suyu ile burun yıkaması yapılabilir. Yıkamada dikkat edilecek hususlar aşırı yüksek basınçlı vermeden suyun genizden gelmesi ve tükürülmesi, yıkama sonrası burnun sıkılarak basınçlı sümkürme yapılmaması, günde en az 3 kez düzenli olarak yıkamanın yapılması sayılabilir.
Yıkama ve ağrı kesici ilaçlara rağmen 2-3 gün içerisinde gerilemeyen ağrı ve yüksek ateş olması durumunda mutlaka hekime başvurularak kan testleri ve röntgen tetkiklerine göre uygun tedavinin hekim tarafından verilmesi gereklidir. Gerekli durumlarda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları hekimine sevk olunabilir. Bağışıklığın zayıf olması, burunda polip dediğimiz içi sıvı dolu keseciklerin olması, antibiyotik tedavisine rağmen iyileşmeyen sinüs enfeksiyonu gibi durumlar uzman hekim görüşünün alınması gereken durumlardır.
Yazar:
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Samet Koca
Şunlara da göz atın;