Siirt'in Yöresel Yemekleri: Siirt Mutfağından 7 Nefis Tarif

Siirt mutfağının en meşhur yemeği hangisi? Siirt'te ne yemek yenir? İşte, Siirt mutfağından mutlaka denemeniz gereken 7 yöresel tarif:
Siirt'in Yöresel Yemekleri: Siirt Mutfağından 7 Nefis Tarif
22 Temmuz 2024, 11:10

Siirt'in Yöresel Yemekleri

  1. Büryan Kebabı
  2. Perde Pilavı
  3. Kitel Köfte
  4. Mumbar Dolması
  5. Varakkaak
  6. Aside
  7. Maklube

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Siirt ili, 7 ilçeye sahiptir. Yörede ön plana çıkan yemekler, genellikle et yemekleridir. İştah açıcı lezzetleri ile ön plana çıkmaktadır. Yoğurt, buğday ve nohut ile hazırlanan mihr çorbası, başlangıç menülerinin vazgeçilmezidir. Ana yemek olarak büryan kebabı, arap dolması ve ismeket köfte ilgi gören tarifler arasındadır. İmçerket, varakkaak ve aside ise yöresel tatlıların başında gelir. Siirt usulü yöresel tariflere yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

Siirt'in Meşhur Yemekleri

  1. Kuzu Büryan Kebap

kuzu büryan kebap

Siirt'in en meşhur lezzetleri arasında yer alan büryan kebabı, kuzu eti ile hazırlanır. Et, birkaç metre derinlikteki kuyuda çamurla kapatılarak pişirilir. Genellikle yaz aylarında tercih edilir.

  1. Perde Pilavı

perde pilavı

Hamur harcı, tencereyi kaplayacak şekilde sıvanır. İç harcında pilav, tavuk eti ve çeşitli baharatlar kullanılır. İç harç tencereye yerleştirildikten sonra, hamur ile tamamen kapatılır ve fırında pişirilir.

  1. Kitel Köfte

kitel köfte

İçli köfte ile benzerlikler gösterilen kitel köfte, özellikle Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi'nde ilgi gören bir yemektir. Dışı buğday ve bulgur ile kaplanırken, iç harcında kıyma kullanılır.

  1. Mumbar

mumbar

Adana'ya özgü bir yemek olarak bilinen mumbar, Siirt ve Batman'da da ön plana çıkmıştır. Siirt'te genellikle 'bumbar' ismiyle bilinir.

  1. Aside

aside

Yağ ve unun kavrulmasıyla hazırlanan bir tatlıdır. İsteğe göre dondurma ve sos ile birlikte servis edilebilir.

  1. Varakkaak

varakkaak

Un, ceviz ve su ile hazırlanan varakkaak, oldukça leziz bir tatlıdır. Tatlandırmak için toz şeker yerine pekmez kullanılır.

  1. Maklube

maklube

Mardin, Siirt ve Hatay mutfağında sık sık yapılan maklube yemeği, etli pilav olarak da bilinir. Yapımında genellikle dana eti kullanılır.

Siirt Gezilecek Yerler

  1. Botam Mağaraları
  2. Veysel Karani Türbesi
  3. Sağlarca Kaplıcası
  4. Saat Kulesi
  5. Finik Kalesi
  6. Ulu Camii
  7. Erzen Ören Yeri
  8. Derzin Kalesi

Şunlara da göz atın;

  1. Diyarbakır yemekleri
  2. Manisa'nın yöresel yemekleri
  3. Kilis yemekleri
  4. Mersin yemekleri
  5. Karaman yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo