Sigara böreği, Türk mutfağının en sevilen ve en pratik böreklerinden biridir. Kahvaltılarda, beş çayında veya gün sohbetlerinde kendine yer bulan bu börek, peynirli, patatesli, kıymalı, sosisli ve sucuklu gibi farklı çeşitleriyle hazırlanabilir. Sigara böreği genellikle kızartma usulüyle pişirilir ve ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Ancak hazırlama ve kızartma aşamasında yapılan hatalar, sigara böreğinin patlamasına, içindeki peynirlerin suyunun akmasına veya kurumasına neden olabilir. Tam da bu yüzden, patlamadan çıtır çıtır sigara börekleri hazırlamanız için bilmeniz gereken tüm püf noktalarını yazımızda derledik.
Öncelikle hangi böreği yaparsanız yapın, kullanacağınız böreğin taze ve günlük olmasına dikkat edin. Elde açılan günlük yufkalar, lezzetli börekler hazırlamanızı sağlar. Ayrıca yufkanın sert ve kalın olmaması da önemlidir. Aksi takdirde börekler birbirine yapışmaz ve kuru bir kıvamda olur.
Sigara böreği yapımında en çok tercih edilen peynir, lor peyniridir. Ancak kuru kuru sade lor peyniri koyarsanız, istediğiniz çıtırlığa ulaşamazsınız. Bu yüzden lor peynirini, tulum peyniri, ezine peyniri veya kaşar peyniri gibi başka çeşitlerle karıştırın. Bu aşamada çok yağlı peynir kullanmamaya da dikkat edin. Aksi takdirde pişirme aşamasında peynirin suyu yağın içerisine dökülebilir.
Sigara böreğini kızartırken patlamasını önlemek için, iç harcına bir adet yumurta kırın. Yumurta, böreğin harcını bağlar ve yufkanın içinde kalmasına yardımcı olur. Çıtır çıtır bir börek için, yumurta, soda ve sütü karıştırıp yufkaya sürebilirsiniz. Ancak bu yöntemi fırında pişireceğiniz zamanlarda tercih edin. Böreği sosladıktan sonra iç harçla doldurma aşamasına geçebilirsiniz.
Sigara böreğinin özellikle kenar kısımlarına çok fazla iç harç koymayın. Peynir, patates gibi harçları fazla doldurmak, böreğin kızartma aşamasında patlamasına yol açar. Yufkanın kenarlarını içe katlayın ve ölçülü miktarda harç ekleyin.
Sigara böreğini sararken çok gevşek olmamasına dikkat edin. Gevşek olursa, kızartırken açılacak ve içindekiler tavaya dökülecektir. Aynı şekilde çok sıkı olmamasına da özen göstermeniz gerekir. Çok sıkı sarılan börekler, kızartırken patlayacaktır. Böreği ne çok gevşek, ne de çok sıkı olacak şekilde sarmanız gerekir. Sarma işleminin sonunda uçtaki sivri kısmı suya batırın ve yufkanın birbirine yapışmasını sağlayın.
Kızartma aşamasında kullanacağınız yağın miktarı ve sıcaklığı da çok önemlidir. Sigara böreği, tıpkı patates kızartması gibi bol yağda pişirilir. Ancak böreği tavaya almadan önce yeterince kızdığından emin olun. Börekleri soğuk yağa atmak, hem pişirme sürelerini uzatır, hem de daha fazla yağ çekmesine sebep olur.
Eğer börekleriniz çabuk pişsin diye tavaya dolduruyorsanız, pişirme işleminiz daha zor olacaktır. Hatta bu işlemin sonunda böreklerin normalde olduğundan daha fazla yağ çektiğini de görebilirsiniz. Bunu önlemek için, börekleri yağa azar azar atın.
Bu püf noktası aslında tüm kızartmalar için geçerli. Sigara böreğini kızarttıktan sonra fazla yağını çekmesi için, servis tabağına kağıt havlu yerleştirin. Börekleri kağıt havluda bekleterek az yağlı ve çıtır çıtır olmasını sağlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;