Şevketi Bostan Nasıl Yetiştirilir?

Ege mutfağının vazgeçilmezi olan şevketi bostan, evde ve bahçede nasıl yetiştirilir? İşte, şevketi bostan yetiştirmek için bilmeniz gerekenler:
Şevketi Bostan Nasıl Yetiştirilir?
02 Şubat 2024, 15:23

Ege mutfağına hakim olanlar bilir ki, şevketi bostan lezzetli yemeklerin baş tacıdır. Faydaları saymakla bitmeyen bu bitki, halk arasında akkız, bostan otu ve mübarek dikeni gibi isimlerle de biliniyor. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde yetişen şevketi bostan, papatyagiller familyasının bir üyesidir. Yalnızca ülkemizde değil, İran, Portekiz, Fransa gibi dünyanın farklı noktalarında da yetiştiriciliği yapılır. Şevketi bostan en çok kuzu etiyle birlikte pişirilerek tüketilir. Ek olarak haşlanan bitkiler, salata yapımında da kullanılır. Ayrıca enginar gibi sebzelerle bir arada da pişirilebilir. 

şevketi bostan

Şevketi Bostan Nasıl Yetiştirilir?

Şevketi bostan, zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı bir bitkidir. Bu yüzden hem saksıda, hem de bahçelerde yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak daha fazla verim almak için, bahçe toprağına ekilmesi önerilir. 

  1. Şevketi bostan tohumları, güvenilir yerlerden temin edilmelidir.
  2. Şevketi bostan, doğru bakım yapıldığında 1 metreye kadar kök salabilir. Bu yüzden tohumlar çimlenip büyüdüğünde, geniş ve derin saksıları tercih etmek gerekir. Saksının derin olması, köklerin daha iyi gelişmesini sağlar. 
  3. Şevketi bostan, hafif bünyeli, gevşek ve derin toprakları sever. Eğer toprak besin maddeleri bakımından zenginse, tınlı toprak da kullanılabilir. Hafif topraklar hasat sürecini kolaylaştırır. Ağır ve killi topraklarda bitkinin köklerinde deformasyonlar görülür ve hasar süreci zorlaşır. 
  4. Şevketi bostan ekimi için en ideal zaman, Haziran-Ağustos ayları arasıdır. 15 Ağustos'a kadar ekim yapılabilir. 
  5. Şevketi bostan Akdeniz iklimine uyum gösterir. Ilık ve yağışlı havaları sever. -15 derece kadar soğuklara dayanabilir. Ancak kış aylarında rüzgardan korunması gerekir. 
  6. Bitkiyi ektikten sonra çiçeklenme ve tohumlanma aşamaları gerçekleşir. Bu süreçte sulama işlemi düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Toprak nemli kalacak şekilde sulanmalıdır. Aşırı sulama köklerin çürümesine yol açabilir.
  7. Sulama işlemi mümkünse aynı saatlerde ve aynı miktarda suyla yapılmalıdır. 

şevketi bostan

Şevketi Bostan Nasıl Hasat Edilir?

Öncelikle bitkide rozet yapraklar çıkmaya başlar. Bitkinin gelişme durumuna göre 60-70 cm uzunluğunda, 10-25 adet rozet yaprak gelişir. Yapraklar dikenli, kıvırcık, üzeri beyaz lekelidir. Yapraklarında bulunan dikenler, hasat esnasında ele batabildiği için eldiven kullanılması önerilir. Hasat olgunluğuna gelen bitkiler, en az 8-10 adet rozet yaprak geliştirmiştir. Hasat işlemi, bel veya çapa ile yapılabilir. Bitki kökleri 25-30 cm derinden kesilir ve bitki yerinden oynatılır. Ardından elle toplanarak hasat edilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Ebegümeci nasıl yetiştirilir?
  2. Tatlı patates nasıl yetiştirilir?
  3. Adaçayı nasıl yetiştirilir?
  4. Sapından kereviz nasıl yetiştirilir?
  5. Pancar nasıl yetiştirilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo