Ege mutfağına hakim olanlar bilir ki, şevketi bostan lezzetli yemeklerin baş tacıdır. Faydaları saymakla bitmeyen bu bitki, halk arasında akkız, bostan otu ve mübarek dikeni gibi isimlerle de biliniyor. Ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde yetişen şevketi bostan, papatyagiller familyasının bir üyesidir. Yalnızca ülkemizde değil, İran, Portekiz, Fransa gibi dünyanın farklı noktalarında da yetiştiriciliği yapılır. Şevketi bostan en çok kuzu etiyle birlikte pişirilerek tüketilir. Ek olarak haşlanan bitkiler, salata yapımında da kullanılır. Ayrıca enginar gibi sebzelerle bir arada da pişirilebilir.
Şevketi bostan, zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı bir bitkidir. Bu yüzden hem saksıda, hem de bahçelerde yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak daha fazla verim almak için, bahçe toprağına ekilmesi önerilir.
Öncelikle bitkide rozet yapraklar çıkmaya başlar. Bitkinin gelişme durumuna göre 60-70 cm uzunluğunda, 10-25 adet rozet yaprak gelişir. Yapraklar dikenli, kıvırcık, üzeri beyaz lekelidir. Yapraklarında bulunan dikenler, hasat esnasında ele batabildiği için eldiven kullanılması önerilir. Hasat olgunluğuna gelen bitkiler, en az 8-10 adet rozet yaprak geliştirmiştir. Hasat işlemi, bel veya çapa ile yapılabilir. Bitki kökleri 25-30 cm derinden kesilir ve bitki yerinden oynatılır. Ardından elle toplanarak hasat edilir.
Şunlara da göz atın;