Semizotugiller familyasından bir bitki olan semizotu, aynı zamanda 'pirpirim' olarak da bilinir. Genellikle salata yapımında kullanılan semizotunun kökeni Ortadoğu ve Hindistan'a dayanmaktadır. Omega 3, A, B, C vitamini ve lif bakımından zengin olan bu besin, diyet listelerinde de sık sık kullanılır. Çiğ olarak tüketildiğinde sağlık açısından çok faydalı olan semizotu, çorba, et ve zeytinyağlı yemeklere de ilave edilir. Peki, semizotuyla hangi yemekler yapılır? İşte, sofralarınızdan eksik edemeyeceğiniz 10 semizotlu tarif:
Semizotu, kabak ve sebze suyu ile hazırlanan bu çorba, soğuk bir şekilde servis edilir. Porsiyonu yaklaşık 75 kalori olan semizotu çorbası, yoğurt ve çörek otu ile zenginleştirilir.
Semizotunu ceviz, çilek, avokado ve marul ile bir araya getirerek nefis bir salata yapımında kullanabilirsiniz. Düşük kalorisiyle diyet listelerine de eklenen çilekli semizotu salatasını, ara öğün olarak tüketebilirsiniz.
Omega 3 bakımından zengin olan bulgurlu semizotu yemeği, light yoğurt ile birlikte sunulur. Diyabet hastalarına da önerilen bu yemek, ortalama 85 kalori değerindedir.
Semizotunun en lezzetli eşlikçileri keçi peyniri ve cevizdir. Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu salatayı, sirkeli limonlu sos ile daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Semizotunu hamur işi tariflerde kullanmak isteyenler için, nefis kıymalı semizotlu börek tarifini öneriyoruz. Hazır yufka ile hazırlanan bu böreği, susam serpiştirerek sunabilirsiniz.
Semizotu, muz, kivi, kinoa tohumu ve badem ile nefis bir smoothie hazırlamaya ne dersiniz? Diyet listelerinde de yer verilen semizotlu smoothie'yi sevdiğiniz meyvelerle tatlandırabilirsiniz.
Okurumuzdan gelen semizotlu mücver tarifi, havuç, mısır unu ve maydanoz ile hazırlanır. Hazırlaması 5, pişirmesi 5 dakika olan semizotu sapından mücver, mutlaka denenmesi gereken tariflerden biridir.
Semizotu denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri de yoğurtlu semizotudur. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan yoğurtlu semizotunu et ve sebze yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Semizotunu ana yemek olarak sunmak isteyenler için, zeytinyağlı semizotu tarifini öneriyoruz. Pirinç, havuç ve domates ile hazırlanan zeytinyağlı semizotunun porsiyonu, ortalama 40 kaloridir.
Semizotunu kahvaltılık omlet yapımında kullanmak isteyenler için, lezzetli ve pratik bir tarifimiz var. Dil peyniri, jambon ve mısır ile hazırlanan semizotlu omleti, çay eşliğinde sunabilirsiniz.
Anjelik erikler ile bilirkte hazrılanan semizotu yemeği tarifini ekşi tat severler çok sevecek.
Bu tarifi semizotunu farklı tariflerde kullanmak isteyenler denemeli. Semizotu ile hazırlanan bu kişin harcına damak tadınıza göre eklemeler yapabilirsiniz.
Bol vitaminli ve lezzetli semizotu salatası. Davet sofralarınızda içi oyulmuş ananasla servis edebilirsiniz. Ayrıca bu tarif farklı meyvelerle hazırlanarak 4 mevsime de uygundur.
Yoğurtlu semizotu ile bulgur köftelerinin uyumuna bayılacaksınız. Hazırlanan bulgur köfteleri semizotlu yoğurtlu üzerine koyularak servis ediliir.
Turşu severlere farklı bir lezzet önerisiyle geldik. Semizotu turşusunu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;