Semaver, geleneksel bir çaydanlık modelidir. Bakır, pirinç, metal, paslanmaz çelik gibi malzemelerden üretilen semaver, suyun kısa sürede ısınmasını sağlar. Eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan semaver özellikle kamplarda ve pikniklerde tercih edilir. Çay demleme ve ısıtma bölümlerine sahiptir. Alt kısımda su ısıtma haznesi yer alırken, üst kısımda demlenen çay bölmesi vardır. Ancak semaverin çeşidine göre yakma metotları değişiklik gösterebilir.
Elektrikli Semaver Nasıl Yakılır?
En pratik ve zahmetsiz olan çeşittir. Priz ve elektrik bağlantısı olması gerekir.
- Elektrikli semaverin su haznesine su ekleyin.
- Demlik bölmesine çay dökün.
- Çayın üzerine bir miktar su ekleyin ve elektrikli semaveri çalıştırın.
- Su kaynamaya başladıktan sonra, çayın üzerine sıcak su ekleyin ve 20 dakika demlenmesi için bekleyin.
- Su haznesindeki su azaldıysa ilave yapabilirsiniz.
- Demleme süresi bitince çayı servis edebilirsiniz.
Odunlu Semaver Nasıl Yakılır?
- Semaverin gövde kısmına su doldurun.
- Kapalı alt alanı açın ve içine odun ve birkaç kağıt parçası ekleyin.
- Bu maddeleri dikkatlice tutuşturun. Demlik kısmını hazırlayın.
- Su ısındığında çayın üzerine sıcak su ekleyin ve çayın demlenmesini sağlayın.
- Odunlu semaverin sıcak su bölmesini sık sık kontrol edin. Eğer su biterse semaver zarar görebilir.
Kömürlü Semaver Nasıl Yakılır?
- Su bölmesine uygun miktarda su ekleyin.
- Hava kapağını açın ve çıra ile ince kömürleri içine ekleyin.
- Dikkatlice çıraları tutuşturun.
- Su kaynamaya başladığında hava kapağını hafifçe aralayın. Kaynar suyu demlik çayın üzerine ekleyin ve çayın demlenmesini sağlayın.
- Sık sık sıcak su haznesini kontrol edin.
Şunlara da göz atın;
- Mangal nasıl yakılır?
- Piknik malzemeleri
- Piknik yemekleri
- İstanbul piknik alanları
- Ankara piknik alanları