Sebzeli Çeşni Nasıl Yapılır ve Nasıl Kullanılır?

Sebzeli çeşni nedir? Sebzeli çeşninin içinde neler var? Sebzeli çeşni nasıl yapılır ve hangi yemeklerde kullanılır? İşte, evde sebzeli çeşni yapımı:
Sebzeli Çeşni Nasıl Yapılır ve Nasıl Kullanılır?
08 Aralık 2022, 16:40

Sebzeli çeşni, yemeklere lezzet katmak için kullanılan, çeşitli sebzelerin kurularak bir ara getirilerek hazırlandığı bir karışımdır. İçinde hem sebze kuruları, hem de baharatlar kullanılır. Baharat yerine tercih edilebilen sebzeli çeşni, marketlerde hazır paketler halinde sunulur. Ayrıca evde hazırlamak da mümkündür. 

Sebzeli Çeşninin İçinde Neler Var?

Sebzeli çeşni yapımında en çok kullanılan malzemeler şu şekildedir;

  1. Kurutulmuş öğütülmüş kereviz
  2. Şeker
  3. Tuz
  4. Patates nişastası
  5. Mısır nişastası
  6. Sarımsak tozu
  7. Kurutulmuş soğan
  8. Karabiber
  9. Ayçiçek yağı
  10. Zerdeçal
  11. Kurutulmuş pırasa
  12. Maydanoz
  13. Nane
  14. Soya
  15. Kırmızı biber granül
  16. Süt ürünleri
  17. Antep fıstığı
  18. Susam
  19. Hardal unu

Süt ürünleri ve soya ürünlerine alerjiniz varsa, sebzeli çeşniyi almadan önce mutlaka içindekiler kısmını okuyun. 

sebzeli çeşni

Sebzeli Çeşni Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 3 diş sarımsak
  2. 4 dal kurutulmuş kereviz
  3. 1 adet havuç
  4. 1 adet kurutulmuş soğan
  5. Yarım demet maydanoz
  6. 1 yemek kaşığı karabiber
  7. 1 yemek kaşığı kekik
  8. 1/2 su bardağı kaya tuzu
  9. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  10. İsteğe göre yukarıdaki ürünler de eklenebilir.

Yapılışı: Bütün malzemeler robottan geçirilir ve toz haline getirilir. Ardından yağlı kağıt serili fırın tepsisine güzelce yayılır. 150 dereceli fırında kuruyana kadar pişirilir. Daha sonra oda sıcaklığında soğuması beklenir. Soğuduktan sonra tekrar robottan geçirilerek un haline getirilir. Tepsiye yayılır ve 1-2 saat havalandırılır. Ardından cam kavanozlara aktarılır ve kapağı kapatılarak buzdolabında muhafaza edilir.

sebzeli çeşni

Sebzeli Çeşni Hangi Yemeklerde Kullanılır?

  1. Çorba
  2. Tavuk yemekleri
  3. Zeytinyağlı ve etli tencere yemekleri
  4. Beyaz ve kırmızı et marinasyonu
  5. Sulu, kızarmış veya fırınlanmış sebze yemekleri
  6. Köfte baharatı
  7. Püre
  8. Makarna sosları
  9. Tuzlu hamur işlerinde
  10. Salata soslarında

Yemeklere çeşni eklemek için, ilk olarak tencereyi ocağa almanız ve içine sebzeli çeşniyi eklemeniz gerekir. 1 litre suya, 20 gram çeşni kullanmak yeterlidir. Çeşni kullandığınız yemeklere, tuz eklemeden önce mutlaka tadına bakın. Sebzeli çeşnide tuz olduğu için, yemeklere ekstra tuz eklemek tadını bozabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Berbere baharatı nasıl kullanılır?
  2. Panko nasıl yapılır?
  3. Glutensiz un nasıl yapılır?
  4. Nişasta çeşitleri nelerdir?
  5. Sote sebzeler nasıl baharatlanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo